Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: skocz.pl - pisanie czegos podobnego
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kiler129
Niegdzie nie mogę znaleźć skryptu podobnego do skocz.pl sadsmiley02.gif
Pomyślałem że można by taki napisać.
Więc tak, musiałby realizować taka zasadę:

Skrypt generuje liczbę i tworzy katalog o nazwie tejże liczby.
W katalogu tworzy plik inde.html w którym umieszca taki zapis:

1. <META HTTP-EQUIV="Refresh" CONTENT="0;URL=adres wpisany wcześniej">

Teraz podaje userwi coś takiego: strona.pl/1435

Więc tak zabrałem się do pracy, napisałem tworzeie katalogu o losowej liczbie

1. <?php 
  2.  
  3.  
  4. $numer = rand(1, 9999); 
  5. mkdir ("ścieżka_unix/$numer", 0777);
  6.  
  7. ?>
Fipaj
mod_rewrite, żadne katalogi!
kiler129
Cytat(Fipaj @ 24.06.2006, 14:58 ) *
mod_rewrite, żadne katalogi!

Niewiem jak go użyuwać blinksmiley.gif

A mój plan brzmi tak:

skroc.html
pyta sie usera o adres
wpisany adres wysyła w adreseie (w posatci adreskatalog.php?adr=costa.pl) do katalog.php

katalog.php
generuje liczbe
tworzy katalkog o naziw $liczbawygenerowana
whcodzi do katalogu i zapisuje w nim plik index.php z zawarością <META HTTP-EQUIV="Refresh" CONTENT="0;URL=costam.pl">
pokazuje userowi napis straonaskracajaca.pl/$liczba wygenerowana

Biorę sę za kodoweanie aarambo.gif
Fipaj
Daj sobie spokój z tymi katalogami, to jest idiotyczne.

mod_rewrite - poszukaj w Google bądź na forum.
kiler129
Fipaj - powie Ci tak, teraz gadasz i udajesz mądrale ale jak zapytałem w szukam sktyptu to NIKT nie odpiasł, ja się biorę za pisanie i chcę coś zrobić a ty przyszedłeś i mówisz że to wszystko be i do kosza się nadaje dry.gif
Zamiast tylko kazać mi pisac inaczej pomórz w tym co jest.
Ja przykąłdam się i chcę coś zrobić a że jest na to kilka metod i może niektóre są gorsze niektóre lepsze nie znaczy że nie można napisac metodą gorszą, ważne żeby działało !
A drugą sprawą jest to że ty chyba nie widzisz w jakim dziale jest temat, jest w dziale przedszkole więc tutaj się uczy podstaw, je chcę napisac coś prostego, niewykluczone że jak skończę to napisze 2 skrypt z mod_write.
Ale jest też jeden problem, na niektórych serwerach masz wyłączone mod_write więc nic nie zdziałasz tongue.gif
Więc proszę Cię, jesli chcesz to pomórz a nie odrazu mów że bee i zebym ineczej to zrobił, zrobię ale najpierw musze nauczyć się żeczy proostrzych smile.gif
Przecież nikt nie zaczyna odrazu od pisanie CMS tongue.gif
Fipaj
nikt nie odpisał w "szukam skryptu", bo czegoś takiego nie znajdziesz.

// udaję mądralę - na a co mi pozostało? dziewczyna rzuciła, średnia niska i zaraz się z komputerem muszę żegnać na całe wakacje, trzy tragedie w jednym tygodniu, yay ^^

to, co robisz, to nawet nie jest gorsza metoda. tak nie robi NIKT, NIKT NIKT NIKT. nie znajdziesz mi skryptu, który dynamicznie tworzy katalogi...

jak już się uparłeś, że tego mod_rewrite nie umiesz i nie jesteś w stanie się nauczyć, to wejdź na wortal i znajdź artykuł o nice urls.

