Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [sesja] - problem
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Jarpen
witam

mama nadzieje, że pisze w odpowiednim dziale?
jeżeli nie to dajcie znać.

mam taki problem ponieważ miałem stronke na superhost.pl teraz przeniosłem ją na home.pl i pojawił mi sie problem z sesją.. mianowicie zakładająć mam taki plik na serwerze:

1. <?php
  2. session_start(); // można pominąć jeśli jest się pewnym że włączona jest opcja auto_start
  3.  
  4. if (!isset($_SESSION['count'])) { // jeśli zmienna nie jest zarejestrowana
  5. $_SESSION['count'] = 0; // przypisz jej początkową wartość
  6. } else { // jeśli jest zarejestrowana
  7. $_SESSION['count']++; // zwiększ jej wartość
  8. }
  9.  
  10. echo 'Strona odczytana '.$_SESSION['count'].' razy w ciągu tej sesji';
  11.  
  12. ?>

i normalnie to działało a teraz wypisuje mi coś takiego:

Warning: session_start(): open('/temp'/sess_99fa684181fb40ca284c05fca345695c, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /pp.php on line 3

Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /pp.php:3) in /pp.php on line 3
Strona odczytana 0 razy w cišgu tej sesji
Warning: Unknown(): open('/temp'/sess_99fa684181fb40ca284c05fca345695c, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in Unknown on line 0

Warning: Unknown(): Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct ('/temp') in Unknown on line 0
" title="Zobacz w manualu php" target="_manual

z dodatkowych rzeczy, tak mam stworzony folder temp i nadałemu prawa, nadałem mu wszystkie(z logicznych) po kolei i nic, teraz obecnie ma 777

jeżeli ktoś zna odpowiedz to prosze o info

pozdrawiam
Marek
siemakuba
miałem ostatnio ten sam problem (też po przeprowadzce na home.pl) i utworzenie katalogu temp w /home pomogło. Nie musiałem ustawiać praw nawet.
co pokazuje ci session_save_path" title="Zobacz w manualu php" target="_manual()?
może spróbuj za pomocą tej właśnie funkcji podać ścieżkę do katalogu temp?

pozdr.
Jarpen
a wiec tak coś pomogło dodanie przed każdym sesion_start() " title="Zobacz w manualu php" target="_manual dodalem: ob_start()" title="Zobacz w manualu php" target="_manual

ale teraz z kolei nie na przykladzie ale już w praktyce pojawia mi się taki komunikat firefoxa:

Firefox wykrył, że serwer przekierowuje żądanie tego zasobu w sposób uniemożliwiający jego ukończenie.

Problem ten może się pojawić w wyniku zablokowania lub odrzucenia ciasteczek.
siemakuba
hmm, ob_start" title="Zobacz w manualu php" target="_manual zdaje się uratowało cię tylko przed wysłaniem czegokolwiek przed wywołaniem session_start. W twoim przypadku te cokolwiek to informacja że nie można uruchomić sesji bo folder do którego ma być pisana sesja nie jest OK. Co w efekcie daje tyle, że nie masz sesji. Robisz jakieś przekierowania (header" title="Zobacz w manualu php" target="_manual('Location: ...');) na podstawie danych z sesji? Jeżeli tak, to się zapętliłeś i stąd komunikat Foxa.

co z tym session_save_path" title="Zobacz w manualu php" target="_manual?

pozdr.
Jarpen
sesion_save_patch()" title="Zobacz w manualu php" target="_manual zwraca /temp

co do headerow tak uzywam: np. header("Location: plik.php");

ogolnie rozwijajac chodzi mi o logowanie, mam 2 pliki plik1 i plik2:

jeden sprawdza czy jest już sesja jak nie to headerem przechodzimy do drugiego i tak mamy tak:
- logowanie
- jak jestesmy zalogowani to sprwdzenie danych z bazy mysql
- jak jestesmy zalogowani i klikniemy wyloguj to sie wylogowujemy

najdziewniejsze jest to że wysztko piękie śmigało do czasu kiedy to przegrałem na inny host:/
siemakuba
hm, zajrzałem na home.pl - u mnie ten katalog nazywa się tmp i ma prawa 755. Dziwne, powinno działać. Może spróbuj sobie utworzyć katalog sess_temp, daj mu prawa 755, przed session_start daj session_save_path('/sciezka/do/twojego/home/sess_temp/');

może to pomoże.
pozdr.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.