//EDIT: Już znalazłem rozwiązanie problemu - tak się kończy zabawa w pliku php.ini biggrin.gif Teraz przynajmniej wiem co oznaczała ta kropka w include_path=".;php/pear", która tak bezczelnie usunąłem biggrin.gif

Witam,

Do tej pory uzywalem krasnala, ale ostatnio samodzielnie zainstalowalem sobie serwer (w zasadzie instalacja domyslan). Uzywam php 5.1.4 + najnowszy Apache z wersji 1.3.x

Napotkalem drobny problem z funkcja Include (wiem ze skrypt jest poprawnie napisany bo dzialal pod krasnalem)

otoz mam katalog glowny projektu a w nim katalog db w ktorym trzymam klasy odpowiedzialne za polaczenia z baza.

czyli jest mniej wiecej tak

-Db(katalog)
----- |---db.class.php
------|---result_db.class.php
-|-index.php
-|-const.db.php

Includuje klase db.class.php do index.php i wszystko jest w porzadku. Problem zaczyna sie z includowaniem przez klase db.class.php wymaganych skryptow (np. const.db.php itd)- do tej pory mialem tak

1. <?php
  2. //kod w pliku db.cllass.php
  3.  
  4. include_once('const.db.php')
  5. include_once('db/result.class.php')
  6. class Db 
  7. {
  8. //jakis tam kod
  9. }
  10. ?>

czyli po prostu includowalem wszyystko z perspektywy katalogu glownego projektu.

Teraz jednak juz ta wersja nie dziala - include dziala tak jakby z perspektywy katalogu db w ktorym jest skrypt db.class.php

Czy to jest jakas zmiana w php (wersja w krasnalu 5.0.4 a teraz uzywam 5.1.4)? Czy mozna np. w php.ini przywrocic jakos stary sposob dzialania?

Z gory dzieki za odpowiedz