Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php + js] upload obrazka i wstawianie jego nazwy do
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
krzyszbi
witam
a więc mam pole textarea w w niej przyciski do bbcode (ztym nie mam problemu ) ale teraz chcę zrobić coś takiega aby po kliknieciu w button IMG wyskakiwało okno do uploadu zdjecia
teraz wyskakujące okno mam tak zrobione
  1. <a target="info" onclick="window.open('dodaj_foto.php','info','menubar=no,toolbar=no,location=no,directories=no,status=no,scrollbars=no,resizab
    le=no,fullscreen=no,channelmode=no,width=500,height=350').focus(); return false"
    >
  2. <input class="button" accesskey="h" name="addbbcode20" value="IMG" style="color: #000000; width: 50px;" type="button" /></a>

osadzone w php dlatego są znaki ucieczki
wyskakuje okno - wybieram zdjecie - zapisuke na dysku - do tego mametu mam zrobione i działa ale teraz mije pytanie
co musze zrobić aby po kliknieciu w link po pomyślnym uploadzie w pole textarea a którego zostało otwarte onko i w miejsce kursora wpisany następujacy ciąg znaków [foto_img]nazwa uploadowanego zdjęcia[/foto_img]
mile widziane sugestie i linki
erix
na stronie, ktora ma tekst area:
Kod
function obrazek(nazwa){
   document.forms['forma'].elements['tekst'].value = document.forms['forma'].elements['tekst'].value+'[foto_img]'+nazwa+'[/foto_img]';
}

w okienku do uploadu:
  1. <a href="#" onclick="window.opener.obrazek('nazwa')">dodaj</a>
krzyszbi
spoko działa dzięki
ale jeszcze jedno pytanki
dodałem nawet zamykanie okan
  1. <a href="#" onclick="window.opener.obrazek(''.$nazwa.''); window.close();>dodaj</a>

ale teraz jeszcze mała prośba
co trzeba dodać aby ten text [foto_img]nazwa uploadowanego zdjęcia[/foto_img] wstawiał sie tm gdzie był kursor przed kliknieciem w button IMG
erix
Z tym bedzie klopot, bo kazda przegladarka interpretuje to inaczej. Niektore w ogole tego nie obsluguja.
Jest gdzies na sieci, ale - kazda z przegladarek musi miec osobna implementacje...
krzyszbi
głównie zależy mi na IE (niestety trzeba) FF i Mozilli
może jakies wskazówki, linki, coś co może mnie naprwadzić
erix
prosze bardzo: http://www.ozoneasylum.com/8569
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.