Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: pytanie: PHP [mail();] + IIS ... mozliwe ??
Forum PHP.pl > Forum > PHP
orson
witam ...

mam prosbe ... tak jak w temacie ... czy mozliwe jest zmuszenie do wspolpracy IIS z windowsa xp pro z funkcja mail() ... zainstalowalem IIS SMTP ale nie wiem jak i czy da sie skonfigurowac php bym mogl wysylac maile ... jezeli sie da, to prosilbym o male how-to albo o jakis link ... jezeli nie z IIS to moze jakis inny serwer mailowy pod windowsa ... potrzebuje tego do testow ... docelowa platforma to linux [apache + php + mysql + sendmail] ...
z gory dziekuje za wyczerpujace wypowiedzi rolleyes.gifrolleyes.gifrolleyes.gif

cya
cahe
Nie wiem czy to coś da, ale ustaw w php.ini:
Kod
[mail function]
; For Win32 only.

SMTP = localhost

; For Win32 only.

sendmail_from = me@localhost.com

; For Unix only.  You may supply arguments as well (default: "sendmail -t -i").
;sendmail_path =

No i w sumie tak jest ustawione domyślnie :-). Powinien łączyć się z serwerem SMTP na localhoscie, czyli niby wszystko w porządku.
orson
witam ...

jezeli mam ustalone w lanie ip to moge je wpisac czy tylko local host questionmark.gif
i jeszcze pytanko z teorii ... jak wysylam maila to musze logowac sie jakos na serwer czy wystarczy sie polaczyc questionmark.gif
Cytat

czy musi istniec user "me" questionmark.gif jekie ma miec prawa questionmark.gif
hmm ... zaraz zaczne probowac ... ale wszystkie rady mile widziane ...

cya
Fo
mnie sie wydaje ze nie musi byc usera "me" poniewaz to jest poprostu defaultowa nazwa... wiec moze tam byc nawet "www-data" ... wtedy koncowka czyli @serwer - powinna sie chyba sama dopisac ale nie ma co do tego pewnosci 100% .. moze tak ze 60% :?
cahe
Cytat
witam ...

jezeli mam ustalone w lanie ip to moge je wpisac czy tylko local host questionmark.gif
i jeszcze pytanko z teorii ... jak wysylam maila to musze logowac sie jakos na serwer czy wystarczy sie polaczyc questionmark.gif
Cytat

czy musi istniec user "me" questionmark.gif jekie ma miec prawa questionmark.gif
hmm ... zaraz zaczne probowac ... ale wszystkie rady mile widziane ...

cya

Zależy od ustawień Twojego serwera SMTP. Jeśli nie masz tzw. Open-ralayingu (czyli np. wygamasz autoryzacji przed wysłaniem poczty lub sprawdzasz kto ją wysyła, etc.) to trzeba te ustawienia zmodyfikować. Domyślnie openrelaying jest włączony :-).
orson
witam ...

nareszcie znalazlem czas zeby sie tym zajac ... ale wywala mi taki error
Kod
Warning: mail(): SMTP server response: 550 5.7.1 Unable to relay for orson@pf.pl in C:worksitesmail_test.php on line 2

z takiego skryptu:
[php:1:6d30761e21]<?php
mail("orson@pf.pl", "Temat listu", "Linia 1nLinia 2nLinia 3");
?>[/php:1:6d30761e21]
dlaczego questionmark.gif
dostep jest anonymouse wiec to nie zadne prawa ... jakies sugestie questionmark.gif
cahe
Sam sobie odpowiedziałeś.

Cytat
Unable to relay for

Nie ma relayingu, czyli musisz podać costam@nazwatwojegohosta, ew. costam@localhost, albo skonfigurowac serwer pocztowy, aby byl open relay.
orson
witam ...

rozwiazalem problem relaya ... ale mam inny ... serwer przyjal maila [ nie bylo zadnego erroru] ale mail nie doszedl po 20 minutach ... znalazlem tego maila w InetpubmailrootQueue ... i mam pytanko ... jezeli moj komp jest za natem i firewallem to czy taki email dojdzie wogule questionmark.gif jezeli tak to ile to moze potrwac questionmark.gif on jest malutki ... powinien przecierz szybko dojsc ...

cya
cahe
Cytat
witam ...

rozwiazalem problem relaya ... ale mam inny ... serwer przyjal maila [ nie bylo zadnego erroru] ale mail nie doszedl po 20 minutach ... znalazlem tego maila w InetpubmailrootQueue ... i mam pytanko ... jezeli moj komp jest za natem i firewallem to czy taki email dojdzie wogule questionmark.gif jezeli tak to ile to moze potrwac questionmark.gif on jest malutki ... powinien przecierz szybko dojsc ...

cya

Jeśli jesteś za natem i firewallem to... nie wiem tongue.gif. Sprawdź w logach serwera.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.