Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Tworzenie klasy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kiler23
Witam. Mam pewien problem. Moze dla was nie bedzie on za duzy ale ja sobie z nin nie moge poradzic. Pewnie zaraz pojawia sie uwagi ze to juz bylo setki razy ale mimo to prosze o odpowiedz. Czego dotyczy ten problem? Otoz on:

Chce tablice zapisac do pliku i w tym celu musze ja serializowac. W innym pliku php chce uzyskac informacje z tej tablicy. Aby to zrobic musze odczytac zawartosc pliku i zdeserializowac tablice. Niestety to juz nie dziala. Z tego co sie dowiedzialem musze utworzyc klase dla tablicy i umiescic ja w obu plikach. I tu sie zaczyna problem bo nie wiem jak taka klase napisac.

Jezeli mozecie to podajcie mi przyklad klasy, ktora definiuje tablice dwuwymiarowa np.: $tablica[4][4].
revyag
Nie potrzebujesz klasy.
  1. <?php
  2.  $arr = array(4,3,6,7,11);
  3.  
  4. var_dump($arr);
  5.  
  6. echo '<br /><br />';
  7.  
  8. $str = serialize($arr);
  9.  
  10. echo $str, '<br /><br />';
  11.  
  12. $f = fopen('plik.txt','w+');
  13. fwrite($f,$str);
  14. fclose($f);
  15.  
  16. $str = file_get_contents('plik.txt');
  17.  
  18. ?>

Prześledź sobie ten przykład smile.gif
kiler23
Wielkie dzięki. biggrin.gif Wszystko jest OK.

Mam jeszcze jedno pytanie. Jak zrobić żeby mi nie wyświetlało działań funkcji var_dump() w przeglądarce tylko dawało to do jakiegoś bufora?
mike
Bezpośrednio się nie da przechwycić wyniku działania tej funkcji. Ale jednak istnieje możliwość. Dowiesz się jak przeczytasz manuala: var_dump()

Ale dla na przykład print_r() możesz już przechwycić wynik, dając jej jako drugi parametr true.
kiler23
Wielkie dzieki. biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.