Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: skrypt php + mysql + LINUX
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
jahu33
witam!! mam dosc duzy problem...otoz mam w domu serwer www (stoi na linuxie), natomiast strona glowna jest na jportalu. no i chcialbym jakis skrypt czy cus, zeby automatycznie dodawal nowego uzytkownika do systemu linux
Kod
adduser NICK
passwd NICK
HASLO
HASLO
, a NICK i HASLO pobieral z baz danych jportala (mysql). Blagam o pomoc exclamation.gif! sadsmiley02.gif
dtb
Kod
# useradd passwd -p <haslo-zakodowane-cryptem> <login>

crypt
następnym razem jak będziesz miał problemy z linuksem to:
Kod
$ man polecenie
lub
$ polecenie --help
jahu33
qrcze ale to ze sie tak dodaje konta w linuxie to ja wiem..tylko mi chodzi o to zeby skrypt pobieral z tabeli w bazie mysql nazwe uzytkownika oraz jego haslo, a nastepnie tworzyl nowe konto w linuxie z tymi wlasnie danymi...:/
dtb
  1. <?php
  2. $q = mysql_query('SELECT login, haslo FROM users');
  3. while ($r = mysql_fetch_array($q)) {
  4. system('useradd -p '.crypt($r['haslo']).' '.$r['login'].'');
  5. }
  6. ?>

system
kszychu
A masz jakąś kontrolę tego, co jest dodawane do .passwd? Co, jeśli ktoś stworzy sobie użytkownika root?
angel2953
Cytat(kszychu @ 2006-03-02 10:11:47)
A masz jakąś kontrolę tego, co jest dodawane do .passwd? Co, jeśli ktoś stworzy sobie użytkownika root?

chyba nie powinno się nic stać bo user zostanie dodany do grupy innej niż root, czyli jego UID i GID będą różne od 0.
Ale moge się mylić bo nigdy nie próbowałem dodać użytkownika root...
kszychu
Cytat(angel2953 @ 2006-03-02 10:50:43)
Cytat(kszychu @ 2006-03-02 10:11:47)

chyba nie powinno się nic stać bo user zostanie dodany do grupy innej niż root, czyli jego UID i GID będą różne od 0.
Ale moge się mylić bo nigdy nie próbowałem dodać użytkownika root...

Ale, o ile się orientuję, to nie może być dwóch userów o takim samym loginie. Czy się mylę?
dtb
co za problem zrobic sobie warunek
if (user == root) continue;
dodatkowo haslo i login powinny byc filtrowanie, czy nie wystepują tam znaki typu ; & | -, bo user moze w ten sposob wykonac dowolne polecenie na serwerze
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.