Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Parser plików ini w PHP5
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Object-oriented programming
Martio
Czy PHP5 zawiera bibliotekę do parsowania plików .ini? Jeżeli tak to proszę o jakiś tutorial. Na Google nic wartościowego nie znalazłem sad.gif I drugie pytanko: czy są jakieś przeciwwskazania do używania plików .ini do konfiguracji aplikacji webowej?
dr_bonzo
http://pl.php.net/manual/en/function.parse-ini-file.php
Tu jest wszystko
NuLL
Cytat
czy są jakieś przeciwwskazania do używania plików .ini do konfiguracji aplikacji webowej?

Parsowanie plikow .ini jest bardzo powolne.
mike
Polecem format YAML. Stosowany jest w frameworku Symfony i można w nim trzumać dosłownie wszysto.
Martio
Dziękuję za pomoc smile.gif Do tej pory używałem definiowania stałych do danych konfiguracyjnych, ale nie podoba mi się. Rozpatruję właśnie pliki ini lub xml-a.

Czy na prawdę jest zauważalna róźnica w szybkości parsowania ini oraz YAML? Co myślicie o popularnym obecnie sposobie przechowywania danych konfiguracyjnych w pliku XML?
hwao
http://hwao.be/blog/2006/06/18/konfiguracj...przechowywanie/

@Null: Bardzo wolna? Co, Ty mówisz.... imho wrecz przeciwnie
splatch
Bora kiedyś sprawdzał szybkość parsowania .ini - jest ona bardzo wysoka, podobno php ma specjalny mechanizm, który jeszcze bardziej przyśpiesza parsowanie.
NuLL
Chcecie zasugererowac ze lepiej trzymac konfig w pliku .ini czy w tablicy ktora jest taka sama strukture jak ten plik questionmark.gif snitch.gif
mike
Pod warunkiem, że konfig (nieważne czy ini czy cos innego) bedzie cacheowany do tablicy właśnie.
NuLL
To na dluzsza mete po co te pliki .ini questionmark.gif snitch.gif winksmiley.jpg
hwao
Cytat(NuLL @ 23.06.2006, 17:58 ) *
To na dluzsza mete po co te pliki .ini questionmark.gif snitch.gif winksmiley.jpg

Zobacz sobie mojego linka i sposob jaki tam opisalem. Tak jest duzo wygodniej i szybciej (pisac plik konfiguracyne, co bedzie wynikiem mnie nie interesuje, ja wypluwam klasy).
nasty
A PEAR Config? jest dobre i do ini i do xml-a, mozna nawet kombinowac i trzymac cesc w ini i czesc w xml, ale jest jedna kwestje dotyczaca ini, pliki ini mozna przeczytac jak tylko sie wywola plik przgladarka, i chyba to nie jest zbyt przyjemne biggrin.gif, jest jedna rada na to zeby zrobic z pliku ini plik php i zeby sie zaczynal :
# <?php /*
i konczyl:
# */ ?>
hwao
@nasty_psycho: Poczytaj linka ktorego podalem, tam opisalem kwestie bezpieczenstwa...
Speedy
Pliki typu *.ini są bardzo wygodne w użyciu choć nie zalecam trzymania w nich poufnych danych takich jak wszelkie hasła, nazwy baz danych itp. Nie widzę przeciwskazań dla przechowywania innych danych konfiguracyjnych.
Btw. Do dynamicznego generowania plików *.ini można skorzystać z klasy Configmagick
dr_bonzo
Cytat
Pliki typu *.ini są bardzo wygodne w użyciu choć nie zalecam trzymania w nich poufnych danych

A gdzie je bedziesz trzymal? W bazie?
Wazne jest to zeby te pliki umiescic poza DocumentRoot i tyle.
nasty
Cytat
zrobic z pliku ini plik php i zeby sie zaczynal :
# <?php /*
i konczyl:
# */ ?>

jak zrobisz tak to teoretycznie to bedzie skrypt php, i po jego wywolaniu user zobaczy tylko ##, take rozwiazanie uzywa sitellite cms
DeyV
Jakiś czas temu czytałem porównanie, ktore mówiło o tym, że parser plików INI jest wydajnieszy niż parser plikow php (co samo w sobie jest całkiem logidzne, patrząc na złożonośc składni jednych i drugich smile.gif )
W związku z czym jeśli nie zamierzasz wprowadzać jakichś skomplikowanych operacji na tych plikach ini, jakiegoś dziedziczenia itp. to nie ma sensu cachowania informacji pobranych z INI i zapisywania ich w postaci tablic w plikach php.

Parsowanie ini (nazywających sie oczywiście cos_tam.ini.php winksmiley.jpg ) jest wystarczająco wydajne.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.