Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Include a adres bieżącej strony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kresh
Problem polega na tym, że plik.php jest includowany z mojego serwera w stronach na innych serwerach.
I teraz moje pytanie, w jaki sposób mogę odczytać adres strony, w której includowany jest mój plik.php.
bigZbig
ten plik musi w momencie includowania wywolac funkcje np. zapisu loga na twoim serwerze. Oczywiscie parametrem tej funkcji bedzie adres strony.
kresh
Cytat
Oczywiscie parametrem tej funkcji bedzie adres strony

I tu się własnie pojawiają schody, bo nie mam pomysłu jak odczytać ten adres.
bigZbig
Zmienna predefiniowana $_SERVER

-- edit --
Zobacz co się wyświetli
  1. <?php
  2. echo $_SERVER['HTTP_HOST'].''.$_SERVER['PHP_SELF'];
  3. ?>
kresh
No właśnie $_SERVER odpada, bo on czyta dane z mojego serwera (czyli tam gdzie znajduje się plik.php a nie dane strony w której jest includowany.

To wygląda tak:
  1. <?php
  2. include('http://*****/******/plik.php');
  3. ?>

i taki kod jest wstawiany na inne strony = inne serwery.
bigZbig
A mnie się zawsze wydawalo ze $_SERVER czyta adres strony pliku z poziomu którego zostało wywołane. Plik jest inkludowany, a więc staje się częścią pliku do którego został dołączony i tak jest postrzegany przez serwer dlatego m.in. mozesz inkludowac pliki o rozszerzeniu html zawierajace kod php i kod ten zostanie wykonany. Sprawdz to jeszcze raz.
kresh
Cytat
Ściśle mówiąc, nie jest to to samo, co wczytywanie pliku lokalnego; jest to wykonanie pliku na zdalnym serwerze i wklejenie rezultatu jego działania do skryptu wywołującego. W tym przypadku, rzecz jasna, zasięg globalny zmiennych nie obejmuje pliku wczytywanego tą metodą.

Tak twierdzi manual. Więc nie mam pomysłu jak to ugryźć.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.