Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] sesje a subdomeny
Forum PHP.pl > Forum > PHP
dopy
Witam,

Czy ktoś z szanownych userów orintuje sie może jak to jest z sesjami przy przechodzeniu po subdomenach wew. 1 domeny głównej ? Ponieważ zaczynam sie zastanawiać, bo mam system logowania oparty o sesje, i tworze serwis w którym użytkownicy będą poruszać się po subdomenach takich jak np. podstrona1.domena.pl podstron2.domena.pl itp itd, i nie wiem czy jeśli ktoś się zaloguje, po czym przejdzie na daną subdomene, to czy sesja nie zostanie "zgubiona" ? Pytam ponieważ wole uniknąć zaskoczenia smile.gif Jeśli tak, to może zna ktoś jakiś dobry sposób na sprostanie temu problemowi ? Zapisywanie Ip po zalogowaniu może i było by wyjściem, lecz raczej dla ludzi za natem itp itd moglo by byc to sporym problemem smile.gif

Z gory dziekuje za odpowiedzi.

Pozdrawiam.
bim2
na sessjach powinno dzialac. U mnie dziala. Mam cms gdzie dodaje sie sesja a pozniej wlazisz na forum forum.nazwastrony.pl i andal jest sesja winksmiley.jpg Powinno dzialac
dr_bonzo
session_set_cookie_params" title="Zobacz w manualu php" target="_manual
+
ustaw odpowiednio domene dla ciastka

Cytat
To make the cookie available on all subdomains of example.com then you'd set it to '.example.com'. The . is not required but makes it compatible with more browsers. Setting it to www.example.com will make the cookie only available in the www subdomain. Refer to tail matching in the spec for details.

-- z manuala o setcookie()
phobos
zmienne sesyjne zapamietywane sa przez przegladarke a nie strone tak wiec dopuki nie wylaczysz przegladarki albo nie usuniesz zmiennej w skrypcie bedzie ona istniec
dopy
dr_bonzo - a mozna zrobic takie cudo, ze w parametrach ustawic *.domena.pl ?

phobos - tak, to to wiem, ale zaczelo mnie zastanawiac czy przy chodzeniu po subdomenach sesja nie bedzie gubiona, bo przegladarka sobie zapisze ze ta sesja jest np. tylko dla podstrona.domena.pl a juz na podstrona2.domena.pl nie ruszy, bo dla tej subdomeny nie ma ustanowionej sesji... nie wiem czy dobrze tlumacze winksmiley.jpg
bim2
Nie powinna byc "gubiona" winksmiley.jpg, mi przynajmiej na sybdomenach dziala winksmiley.jpg innym tez (moim kumplom)
dr_bonzo
Cytat
a mozna zrobic takie cudo, ze w parametrach ustawic *.domena.pl

dopy: po co?
Przeciez pisze:
Cytat
To make the cookie available on all subdomains of example.com then you'd set it to '.example.com'.

a nie wiem jak bedzie z gwiazdka dzialac.

Cytat
mi przynajmiej na sybdomenach dziala winksmiley.jpg

Dobrze jest wiedziec dlaczego, i kiedy nie bedzie dzialac : D
bim2
tego to musisz zapytac samego Pana PHpxD, nie wiem. poprostu dziala. jak nie wierzysz wejdz na nfscg.info i na forum poznije smile.gif pliki.safri.pl (na sessjach) tez mialy subdomeny i dzialalo. Ale nie powiem dlaczego bo nie wiem tongue.gif
dopy
Dziekuje za odpowiedzi. Jak tylko skoncze to napisze czy dziala jak nalezy smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.