Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] linki w cms
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
trucksweb
drugie podejscie do mojego cms'a tym razem od tylu tongue.gif i boku tongue.gif
tworze malego cmsa do zarzadzania kilkoma tabelami w bazie- dodaj, edytuj, usun, komentuj,ocen.

Mam pytanie- laickie.
Jak uzuskac efekt np. w panelu admina zeby nie tworzyc nowych plikow np. admin/dodaj.php tylko zeby w linku bylo: admin.php?kategorie=dodaj czy cos podobnego.

Nie wiem jak to rozwiazac worriedsmiley.gif

// chyba musza byc zmienne ale jak to odniesc do admin.php czy jako index.php ?
bronx
  1. <?php
  2.  
  3. if($_GET['kategorie'] == "dodaj")
  4. {
  5. echo "tutaj powinien byc kod od dodawania";
  6. }
  7. elseif($_GET['kategorie'] == "usun")
  8. {
  9. echo "tutaj powinien byc kod od usuwania";
  10. }
  11. // itd.
  12.  
  13. ?>
trucksweb
no ok, tez tak myslalem swego czasu, ale plik bedzie mial ze 300 linii czy to jakos nie wplynie na jego wydajnosc ?
strife
  1. <?php
  2.  
  3. $arrFiles = array( 'news' => 'news.php', 'articles' => 'articles.php' ); 
  4. if ( isset ( $arrFiles[ $_GET['action'] ] ) ) 
  5. { 
  6. include_once( $arrFiles[ $_GET['action'] ] ); 
  7. } 
  8. else 
  9. { 
  10. include_once( $arrFiles['news'] ); 
  11. } 
  12.  
  13. ?>

Od czegoś przecież są tablice, poza tym trzymanie w odpowiednich plikach konstrukcji odpowiadających za poszczególne akcje jest moim zdaniem lepszym rozwiązaniem niż to podane przez bronx'a.

Pozdrawiam!
bronx
heh, chodziło o zademonstrowanie samej zasady działania smile.gif możesz podzielić to na mniejsze pliki i je odpowiednio includować. Z tego co pamiętam była kiedyś dyskusja na ten temat i wyszło na to, ze jeżeli w warunku jest include (ale warunek nie jest spełniony) to tego pliku nie includuje wiec wydajnościowo wychodzi leppiej niż ma przetrwarzać wiele lini teksyu. Aczkolwiek moge się mylić tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.