Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php/MySQL] Edycja/Usuwanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
doncicci
Witam wszystkich forumowiczow, i prosze z gory o nie zasypywanie mnie obelgami za ten temat, tylko jedno zdanie pomocy..wiem, ze sprawa jest banalnie prosta, ale ja juz 4 godzine sie nad tym mecze, od polnocy i nie dam za wygrana (czyt. pojde spac) jak tego nie zrobie.

Aplikacja wyglada tak:

lista.php (odpowiada za wyswietlanie rekordow z bazy)
usun.php (odpowiada za usuwanie rekordow z bazy)
edytuj.php (odpowiada za edycje rekordow)

Przy kazdym rekordzie w bazie mam line do edycji/usuniecia danego rekordu.

Link do usuniecia rekordu wyglada tak:

1. <?php
  2. [<a href="usun.php?user='.$wiersz['user_id'].'">DEL</a>]
  3. ?>

Po kliknieciu DEL nastepuje egzekucja skryptu usun.php ktory wyglada tak:

1. <?php
  2. //usun.php
  3.  
  4. @ $db = new mysqli('localhost', 'user', 'pass', 'baza');
  5.  
  6.  
  7.  
  8. $userid = $_REQUEST['user_id'];
  9. if ($userid)
  10. {
  11. $sql = "DELETE FROM `uzytkownicy` WHERE `user_id` = $userid LIMIT 1";
  12. $wynik = $db->query($sql);
  13. }
  14.  
  15.  
  16. echo 'uzytkownik usuniety !';
  17.  
  18.  
  19.  
  20. ?>

Niby caly skrypt jest zakonczony powodzeniem, ale rekord NIE ZOSTAJE usuniety z bazy. Nie wiem co jest grane..

Ludzi dobrej woli prosze o pomoc, prosze mnie nie odyslac do google, bo ja probowalem juz na milion sposobow (literatura, mam pod reka php i MySql wyd. Helion; sciagalem skrypty open source i przegladalem ich kod aby znalezc podobny banał), poprostu jest tak czasem, ze trzeba kogos zapytac i to wlasnie robie smile.gif

Jezeli by ktos był taki uprzejmy to prosze napisac jak sie zabrac do edycji rekordu lub odeslac do jakiegos tutoriala. Syntax, samo zapytanie itd. rozumie, ale mam problem jak widac w przeslaniu zmiennych pomiedzy plikami.

W moim zamysle chce aby to wygladalo tak:

LISTA.php
Wybieramy akcje USUN, przenosi nas na adres USUN.php?USER=5
Wybieramy akcje EDYTUJ, przenosi nas na adres EDYTUJ.php?USER=5 gdzie mamy formularz w ktorym mozemy wyedytowac potrzebne nam pola i zatwierdzic SUBMIT.

Mam nadzieje, ze sie jasno wyrazilem.
Pozdrawiam

Kuba smile.gif
doncicci
Moim spiacym oczom ukazal sie taki temat http://forum.php.pl/index.php?showtopic=47560&st=0, ktory sporo mi wyjasnil i chyba juz nie bedzie mojego problemu smile.gif
doncicci
Jednak nie angrysmiley.gif

Dalej ten sam problem. Niby wszystko gra, ale zapytanie nie zostaje pozytywnie zakonczone (edycja rekordu). Nie sugerowac sie @ przy mysqli, z polaczeniem wszystko ok jest. NIe wiem co moze byc grane :/
artur81
Dodaj sobie mysql_error" title="Zobacz w manualu php" target="_manual i zobaczysz gdzie robisz błąd
  1. <?php
  2. $wynik = $db->query($sql);// <-- po tym
  3. ?>

poza tym komunikat będzie ci się wyświetlał zawsze, obojętnie czy usuniesz czy nie, powinieneś raczej to sprawdzać za pomocą mysql_num_rows" title="Zobacz w manualu php" target="_manual
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.