Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: edycja strony przez strone
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
goped
Hello smile.gif mam otoz problem z edycja strony. Poniewaz strony te sa tworzone i edytowane przez strone chcialem zrobic tak, aby kiedy dam enter w textarenie to byl on rowniez na stronie. uzylem przy tym funkcji nl2br" title="Zobacz w manualu php" target="_manual. Niestety, przy budowaniu skryptow np. php dodawana sa rowniez znaczniki <br> i na stronie po zaladowaniu jest blad... Co zrobic?tongue.gif Moze jakies pomysly zeby bylo alles pokazywane na stronie tak jak w textarenie, ale zeby skrypty mi zostawilo w spokoju tongue.gif
siemakuba
eee, chyba musisz dokładniej powiedzieć co konkretnie wstawiasz w ten textarea (nie: arena). Tekst wymieszany z kodem php? I co potem? eval?

jeżeli coś w ten deseń, to może oznaczaj jakoś że dany fragment jest kodem, tak jak np. tu na forum? I potem rób nl2br wszedzie, oprocz tresci pomiedzy tymi znacznikami.

pozdr.
goped
no, fajnie... ja bym chetnie ograniczal dzialanie nl2br, tylko jak to zrobic tongue.gif
Sprawa wyglada tak, zrobilem panel admina w ktorym moge tworzyc i edytowac strony. Poniewaz strony tworze w textareaie to chcialem zeby bylo tak jak tutaj, jak nacisne enter, to pozniej po wyswietleniu ten enter jest. Funkcja nl2br mi to udostepnila. Jednak jezeli przy tworzeniu strony chce uzyc skryptu php, albo innego, nawet js, to pisze go i tak w textareaie, a kazdy enter jest zamieniany na <br />. Jezeli mam skrypt
  1. <?<br/>
  2. echo"cos";<br />
  3. ?><br />

to niestety dziwnym trafem nie chce mi on dzialac tongue.gif:P:P(oczywiste) sek w tym zeby jakos wydzielic skad do kad ma dzialac funkcja nl2br, lub moze jest inny sposob zeby wyswietlalo sie wszystko tak jak poukladam to w textareie. Jakie pomysly?tongue.gif
MatheW
Możesz zrobić sobie tak, ażeby w formularzy miał radio button, w którym wybierasz czy czysty html czy php i od tego uzależniasz czy jest funkcja nl2br czy nie.

Tylko wtedy istnieje pewen problem - gdy będziesz łączył php i html to sam będziesz do html-a musiał dodawać <br>.
goped
a nie znacie jakiego sposobu zeby wydzielic tekst dla nl2br, nie musi nawet byc uzyta ta funkcja, moze byc przeciez str_replace, i np. przez petle. tak sobie pomyslalem ze on bylby if i by sprawdzal czy jest znak <? oraz ?> i np by nadawal zmiennej a wartosc 1 lub 0, gdzie 1 to ze skrypt jest a 0 ze nie ma. Jedyny problem to nie wiem jak wsadzic textaree do tablicy. Z plikiem nie ma problemu, ale textarea to nie mam pojecia. Myslalem zeby wsadzic to juz na stronie, ze bede wczytywal plik do tablicy, ale to znowu sprawi ze strona bedzie sie ladowac dluzej po stronie osoby czytajacej, a ja wole zeby wiecej robilo sie po stronie admina, a gotowa strona jest includowana w odpowiednie miejsce.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.