The Night Shadow
18.06.2006, 11:04:52
Dzisiaj rano wchodząc na włąsną stronę zamiast normalnego widoku zobaczyłem informację od jakiegoś hakera, który rzekomo ją zhackował. Okazało się, że nadpisany został plik index.php
I tu pytanie do was. Nie nadawałem ŻADNYCH chmodów ŻADNYM plikom. Jakim cudem mógł zrobić coś takiego?
em1X
18.06.2006, 11:10:59
nieumiejętne programowanie php ergo zostawianie luk dla `hakerów`
The Night Shadow
18.06.2006, 11:14:41
Co to jest php ergo?
I co to za luki?
em1X
18.06.2006, 11:20:57
1. ergo, nie php ergo. To takie słowo z łaciny, sprawdzisz w słowniku..
2. nie wiem jakie to mogą być luki, skąd moge wiedzieć jak jest twoja strona zbudowana.
3. moga byc jeszcze setki innych przyczyn: np słabe hasło, nie logowanie sie przez ssl, and much much more..
The Night Shadow
18.06.2006, 11:29:17
samo słowo ERGO znam, myślałem, że php ERGO jest nazwą jakieś dziedziny programowania.. różnie bywa ;- )
Hmm... więc zadam pytanie inaczej... :- )
Czy istnieje lista wskazówek mówiących jak się bronić przed czymś takim?
I jedno jeszcze pytanie. Jeśli podmieniony został plik php mimo, że nie ma żadnych chmodów, haker włamał się bezpośrednio na ftp, czy tak?
em1X
18.06.2006, 11:34:18
1. Coś się na ten chmod uparł.. chmod jest ustawiony zawsze, domyslnie jezeli nie ustawisz i taki jak ty chcesz, gdy ustawisz swój.
2. Co do wskazowek: czytaj artykuły dotyczące bezpieczenstwa php (jest ich wiele, nie ma co wymieniac)
NetJaro
18.06.2006, 11:37:00
Ehh...
Pewnie miałes dziurawy skrypt, chociaż nie sądze, aby ten skrypt miał az takie możliwości

Pewnie ktoś Ci wszedł na konto (FTP) - może przypomnienie hasła

Różnie może byc, bez logów możemy tylko strzelac.. a z resztą - jak sądzisz, że to skrypt to go pokaż. To, że plik index.php miał takie a nie inne CHMODy nie ma znaczenia - co komu da, że zmienię CHMOD 777 na mój plik index.php
The Night Shadow
18.06.2006, 11:39:08
Skrypt strony głównej to wyłącznie formularz logowania (ewentualnie rejestracji i przypominania hasła)... więc wątpią, by za jego pomocą można było zmieniać zawartość pliku...
em1X
18.06.2006, 11:40:53
znasz się na tyle na php żeby to śmiało stwierdzić?
The Night Shadow
18.06.2006, 11:44:42
Nie, a le odpowiedz mi na pytanie jedno... :- ) masz stronę formularza sprawdzającą login i hasło z bazą danych. Ewentualnie stronę z formualrzem w którym dane są dodawane do bazy danych.
I tu moje pytanie. W jaki sposób taki skrypt może posłużyć do zmiany zawartości pliku? A chmodów uczepiłem się, bo nawet gdyby taki skrypt mógł edytować plik to przecież musiałby mieć dostęp do niego i o to chodzi.
em1X
18.06.2006, 11:55:20
Nie znam sie na tyle zeby sie wypowiadac.. ale znam sie na tyle, zeby wiedziec, ze "nigdy nie mow nigdy".
Ktos ci sie zalogowal pewnie na konto i zmienil plik.. sprawdz logi to moze cos dojdziesz, a nie tak w slepo strzelamy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.