Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: edytowanie danych mysql
Forum PHP.pl > Forum > PHP
adeq_PL
Chyba znalazlem rozwiazanie, i to dosc trywialne rozwiazanie... Nie potrafilem wam tego poprostu dobrze wytlumaczyc...

Do przekazania id do kolejnego skryptu uzylem poprostu input hidden i dziala, mam nadzieje ze to jest dobry sposob....

Dzieki za pomoc
erix
jesli masz jeden rekord za jednym razem do edycji, to Twoje rozwiazanie bedzie wygodne od strony kodu, bo mozesz sie odwolac jak do tablicy asocjacyjnej.

Cytat
W jaki sposob ma byc utworzony update w drugim skrypcie, aby wprowadzone dane przez ten formularz zostaly odpowiednio zmienione...

odpowiednio, czyli jak?
adeq_PL
Musze prosic o uswiadomienie poniewaz im wiecej wpatruje sie w moj kod tym mniej z tego rozumie....

Zaczne od poczatku...

Mam trzy skrypty:

show.php
w tym skrypcie wyswietlam zawartosc bazy, jest w nim rowniez radio button oraz przycisk submit.

Zaznaczajac radio i wciskajac submit wybieramy ktory wiersz bazy chcemy edytowac i przechodzimy do skryptu edit.php.

Edit.php to skrypt w ktorym wysiwetlana jest aktualna zawartosc wybranego wczesniej wiersza plus dodatkowo pola input text dzieki ktorym mozna bedzie edytowac poszczegolne komorki tabeli.

edit.php wyglada mniej wiecej tak jak jest on przedstawiony powyzej.

Ale teraz zaczynaja sie dla mnie schody jesli chodzi o utworzenie skryptu update.php

Przechodzac ze skryptu show.php do edit.php skrypt wie ktory wiersz edytowac poniewaz ze skryptu show.php zostaje przekazana wartosc radio buttona.

A teraz moje zapytanie:
1) Jak mam przekazac id edytowanego wiersza do trzeciego skryptu upload.php (w moim zamysle przekazac nalezy wartosc identyczna do wartosci jaka byla przypisana radiobuttonowi w show.php)
2)W jaki sposob mam wyroznic kolejny input text (pytam poniewaz input text mam generowany z petli) tak aby w upload mozna bylo kazdej kolumnie przypozadkowac kolejna watosc input text.

Porosze o pomoc bo juz nie mam do tego sily....
pozdrawiam
revyag
1. Przekaż id przez url, w update.php odbierzesz sobie przy użyciu $_GET
2. Nie za bardzo rozumiem, chcesz aby inputy miały inne atrybuty name ?
adeq_PL
Witaj revyag...

1) Tak wiem ze nalezy przekazac id metoda GET i chyba POST tez, ale nie wiem za bardzo jak mam uzyskac ten sam numer id, ktory byl przekazany do edit.php z show.php.
Mozna w tym przypadku zastosowac przypisanie?
  1. <?php
  2.  
  3. $_POST['edit']=$_POST['id'];
  4.  
  5. ?>

w ten sposob, bo "edit" przekazywalo numer id zaznaczonego wiersza do edit.php.

Prawde powiedziawszy to probowalem juz wszystkiego nawet tego i to tak nie dziala, ale moze jakos mnie naprowadzicie na dobry trop.

2)No tak.

Jak widac na przykladzie:

1. <?php
  2.  
  3.  
  4.         <form action='' method='post'>
  5.               include('str_cnf_adm.php');
  6.               $dzialaj=mysql_query($pytaj);
  7.  
  8.               if ($pole = mysql_fetch_row($dzialaj))
  9.               {
  10.  
  11.                 $liczba_kolumn = mysql_num_fields($dzialaj);
  12.                  for($i=2;$i<=($liczba_kolumn-5);$i++){ 
  13.          
  14.                   $zm=$zm+1;
  15.  
  16.            echo ",mysql_field_name($dzialaj, $i),";
  17.                
  18.                  <table width='450' cellpadding='0' cellspacing='0'>
  19.                  <tr border=class=tabela2><td height=30 align='right'>
  20.                     <font class=edytuj><i>Aktualne dane: </i></font>
  21.                  </td><td align='left'>
  22.                     <font class=edytuj><b><i>$pole[$i]</i></b></font>
  23.                  </td></tr><tr><td valign='top' align='right'>
  24.                     <font class=edytuj><i>Nowe dane:</i></font>
  25.                  </td><td>
  26.                     <input size=40 type='text' name='tekst[".$zm."]'>
  27.                  </td></tr></table>
  28.  
  29.            </td></tr>";
  30.  
  31.                  };
  32.             }
  33.       echo "<input class='edit' name='zapisz' type='submit' value='Zapisz'>
  34.        </form>";
  35.  
  36.  
  37. ?>

inputy tworzone sa w petli i musze zastosowac jakis myk zeby kazdy input text roznil sie od kolejnego....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.