jestem poczatkujacy w te klocki(prosze nie bić

Napisałem więc skrypt który niby działa ale nie wiem jak zrobić aby automatycznie wstawiał mi linka do następnych i poprzednich stron w formacie: "Poprzednia 2,3,4 itd Nastepna" tak jak jest na przykładowej stronie podanej wyżej.
Wiem że moge wstawić klasycznie linki do każdej podstrony ale nie kumam jak to zrobić dynamicznie.
Skrypcik testowałem i poprawnie wybiera zadane ilosci rekordów (2, 3, i 4) i wstawia do tabelki ale coś czuje po kościach że da sie to prościej.Wszelkie sugestie mile widziane

zmienne przekazuje do niego klasycznie : test.php?strona=0, test.php?strona=1 itd.
Oto skrypt:
<table border="0" cellspacing="3" cellpadding="5" width="478" align="center"> <?php $strona=$_GET['strona']; $sp=0; $k=4;//ilosc wynikow na stronie $c=$k*2; $d=$c+$k; if ($strona==0) $zapytanie = "SELECT * FROM obrazki limit $sp,$k"; if ($strona==1) $zapytanie = "SELECT * FROM obrazki limit $k,$k"; if ($strona==2) $zapytanie = "SELECT * FROM obrazki limit $c,$k"; if ($strona==3) $zapytanie = "SELECT * FROM obrazki limit $d,$k"; echo " <tr> <td width=\"30%\" align=center>".$wiersz['link']."</td> <td width=\"70%\" valign=top>".$wiersz['opis']."</td> </tr>"; } ?> </table>