Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php/mysql] problem z zaszyfrowanym hasłem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Michall
Witam. Mam pytanie.

Przy rejestracji przed dodaniem hasła do bazy jest ono szyfrowane md5. Po zaszyfrowaniu hasła w bazie mam problem z autoryzacją przy logowaniu. Zapewne przy logowaniu potrzebne jest odszyfrowanie hasła, tylko nei wiem jak to zrobic. Czy ktoś może mi podsunąć odpowiedz?

pozdrawiam
bigZbig
W bazie trzymasz haslo w formie zaszyfrowanej. Uzytkownik logujac sie podaje haslo normalnie. Nastepnie skrypt to haslo szyfruje i porownuje z wartoscia trzymana w bazie danych. Jesli obie wartosci sa rowne nastepuje uwierzytelnienie. Nie ma potrzeby rozszyfrowywania hasla.
re:
No własnie nie wiem dlaczego ale po podaniu hasla takiego jak w formularzu nie chce sie zalogowac, jak w phpmyadmin wprowadze recznie uzytkownika i haslo nei bedzie zaszyfrowane to loguje sie. Może coś przeoczylem??
kszychu
Cytat(re: @ 14.06.2006, 11:46 ) *
jak w phpmyadmin wprowadze recznie uzytkownika i haslo nei bedzie zaszyfrowane to loguje sie. Może coś przeoczylem??

A czytałeś dokłądnie poprzedni post? Przed porównaniem haseł musisz zakodować hasło podane przez użytkownika i dopiero tak zakodowany ciąg znaków porównywać z zawartością bazy.
Michall
zrobilem cos takiego: ( zapis danych juz w tabeli ).

1. <?php
  2. if($action='zapisz' and $blad==0) {
  3.  
  4. //zaszyfrowanie hasla
  5. $password = md5($password);
  6.  
  7. $conn = mysql_connect("localhost","root","krasnal") or die ("Nie można się połączyć z bazą");
  8. $db = mysql_select_db("baza1") or die ("brak połączenia z bazą.");
  9. $sql = "INSERT INTO `users` (`imie`, `user`, `password`) VALUES ('$imie', '$user', '$password')";
  10.  
  11. $result = mysql_query($sql) or die ("brak połączenia z tabelą");
  12.  
  13. echo"<font color="#336699">New user:<br><br>
  14. <font color="#FFFFFF">1) Imię:</font> $imie<br>
  15. <font color="#FFFFFF">2) User:</font> $user<br>
  16. <font color="#FFFFFF">3) Hasło:</font> $password<br></font><br>";  
  17. }  
  18. }
  19. ?>
Michall
kszychu i bigZbig sorki ale jade z modemu i odswiezanie strony jest koszmarne exclamation.gif! wiec zanim cos napisze wy juz odpowiadacie a mi jeszcez strona si enie przeladowala - stad nieporozumeinia - sorka
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.