Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: System logowania...
Forum PHP.pl > Forum > PHP
harek
Mam dwa pytania odnosnie samego php bez MySql :
1. Jak zrobić skrypt logowania oparty na plikach txt ale ttaki żeby każdy mugł się zarejestrowć i zalogować bez wpisyania hasła w źrudle strony itd... Ale tak jak mówiłem tylko na plikach txt no i php

2. Jak można zrobić żeby plik txt czyścił swoją zawartość np. zapisuje informacje w pliku od Godzina 0 minut 00 sekund 01 w nocy do godziny 23 : 59 : 59 w nocy i o godzinie 24 kasuje zawartość (troche zagmatwane ) ale coś takiego ja liczniki licząće odwiedziny jedno dniowe...
I żeby to również było opae na plikach txt!

Z góry dziękuje!!!

----------------------------------------------
Prosimy o inteligentniejsze nazywanie topiców, oraz, i ile to możliwe - umieszczanie w jednym topicu - 1 problemu.
Ten temat NALEŻY zmieniń. DeyV
Kinool
skryppt logowania questionmark.gif

najprosciej to chyba przechowywac dane w pliku w postaci np login::haslo

kazda para w nowej lini jak ktos bedzie sie logowal to bedzie trzeba sprawdzic czy dany login istnieje a jesli tak to czy pasuje do haslo

pobierasz to od usera przez forumula powiedzmy jako $login i $pass

[php:1:59252d6c11]<?php
$baza=file('baza.txt'); // - plik z baza hasel
for ($i=0; $i<count($baza); $i++) {
$dane=explode("::", $baza[$i]);

if ($login==$dane[0] and $pass==$dane[1])
echo "Uwierzytelnienie OK";
else
echo "Zly login lub haslo";
}

?>[/php:1:59252d6c11]

Co do 2 pytania to plik textowy "sam" niebardzop moze czyscic swoja zawartosc musial bys wywolac skrypt php aby to robil

mozna to chyba zrobic przez crona ale sam nigdy tego nie robilem wiec ci nie pomoge
zombie
Cytat
1. Jak zrobić skrypt logowania oparty na plikach txt ale ttaki żeby każdy mugł się zarejestrowć i zalogować bez wpisyania hasła w źrudle strony itd... Ale tak jak mówiłem tylko na plikach txt no i php

Hasła w plikach, najlepiej zakodowane przez md5, jeśli hasło jest ok, to rejestrujesz otwierasz sesję

Cytat
2. Jak można zrobić żeby plik txt czyścił swoją zawartość np. zapisuje informacje w pliku od Godzina 0 minut 00 sekund 01 w nocy do godziny 23 : 59 : 59 w nocy i o godzinie 24 kasuje zawartość (troche zagmatwane ) ale coś takiego ja liczniki licząće odwiedziny jedno dniowe...

Może wystarczy, żeby plik kasował się z pierwszym otwarciem strony po północy.
[php:1:7ba64a468c]<?php
if (date("Ymd", filemtime("plik_z_danymi.txt")) < date("Ymd"))
{
// czystka w pliku
}
?>[/php:1:7ba64a468c]
harek
No dobra na 2 pytanie mam odpowiedź ale ...
Jeżeli chodzi o ten pierwszy post ze skryptem logowania to jest on troche zły ponieważ pętla wykonując się zalicza złe loginy i wśietla zły login lub hasło z załużmy 20 razy a na 21 razie będzie dobry login i hasło t będzie tak wyświetlało:
zły login lub hasło
zły login lub hasło
zły login lub hasło
zły login lub hasło
zły login lub hasło
zły login lub hasło
zły login lub hasło
zły login lub hasło
zły login lub hasło
Uwierzytelnienie ok
i to troche nie za dobże a wracając do 2 postu to jja niewiem nic o md5 i sesjach więc to będzie trudniej prosze o pomoc może ktoś zan inne metody ... sad.gif
z góry dziękuje
HaRy
Cytat
to jja niewiem nic o md5 i sesjach więc to będzie trudniej prosze o pomoc może ktoś zan inne metody ... sad.gif

a moze pora sie czegos dowiedziec ?
olus
niewiem czy cie to będzie odpowiedało ale zrobiłem ostatnio coś takiego...

chodzi mi o logowanie

wchodzi się na strone rejsetrujesz się podajesz swoja dean dodatkowo zczytywanej jest IP oraz data wszystko to zapisywane jest do pliku o nazwie podanej z formularza tzn

w formularzu podajesz nick,hasło,nr GG (dodatkowo samo się zapisuje IP i data)

wszystko to mam w pliku o nazwie userhasło w katalogu np. usersi

teraz prz logowaniu

Kod
<? if(file_exists(usersi/userhasło))

{

echo"zalogowany"; // ew header()

}

else

{

echo"zły nick lub hasło"; // ew header() do logowania

}
harek
Wiesz jeżeli chodzi o 5 post to niewiem z kąd bo ic o md 5 niemoge znaleźć a na php.net to all po angielsku nawet jak na pl wezme sad.gif

Jeeli chodzi o post 6 to dzięki już tak robiłem ale nie rozwinełem tego pomysłu i słabo coś mi wychodziło a potem coś się domyśliłem że łatwo bedzie te hasło wyciągnąć ale zmienie folder zmienie rozszeżenie na dat i będzie ok czekam na dlasze propozycje i podzpowiedzi!!
[Regis]
Jakim cudem nic nie mozesz znalezc o md5 questionmark.gif? A tu:

[manual:6b6ec91965]md5()[/manual:6b6ec91965] questionmark.gif?
harek
[Regis] napisałem że tu jest ale po angielsku a zresztą md5() juyż skumałem .... Czekam na dalsze propozycje smile.gif
zombie
Cytat
Jeżeli chodzi o ten pierwszy post ze skryptem logowania to jest on troche zły ponieważ pętla wykonując się zalicza złe loginy i wśietla zły login lub hasło z załużmy 20 razy a na 21 razie będzie dobry login...

Teraz to już przesadzasz... Włóż trochę wysiłku w pisanie skryptu. Pokombinuj... Możesz np. użyć in_array(), break albo po prostu wprowadzić nową zmienną $komunikat i manipulować jej wartością bez potrzeby jej wyświetlania...
harek
Oka dzięki all za pomoc!! smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.