@marcini82
Cytat
Sugerujesz SongoQ, ze ADOdb automatycznie przetlumaczy odpowiednie elementy SQL dla potrzeb konkretnej bazy?
Byloby super, bo jest kilka roznic miedzy pgsql i mysql i nie wiem jak to pogodzic.
Moze nie dokladnie 1 zapytanie i zrobi Ci translacje lecz dostarcza Ci specjalnych metod, przyklad ktory podalem wyzej z LIMIT. Jak wiadomo sa niektore rzeczy tak skaplikowaze ze sie nie da. To wtedy tak jak pisal @Vengeance przygotowujesz odobne klasy dla odpowiednich baz. Tyczy sie to z odpowiednim SQLem, mozna wykorzystac zaproponowany wzorzec Active Record lecz rowniez on ma swoje ograniczenia. Jesli masz bardzo zaawansowany projekt jesli chodzi o DB to i tak musisz wyjsc poza przytoczone mechanizmy i musisz "pisac SQLem".
@Vengeance
Cytat
wg wzorca Active Record... i dla każdej bazy oddzielne, wykorzystujące wszelkie możliwości bazy. Przynajmniej ja tak robię i uważam to za lepszy sposób niż pisanie/korzystanie z abstrakcji na baze danych.
Zalezy do czego, oczywiscie prosciej jest podana przez Ciebie metoda, sam tak stosuje ale dla pewnych projektow nie da sie. Bo zapytania sa tak zamieszane ze trudno do tego zrobic automat.
@splatch
Cytat
Twórcy php dopiero to zrozumieli i zaczęli tworzyć PDO
He he he nie tylko tworcy php. Rozniez ORACLE od jakiegos czasu supportuje PDO wedlug mnie to jest krok w przyszlosc (wspolne API). Piszesz oprogramowanie w 3 bazkach musisz znac 100 roznych funkcji do tych baz, a tak wystarczy ze poznasz 20 bardzo dobrze i mozesz pisac w kazdej (pomijajac rozbierznosci SQLa)