Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] instalacja php5
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
pelikan
Witam. znalazłem artykuł na temat instalackji apache, mysql i php na windowsie, ale to sie tyczy php4 a ja chciałbym zainstalowac php5 i niestety wg tego artykulku robie inie wychodzi. Czy może znalazł ktoś jakiś artykuł na ten temat?
mike
Pewnie mówisz o tym: Apache i MySQL na Windows

Wszystko jest niemal identyczne. Zamień po prostu 4 na 5.
Na przykład jeśli jest mowa o pliku php4apache2.dll to Ty masz php5apache2.dll.
Jak masz gdzieś napisać: LoadModule php4_module (...) to piszesz LoadModule php5_module (...)

i.t.d.
em1X
+ ścieżka do pliku php.ini:

Kod
PHPIniDir "C:/sciezka/gdzie/jest/php/"
eMatys
Jeśli niechcesz się trudzić z instalacja php pod windows, to moze wybierz jakis gotowiec: Krasnal - polski program.
Suchy
Cytat
c. C:\WebServer\php4\dlls\iconv.dll -> C:\WebServer\Apache2\bin

takiego folderu/katalogu nie znalazłem tzn dlls
mike
~pelikan wbrew temu co ~eMatys poleca ja całkowicie odradzam instalowania takich aplikacji.

Da kliknięcia i wszystko gtowe a potem wielkie oczy jak się mowi o konfiguraji, pliku php.ini.
Dwie lewe ręce do wszystkiego.
Nie mówie tutaj personalnie o kimś, ale ogólnie tak jest.

A wbrew pozorom instalacja nie jest trudna i mozna na nią poświęcić troszkkę czas (tym bardziej że jest to kwestia godziny).

Masz za to wszystko na swoim miejscu i wszystko skonfigurowane tak jak Ty tego chchesz, a nie jak ktos sobie wymyslił. I nie musisz potem szukać wszysttkiego tylko masz pod ręką.
em1X
Ja tez pierwsze slysze winksmiley.jpg A po co Ci to?
eMatys
Drogi moderatorze. Proszę mi wskazać gdzie powiedzialem, ze polecam? Podałęm jedna z mozliwych opcji na rozwiązanie problemu. Ja jestem zwolennikiem Unixowych rozwiazań, mimo tego, ze mam małą wiedze na ten temat.

---
Masz rację, nie napisałeś tak. Przepraszam za nadinterpretacje Twoich słów.
Następnym razem proszę jednak na PW a poprawię treść. Nie ma sensu zaśmiecać wątku.
~mike_mech
Suchy
dobra wygooglowałem instrukcje instalacji php5 :
klik

wiele sięto nie różni od php4 ale jednak smile.gif myśle ze nie tylko mi się przyda smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.