Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][FORM][INPUT] - type="image"
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Master Miko
Błagam o pomoc. Co należy zrobić, aby:

<input type="image">

działał jak zwykły button, a nie SUBMIT?!?!
nospor
tak na szybko:
  1. <input type="image" onclick="return false;" />
Master Miko
Dzięki biggrin.gif
to działa.

Niestety, kod po tym (onclick) NIE jest wykonywany... całość wygląda tak:

1. <div style="bgcolor:#666666;position: absolute;left: 0px; top: 0px;">
  2.  
  3. <form name="playit">
  4.  
  5. <input type="image" name="play" id="play" src="galeria/toolbar/play.gif" align="left" border="0" vspace="0" hspace="0" tabindex="1" onclick="stopIT = false;cyclePic();playit.play.disabled=true;playit.stop.disabled=false;return false;">
  6.  
  7. <input type="image" name="stop" src="galeria/toolbar/stop.gif" align="left" border=0 vspace=0 hspace=0 tabindex=2 onclick="stopIT=true;playit.play.disabled=false;playit.stop.disabled=true; return false;">
  8.  
  9. <input type="image" name="prev" src="galeria/toolbar/prev.gif" align="left" border=0 vspace=0 hspace=0 tabindex=3 onclick="prevPic(); return false;">
  10.  
  11. <input type="image" name="next" src="galeria/toolbar/next.gif" align="left" border=0 vspace=0 hspace=0 tabindex=4 onclick="nextPic(); return false;">
  12.  
  13. <input type="image" name="close" src="galeria/toolbar/close.gif" align="left" border=0 vspace=0 hspace=0 tabindex=5 onclick="window.close(); return false;">
  14.  
  15. </form>
  16. </div>

Niestety, przyciski nie działają sad.gif
Co za totalny debil wpadł na to żeby image ZAWSZE było SUBMITEM?!?!?!
nospor
oj.... no bo return powoduje koniec. return false musisz dac na koncu onclick. troche samodzielnosci
Master Miko
Udało się, ale nie w przypadku przycisków play i stop...

nie działają też komendy:

playit.play.disabled=true
playit.play.disabled=false
playit.stop.disabled=true
playit.stop.disabled=false

sad.gif
nospor
a pokaz jak wstawiles.
Master Miko
vide: post nr. 3

i link...:
do galerii (slideshow)
nospor
wlacz se konsole JS to bedziesze wiedzial. zanim dojdzie do instrukcji return false, pojawia sie blad js.
playit.play.disabled=true;playit.stop.disabled=false;
nie ma obiektu: playit.play i stop. Tak jak ty to robisz to sie nie odwoluje do obietkow. najlepiej przez: document.getElementById('play').disabled=true; i podobnie stop
Master Miko
a więc zmieniłem na tak:

1. <div style="bgcolor:#666666;position: absolute;left: 0px; top: 0px;">
  2. <form name="playit">
  3. <input type="image" id="play" src="galeria/toolbar/play.gif" align="left" border="0" vspace="0" hspace="0" tabindex="1" onclick="stopIT = false;cyclePic();document.getElementById("play").disabled=true;document.getElementById("stop").disabled=false; return false;">
  4. <input type="image" id="stop" src="galeria/toolbar/stop.gif" align="left" border=0 vspace=0 hspace=0 tabindex=2 onclick="stopIT=true;document.getElementById("play").disabled=false;document.getElementById("stop").disabled=true; return false;">
  5. <input type="image" id="prev" src="galeria/toolbar/prev.gif" align="left" border=0 vspace=0 hspace=0 tabindex=3 onclick="prevPic();return false;">
  6. <input type="image" id="next" src="galeria/toolbar/next.gif" align="left" border=0 vspace=0 hspace=0 tabindex=4 onclick="nextPic();return false;">
  7. <input type="image" id="close" src="galeria/toolbar/close.gif" align="left" border=0 vspace=0 hspace=0 tabindex=5 onclick="window.close(); return false;">
  8. </form>
  9. </div>

wyskakuje że składnia jest niepoprawna tam gdzie jest stop i play...
nospor
no ale spojrz jak ja ci podalem ....'play' a spojrz jak ty napisales ...."play". Widzisz roznice? Trzeba uwazac na ciapki. nie mogą byc takie same w takim samych smile.gif Podobnie w php (jesli bys uzywal).
em1X
Kombinujecie jak konie pod górę
nie lepiej wstawić zwykły button? :/

1. <input type="button" style="background-image: url('obrazek.png'); border: 0">
Master Miko
WIESZ CO MU NIE ODPOWIADAŁO?!?!
BO NIE BYŁO SPACJI PO ";"

CO ZA GŁUPI JĘZYK tongue.gif tongue.gif

DZięki wielkie za pomoc. Działa jak marzenie winksmiley.jpg

Cytat
Kombinujecie jak konie pod górę

można i tak... ale nie wiem co z szerokościami... przycisk dostosowuje się do obrazka, czy trzeba manualnie określać szerokość w tym buttonie?
nospor
no ale oco ci chodzi? Przeciez dziala... testowalem Twoja strone na operze i FF i wszsytko jest ok.

@em1X ja nic nie kombinuje smile.gif chlopak chcial image to ma image. nie mowil nic ze mogą byc zamienniki winksmiley.jpg
pozatym nawet przy buttonie to by mu niedzialal ten jego js, bo sie zle dobieral do obiektu

edit: hehe, a wiec testowalem juz po tej spacji smile.gif
Master Miko
Błąd Nospor. Przy buttonie DZIAŁAŁO WSZYSTKO. Dopiero po zmianie na IMAGE musiałem dokonać zmian.
nospor
Cytat
Błąd Nospor. Przy buttonie DZIAŁAŁO WSZYSTKO. Dopiero po zmianie na IMAGE musiałem dokonać zmian.
A jakos mi sie nie chce wierzyc, ze przy image nie widzi obiektu a przy button widzi... ty identycznie w button dobierales sie do obiektu? poprzez formularz?
jesli tak, no to widac ze to jest zla metoda bo nie wszedzie dziala. trzeba przez getElementByID biggrin.gif
Master Miko
jak był formularz playIT i przycisk play
to dobierałem się:

document.playIT.play

i działało...
nospor
no wlasnie: document.playIT.play
a w skrypcie miales: playit.play
bez document smile.gif
Master Miko
Ale wcześniej działało - to jest najśmieszniejsze smile.gif
Dopiero po zmianie z type="button" na type="image" PRZESTAŁoo działać.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.