Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] mały bocik
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gość_Piotrek
cześć

mam potrzebę napisania bota, który będzie się łączył z konkretną stroną w zadanych odstępach czasu, nie mam pojęcia jak go napisać.

w sumie chodzi tylko o to, aby wywoływał link raz na jakiś czas [ odświeżał stronę ] i chodził sobie w tle.

chyba to jest prosty problem dla was, ale ja kompletnie się nie znam smile.gif

dzięki za pomoc.
Fipaj
1. cron smile.gif
2. tworzysz skrypt php z pętlą nieskończoną i uruchamiasz na serwie... on działa działa i go zabija... powoli dobiera mu się do grdyki... gryzie... zabija smile.gif

Seth chyba napisał klasę do uruchamiania daemona na Uniksach. JESZCZE nie testowałem, ale dobrze, że mi przypomniałeś smile.gif
Gość_Piotrek
ok, ale jak strorzyć ten skrypt, i wolałbym coś pod windę, na moim solarisie nie mogę takich rzeczy robić, zresztą najchętniej bym umieścił ten skrypt na serwerze www i go z tamtego miejsca uruchamiał - to by było najlepiej, nie generowałbym winksmiley.jpg ruchu u siebie.

dziwne , że nikt się nie czepił, że może mi to potrzebne do jakiś przekrętów biggrin.gif

można by takim skryptem floodować chyba? rolleyes.gif
zresztą nie o to mi chodzi.
hwao
potecjalnie wszystkie "pytania" moga sluzyc do niecnych celów.

Na while to troche kamikadze.. tongue.gif mozna probowac ale jak ma sie dostep do ustawienia wartosci php.ini (czas wykonywania i "przerwanie przez usera")

D. Seth'a dziala tylko pod linuxem (?)

jak to Twoj serwer to ustaw sobie "automatyczne uruchamianie" windowsa, zeby Ci odpalal plik co iles tam (zapomnialem jak to sie wabi winksmiley.jpg )
Gość_Piotrek
harmonogram zadań?
spoko smile.gif
myślałem o czymś innym, ale to pewnie się sprawdzi, jeśli da się ustawić co kilka sekund, najwyżej zrobię batcha jakiegośsmile.gif

ale to miało być w php winksmiley.jpg
Gość_Piotrek
smile.gif
ale jak wywołać link ze skryptu?
albo jak zmusić przeglądarkę do ciągłego odświeżania?
Adiasz
Najprosciej to mozesz zrobic na ramkach, w glownej ramcje ustawiasz w META refersh na x sekund a w child src dajesz adres strony do odswierzania, powinno zadzialac
angel2953
Cytat(Gość_Piotrek @ 2006-04-25 07:47:23)
albo jak zmusić przeglądarkę do ciągłego odświeżania?

Firefox + Reload Every i ustawias sobie co ile sekund ma Ci odświeżać daną stronę...
Gość_Piotrek
dzięki smile.gif
wypróbuję reload every
Gość_Piotrek
spoko, działa tak jak chciałem.

dzięki człeniu winksmiley.jpg

teraz wracam do podboju świata.
hwao
Ludzie ludzie smile.gif jak zwykle na okolo smile.gif

http://webcity.pl/webcity/porady.php/t/90
Athlan
Cytat(hwao @ 2006-04-24 19:14:13)
Na while to troche kamikadze.. tongue.gif mozna probowac ale jak ma sie dostep do ustawienia wartosci php.ini (czas wykonywania i "przerwanie przez usera")

set_time_limit(0)
hwao
Cytat(Athlan @ 2006-04-25 14:10:18)
Cytat(hwao @ 2006-04-24 19:14:13)

set_time_limit(0)

Tak wiem, ale nie wydaje mi sie to najbardziej efektywnym rozwiazaniem smile.gif

Pozatym ładnie by bylo dorzucic ignore_user_abort" title="Zobacz w manualu php" target="_manual() smile.gif ale wydaje mi sie ze cron + windowsowy "odpowiednik" sa do tego lepsze, szczegulnie jak ma sie dostep do serwerka:)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.