Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Funkcje, a formualrze
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
The Night Shadow
Myślę nad tym od dobrych paru dni i nie bardzo potrafię odpowiedzieć sobie jednoznacznie. Otóż w prosty sposób można za pomocą funkcji stworzyć uniwersalną szatę graficzną, w której w samej funkcji wystarczy zmienić barwę tla dla danej tabeli, a efekt będzie widoczny włąściwie wszędzie (na każdej z podstron). Zastanawiam się jednak na jedną jeszcze kwestią. Na mojej stronie niemal każdy link to w rzeczywistości formularz przekazujący różne zmienne. W związku z tym za każdym razem zmuszony jestem tworzyć kolejny kod html.

Czy ktoś z was wie może jak możnaby rozwiązać za pomocą funkcji formularz? Utknąłem w miejscu, w który zdałem sobie sprawę z tego, że w takim formularzu z jednej strony mogą być elementy takie jak ukryte inputy (w sumie w nieokreslonej w funkcji ilośći, a więc trzeba by chyba tablicami pokombinować), z drugiej strony może pojawić się pole wyboru, z trzecież pole tekstowe itd.

Wpisywanie za każdym razem:

1.                                        <form method="post" action="index.php" id="pomoc" style="display: inline;">
  2.                                            <input type="hidden" name="opcja" value="pomoc" />
  3.                                            <a href="#" onclick="document.getElementById('pomoc').submit();" onMouseOver="overlib('<table><tr><td><center>...by czerpać wiedzę.</center></td></tr></table>', FGCOLOR, '#222222', BGCOLOR, '#000000', TEXTCOLOR, '#000000', STATUS, 'Dymek zwykły', VAUTO, WRAP)" onMouseOut="nd();">
  4.                                                Pomoc
  5.                                            </a>
  6.                                        </form>

jest mało wydajne i w pewnym sensie ograniczone.

Wpadłem na pomysł, by stworzyć osobną funkcję tworzacą formularz (jedna ze zmiennych pobierałaby tablicę z ukrytymi inputami, kolejna zmienna to zawartość formularza typ pola wyboru, tekstowe, itp.). Tam gdzie znajdowałaby się zmienna zawartości formularza mozna by wstawaić kolejne funkcje (osobną dla np elemntu option, osobną dla pól tekstowych itp). Tylko, że to również jest dość skomplikowane i względem tego prostszym chyba jest już wpisywanie w tradycyjny sposób.

Ma ktoś jakies pomysły?
TomASS
Cytat
Otóż w prosty sposób można za pomocą funkcji stworzyć uniwersalną szatę graficzną, w której w samej funkcji wystarczy zmienić barwę tla dla danej tabeli, a efekt będzie widoczny włąściwie wszędzie (na każdej z podstron).

A nie lepiej używać CSS`a?

Cytat
Czy ktoś z was wie może jak możnaby rozwiązać za pomocą funkcji formularz? Utknąłem w miejscu, w który zdałem sobie sprawę z tego, że w takim formularzu z jednej strony mogą być ....

Możesz używać jakiegoś frameworka

Cytat
Tam gdzie znajdowałaby się zmienna zawartości formularza mozna by wstawaić kolejne funkcje (osobną dla np elemntu option, osobną dla pól tekstowych itp). Tylko, że to również jest dość skomplikowane i względem tego prostszym chyba jest już wpisywanie w tradycyjny sposób.

To już lepiej w tradycyjny sposób
The Night Shadow
CSSa nie lepiej :- ) Myślałem nad tym i kiedy masz tabelę nagłówka zawartości i kilku innych elemenótw o konkretnych całkowicie róznych od siebie właściwościach css odpada.

Co do freameworka to rzecz polega na tym, że chciałbym na podstawie jakiegoś przykładu zbudować własny skrypt, a tu to raczej nie wypali.
TomASS
Cytat
CSSa nie lepiej :- ) Myślałem nad tym i kiedy masz tabelę nagłówka zawartości i kilku innych elemenótw o konkretnych całkowicie róznych od siebie właściwościach css odpada.

A co za problem jest nadac tabeli jakies ID i dalej stosować CSS? Dajesz np.
Kod
#id_tabela.th{
font-weight: bolder;
}

#id_tabela.td{
text-align: center;
}
The Night Shadow
No tak, ale napisałem przecież, że każdy z tych elementów ma konkretne właciwości itp. Nie tyle atrybuty typ barwa tła, ale samo tło, dodatkowe grafiki nad, czy pod zawartością (zależną od podstrony) itd...
TomASS
To jaki jest sens robienia funkcji skoro każdy element ma "konkretne wartości"?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.