Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: mysqli czy mozna to czyms zastapic?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
pavelb
Witam!
Pewień skrypt laczy sie z baza danych przez mysqli
  1. <?php
  2. new mysqli('localhost', 'login', 'haslo', 'baza');
  3. ?>

Serwer na ktorym mam stronie nie obsluguje mysqli, wiecz czy mozna to zastapic czym innym?
Pozdrawaiam
Korson
Cytat(pavelb @ 22.06.2006, 11:20 ) *
Serwer na ktorym mam stronie nie obsluguje mysqli,
Plikami tongue.gif to co podał Balon to funkcje odnoszące się do mysql'a więc Ci nie pomogą jeżeli nie masz bazy...

Ewentualnie możesz założyć baze na jakimś serwerze i zamiast wpisywać localchost w
  1. <?php
  2. new mysqli('localhost', 'login', 'haslo', 'baza');
  3. ?>

wpis adres serwera na którym masz baze...

Połączenie takie według mnie nie ma sensu bo czas generowania strony zwiększa się bo zapytania muszą przebyć dłuższą "drogę" z Twojego serwera do serwera bazy danych i spowrotem... więc to czasem może potrwać :-( więce według mnie najlepszym wyjściem jest używanie plików lub zmiana hostingu na taki który oferuje mysql'a :-)
dr_bonzo
Korson: zle mowisz!
Posiadanie na serwerze sytemu baz danych MySQL to jedno, a mysqli/mysql to dwa rozszerzenia pozwalajace na komunikacje php z systemem baz MySQL.

pavelb: raczej czeka cie powazna przebudowa skryptu : (, bo to raczej (zalezy jak skrypt byl napisany) nie bedzie prosta zamiana nazw funkcji
Gość
więc czym się różni jedno od drugiego :?: bo nie mam pojęcia :/
elnino.pl
Jakiś czas temu miałem identyczny problem - istnieje gdzieś klasa zastępująca wbudowane mysqli - niestety nie pamiętam nazwy, poza tym nie zawsze działała poprawnie. Napisz jakiej wersji php używasz.
mariuszn3
Możesz napisać własną klase mysqli lub funkcje mysqli (w zależności od tego z jaki model jest wykorzystany w skrypcie) i wpisać w nie przekierowania do funkcji mysql. Jeśli skrypt korzysta po prostu z podstawowych funkcji do komunikacji z bazą to za wiele pisania tu nie będzie.
Potem zrobić tak aby ów klasa była widoczna dla każdego skryptu łączącego się z bazą.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.