Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ukrywanie rekordów
Forum PHP.pl > Forum > PHP
verbos
użyłem klawisza szukaj biggrin.gif żeby nie było.... ale nie było nic na ten temat.
Mam bazę danych, z której pobierane są dane i kod wygląda tak:
  1. $q = mysql_query($q);
  2. echo "<tr><td colspan=\"2\">Znalezionych rekordów: ".mysql_num_rows($q)."</td></tr>\n";
  3.  
  4. if (mysql_num_rows($q) > 0)
  5. {
  6. echo '<tr><td colspan="2"><ul type="1">';
  7.  
  8. while ($r = @mysql_fetch_array($q))
  9. {
  10. $czytelnik = $r["id"];
  11. $Cz_ludek_b+=1;
  12. echo "<li>"?><input type="checkbox" name="<? $Cz_ludek_b?>" value="checked" <? echo $Cz_ludek_b; ?>><? echo "&nbsp;&nbsp; numer: ".$r["numer"]." &nbsp;&nbsp;Imię i Nazwisko: <b>".$r["imie_nazwisko"]."</b> <br>&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; <span class=\"small\"> informacje dodatkowe: ".nl2br($r["info"])."</span> &nbsp;&nbsp;&nbsp; ".$r["s_111"]." &nbsp;&nbsp;<br> | <a href=\"?Cz_akcja=zmien&Cz_id=".$r["id"]."\">Edytuj dane</a> | <a href=\"?Cz_akcja=usun&Cz_id=".$r["id"]."\" onclick=\"return confirm('Usun&plusmn;ć Pracownika: ".$r["imie"]."?');\">Usuń Pracownika</a><br><br>\n";
  13. echo "<hr size=\"1\"></li>\n";
  14.  
  15. }
  16.  
  17. echo '</ul></td></tr></table>';
  18. }

jak widać dostawiłem checkboxa po to, aby po zaznaczeniu ukrywała się ich zawartość... jak najprościej to zrobić??
z góry dzięki za wszelkie sugestje...
TomASS
1. Coś słabo szukałeś tongue.gif :
raz
2. Przetestuj uważnie ten przykład:
  1.  
  2. </head>
  3. function $(id){
  4.      return document.getElementById(id);
  5. }
  6.  
  7. function show_must_go_on(element){
  8.      if($(element).style.display=="inline") $(element).style.display="none";      
  9.      else $(element).style.display="inline";
  10. }
  11. div{
  12. display: inline;
  13. }
  14. <button onclick="show_must_go_on('p1');">klik</button> <div id="p1">Pierwszy rekord</div><br>
  15. <button onclick="show_must_go_on('p2');">klik</button> <div id="p2">Drugi rekord</div>
  16. </body>
  17. </html>

Powodzenia tongue.gif
verbos
ooo ten skrypcik fajny... może przyda się następnym razem winksmiley.jpg
ale czy mogę po zafajkowaniu powiedzmy 10 z 30 wyników i naciśnięciu przyciska 'submit' odfiltrować dodatkowo kolejnych kilka rekordów??
ponieważ wyniki są już zwracane po kliku wyfiltrowaniach, a chciałbym aby te checkboxy działały jako kolejny poziom filtru... nie wiem czy jasno przedstawiłem swoją wizję winksmiley.jpg

dla potomnych odpowiem sobie sam biggrin.gif :
troszkę chamsko, ale działa....
  1.  <?  
  2. $Cz_ludek_b+=1;
  3. echo "<li>"?><input type="checkbox" name="show" onclick="document.getElementById('<? echo $Cz_ludek_b?>').style.display=this.checked?'block':'none';"/ checked>
  4. <div id="<?echo $Cz_ludek_b?>">
  5. <? echo "&nbsp;&nbsp; numer: ".$r["numer"]." &nbsp;&nbsp;Imię i Nazwisko: <b>".$r["imie_nazwisko"]."</b> <br>&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; <span class=\"small\"> informacje dodatkowe: ".nl2br($r["info"])."</span> &nbsp;&nbsp;&nbsp; ".$r["s_111"]." &nbsp;&nbsp;<br> | <a href=\"?Cz_akcja=zmien&Cz_id=".$r["id"]."\">Edytuj dane</a> | <a href=\"?Cz_akcja=usun&Cz_id=".$r["id"]."\" onclick=\"return confirm('Usun&plusmn;ć Pracownika: ".$r["imie"]."?');\">Usuń Pracownika</a><br><br>\n";
  6. echo "<hr size=\"1\"></li>\n";
  7. ?></div>

problem w tym, ze DIV'y zawsze zaczynają się od nowej linii i nie wiem czemu nie mogę przytrzymać checkboxa w jednej linii z "numer 1 itd..." questionmark.gif
DeyV
div domyślnie wyświetlany jest w nowej lini. Oczywiście można to zmienić przy pomocy Js, ale znacznie prościej zastąpić DIV elementem do tego służącym, czyli np. Span.
TomASS
Cytat
div domyślnie wyświetlany jest w nowej lini. Oczywiście można to zmienić przy pomocy Js, ale znacznie prościej zastąpić DIV elementem do tego służącym, czyli np. Span.

Albo zostawić diva i nie używać JS tongue.gif Wystarczy samo CSS:

Kod
div{
  display: inline;
}

tongue.gif
verbos
Cytat(TomASS @ 2006-04-04 13:38:52)
Kod
div{
 display: inline;
}

o to mi właśnie szło.... super to wygląda... dzięki.... pytanie pomocnicze, dlaczego w takim razie po odkliknięciu checkboxa i kliknięciu na niego ponownie nie działa już ten display: inline questionmark.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.