Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mysql]łączenie tabel; wyświetlanie na stronie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
riquelme
To znowu ja,tym razem mam problem z mysql.Otóż utworzyłem 2 tabele w bazie , utwory i medium.Tabela
utwory zawiera pola: idutworu,tytul,dlugosc,rodzajmuzyki,idmedium , 2 tabela medium ma pola :idmedium,rokwydania,iloscutworow,wykonawca,produkt.Czy można te 2 tablice połączyć,tak aby w wyniku wyszukiwania wyświetlały wszystkie dane np idutworu=1 i pozostałe dane znajdujące sie w tabeli utwory i medium.Drugim problem jest wyświetlanie tabeli na stronie www.Tzn chciałbym żeby na stronie była widoczna tabela użytkowników z możliwością usuwania ich lub edycji(coś w stylu phpmyadmin).Jeżeli da się coś takiego zrobić,prosze o pomoc.
Gość
Odp. na pierwsze pytanie (o ile cie dobrze zrozumialem) :
  1. SELECT * FROM utwory, medium WHERE idutowru=1 AND utwory.idmedium=medium.idmedium

Co do drugiego pytania - musisz stworzyc skrypt, ktory po przeslaniu odpowiednich danych ze strony wykona zapytania do MySQL jak UPDATE czy DELETE.
riquelme
Dosyć ciekawa odpowiedź smile.gif szkoda tylko że nic nie widać

Zrobiłem skrypt php który ma wyświetlać użytkowników z opcją do usuwania ich.Czy mógłby ktoś sprawdzić czy ten skrypt ma prawo działać,bo mi już w 1 linijce pokazuje błąd T_VARIABLE

1. <?
  2. $polaczenie = mysql_connect("localhost", "w", "e");
  3. mysql_select_db("w", $polaczenie);
  4. $zapytanie = "SELECT * FROM users" ;
  5. $wynik = mysql_query($zapytanie)or die("Wykonanie zapytania nie powiodło się: ".mysql_error()");
  6. echo "<h3>Lista zarejestrowanych użytkowników</h3>n";
  7. while($wiersz = mysql_fetch_array($wynik)){
  8. echo "<p>n";
  9. echo "<b>Imie:</b> ".$wiersz['imie']."<br>n";
  10. echo "<b>Nazwisko:</b> ".$wiersz['nazwisko']."<br>n";
  11. echo "<b>Email:</b> ".$wiersz['email']."<br>n";
  12. echo "<b>Login:</b> ".$wiersz['login']."<br>n";
  13. echo "<b>Hasło:</b> ".$wiersz['haslo']."<br>n";
  14. echo "<a href="zarzadzanie.php?akcja=usun_uzytkownika&id_uzytkownika=".$wiersz['id_uzytkownika']."">[ Usuń ]</a><br>n";
  15.  ?>
Balas
Zobacz jak ci ladnie pokolorowalo skladnie ^^ masz niezamkniety (a raczej nie wiadomo po co otwarty) "
riquelme
Czyli powinno być tak ?
  1. <?php
  2. echo "<b>Imie:</b> .$wiersz['imie'].<br>";
  3. ?>
Balas
  1. <?php
  2. $wynik = mysql_query($zapytanie)or die("Wykonanie zapytania nie powiodło się: ".mysql_error()");
  3. ?>

tutaj masz :/ wykasuj ostatni "
riquelme
To już poprawiłem,ale pytałem o składnie :
  1. <?php
  2. echo "<b>Imie:</b>".$wiersz['imie']<br>;
  3. ?>

wyświetla że : Parse error: syntax error, unexpected '>'
mike
  1. <?php
  2. echo '<b>Imie:</b>' . $wiersz[ 'imie' ] . '<br>';
  3. ?>
riquelme
Bardzo dziękuje za wszelką pomoc ,prosze jeszcze o poprawienie składni w ostatniej linijce.
  1. <?php
  2. echo '<a href="zarzadzanie.php?akcja=usun_uzytkownika&id_uzytkownika='.$wiersz['id_uzytkownika']>[ Usuń ]</a><br>n';
  3. ?>
nospor
@riquelme ty sie wogole nie uczysz na bledach ani na tym co ci ludzi pomagają. przeciez to jest niemalze identyczny problem co ci mike_mech rozwiązal...
zamykam, to moze zmusisz sie do odrobiny wysilku.

pomocna lektura:
http://pl.php.net/manual/pl/language.types.string.php
http://pl.php.net/manual/pl/language.operators.array.php
oraz posty powyzej

jak znajdziej rozwiązanie tej linijki i bedziesz mial inne powazniejsze problemy to wal na PW

edit: no jednak nic nie wymysliles. trzeba wiec lopatologcznie.
Linijke co ci mike_mech rozwiązal to miales taka koncowke (pomijam poczatek by nie zaciemniac):
$wiersz['imie']<br>;
majki ci poprawil
$wiersz[ 'imie' ] . '<br>';
widzisz, dopisal dwa znaki: .'
a teraz masz taki problem:
$wiersz['id_uzytkownika']>[ Usuń ]</a><br>n';
no to juz przez analogie tez trzeba bylo dopisac te dwa znaki
$wiersz['id_uzytkownika'].'>[ Usuń ]</a><br>n';

pozatym w linkach co ci podalem masz przyklady jak laczyc zmienne z napisami. pocwicz to co tam jest napisane bo masz wielkie problemy z tą podstawową operacją
mike
I tym optymistycznym akcentem zamykam, żeby zmusić szanownego ~riquelme do myślenia i samodzielności.
forum.php.pl to nie jest Twój prywatny edytor do sprawdzania składni.

Jakbyś miał jakiś problem związany z wątkiem, to napisz na PW z chęcią otworzę.
A jak masz problem PARSE ERROR to nawet nie pisz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.