Jakkolwiek patrzę na twoje poczynania z sympatią, TAK NIE RÓB. I JUŻ - nie jestem w stanie dać ci lepszej rady.
kiler129
Ale ja naprawde chce to zrobić na kartalogach biggrin.gif
Bynajmniej narazie.
Ale natrafiłem na trochę problemów.
Po 1 - gdy otworzę katalog i tworzę plik to on i tak się wtorzy w tatalogu w którym jest skrypt sadsmiley02.gif
Po 2 - gdy zapisuje skrypt wariuje bo jesli napisze
  1. <META HTTP-EQUIV="Refresh" CONTENT="0;URL=$HTTP_GET_VARS["adr"]">

To robie niewiadomo co mad.gif
Po 3 - skrypt niewim czemu sie zapętral i tworzy i generuje liczby bez końca blink.gif

Niewiem poczytam, ale niemam ochoty bawić sie w mod_write bo ja potrzebuje cos prostego i szybko a to rozwiązanie wydało mi się najprostrze i najszybsze do napisania tongue.gif
Więc poradzisz mi tak na szybko jak to napisać ? snitch.gif

A tak nawiasem wpisanie w google mod_write i zaznaczeniu szukania w pl nic nie daje axesmiley.png

Ja się wykończę sadsmiley02.gif
em1X
Przeciez taki skrypt przy pomocy mod_rewrite jest prosty jak budowa cepa a swoim "pomysłem" na tworzenie katalogów laugh.gif sam sobie sprawiasz takie problemy jak widzisz..

.htaccess
Kod
RewriteEngine ON
RewriteRule (.+)$ ?strona=$1

index.php
  1. <?php
  2. $strona =& $_GET['strona'];
  3.  
  4. // wybierasz z bazy danych lub innej bazy
  5. // adres do ktorego odnosi sie zmienna $strona
  6.  
  7. print "Przenosze na strone parametru: <B>$strona</B>";
  8. ?>

przykładowe uzycie u mnie:
localhost/links/chr9f -> Przenosze na strone parametru: chr9f.

no i czyje rozwiązanie jest prostsze? withstupidsmiley.gif
kiler129
Na serwerze nie mam włączonego mod_rewrite Rkingsmiley.png

A więc tak, uparłem się że napisze to choć przy moimm zasobie wiedzy może być to b. trudne tongue.gif
Po spędzieniu ok. 3h nad manualami, ksiązkami i na myśleniu mam skrypt który dziła i ma się dobrze.
Opiera się on o 2 pliki:

index.html
  1. <form action="generuj.php" method=get>
  2. <select name="typ" size=1><br>
  3. <option selected>http://</option>
  4. <option>https://</option>
  5. <option>ftp://</option>
  6. <textarea name="adr" style="width: 466px; height: 107px"></textarea> <br>
  7.  
  8.  
  9. <input type="submit" value="Skracaj">
  10.  
  11. </form>

i

generuj.php
  1. <?php //otwieramy kod php
  2. $typ=$HTTP_GET_VARS["typ"]; //zcaytywanie typu adresu
  3. $adres=$HTTP_GET_VARS["adr"]; //zczytywnie adresu
  4. srand(time()); 
  5.  
  6. $numer = rand(1, 9999); //generownie liczby
  7.  
  8. mkdir ("/home.3/z/a/p/zapisz/www/$numer", 0777); //tworzenie katalogu
  9.  
  10. $fp=fopen("/home.3/z/a/p/zapisz/www/$numer/index.php", "a"); //tworzenie i otwieranie pliku index.php w katalogu utowrzonym wyżej
  11. flock($fp, 2); //blokowanie pliku
  12. fwrite($fp, '<html><head>'); //zapis początkowych znaczników html
  13. fwrite($fp, '<META HTTP-EQUIV="Refresh" CONTENT="0;URL='); //zapis 1 części przekierowanie
  14. fwrite($fp, $typ); //zapis typu adresu
  15. fwrite($fp, $adres); //zapis adresu
  16. fwrite($fp, '">'); //zakonczenie przekierowania
  17. fwrite($fp, '</head></html>'); //zamkniecie tagów
  18. flock($fp, 3); //odblokowanie pliku
  19. fclose($fp); //zamknięcie pliku
  20.  
  21. echo "Twój link: <b>$typ$adres</b> ma teraz postać: <b>"; // wyświetlenie napisu z typem i adresem dotychczasowym
  22. echo "http://site.pl/$numer"; //zmienic na wlasna strone //wyświetlenie napisu z linkiem skróconym
  23. echo "</b>"; //zmaknięcie tagu <b>
  24.  
  25. //zamykamy kod php
  26. ?>

p.s. Nieche słyszec komętarzy w styu - debilne lub skopiował i mói ze sam zrobił mad.gif

Zastanawia mnie tylko dlaczego niechcialiści mi pomódz ?
To że coś nie do końca jest sensowne to nie znaczy że nie należy z tego kożystać.
Założę się że jeśli bym napisał ze chcę zrbić księge gości na plikach txt zaczelibyści mi wpajac że to debile i lepiej użyć SQL aaevil.gif
A pomyślcie - a moze ktoś nie ma sql`a ?
Tak samo np. ja nie mam na serwerze mod_rewrite choć jest to serwer komercyjny.

A tak apropo własnie biorę się za księgę gości robioną bez sql guitar.gif
ferr
Cytat
To że coś nie do końca jest sensowne to nie znaczy że nie należy z tego kożystać.

Korzystac, to powinienes, ale ze slownika jezyka polskiego. Fipaj podal Ci najlepszy, najlatwiejszy i najbardziej efektowny sposob na ominiecie problemu, a Ty masz jeszcze pretensje. Eksperymentowac na katalogach itd. mozesz we wlasnym, domowym zaciszu i nie wymaga to otworzenia nowego tematu.
kiler129
ferr - ja po raz któryś mówię ze nie mam na serwerze mod_rewrite !
NuLL
Cytat

To daj sobie na luz. Zaden logicznie myslacy programista nie bedzie robil tego dzieki katalogom.
strife
Cytat(kiler129 @ 24.06.2006, 17:37 ) *

Słuchaj no, to że nie chce Ci się pisać po polsku nie oznacza, że możesz to robić tutaj, więc z łaski swojej popraw te irytujące błędy winksmiley.jpg A pisząc , że nie chcieliśmy Ci pomóc jesteś po prostu beszczelny dry.gif
Cytat
Założę się że jeśli bym napisał ze chcę zrbić księge gości na plikach txt zaczelibyści mi wpajac że to debile i lepiej użyć SQL aaevil.gif
A pomyślcie - a moze ktoś nie ma sql`a ?
Tak samo np. ja nie mam na serwerze mod_rewrite choć jest to serwer komercyjny.

A tak apropo własnie biorę się za księgę gości robioną bez sql guitar.gif

Trzeba iść do przodu i wybierać najbardziej optymalne i korzystne rozwiązania. Napewno plus dla Ciebie, że zbudowałeś taki skrypt, nabrałeś doświadczenia, ale teraz spróbuj ten skrypt ulepszyć, nie bój się tego magicznego mod_rewrite, może jednak warto się przełamać - pomyśl o tym co tracisz, a co możesz zyskać winksmiley.jpg

Cytat(kiler129 @ 25.06.2006, 01:13 ) *

To czemu nie zrobisz nic w tym kierunku, aby jednak uruchomić na swoim serwerze ten moduł?

Cytat(NuLL @ 25.06.2006, 01:15 ) *
To daj sobie na luz. Zaden logicznie myslacy programista nie bedzie robil tego dzieki katalogom.

Dokładnie smile.gif

Pozdrawiam winksmiley.jpg
Fipaj
biggrin.gif

nice url's!

wtedy urle będą wyglądały tak: index.php/id_do_którego_skakać

czysty php
artykuł na wortalu.
kiler129
Mam hosting na ovh i oni mają w du.. klientów, powiedzieli że niewłączoł mod_rewrite mad.gif
A co do tego nice url`s to niemoge znaleźć tongue.gif
strife
Cytat(kiler129 @ 25.06.2006, 14:37 ) *
A co do tego nice url`s to niemoge znaleźć tongue.gif

ehh... Przyjazne URL'e

EOT.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.