Mam mały taki problemik,właśnie próbuje robić jedno ćwiczenię z książki Helionu Php5 cwiczenia praktyczne tylko że coś mi za cholere ten skrypt nie chcę poprawnie działać .Otóż kod wygląda następująco
<?php $szukana=1; for ($i;$i<20;$i++){ } $znalezionych=0; $wysokosc=40; for($i=0;$i<20;$i++){ if ("$liczby[$i]"=="$szukana"){ $znalezionych++; echo "<p style='margin-top:$wysokosc px;margin-left:200px;color:black;font-size:12px;'>liczba znaleziona to $liczby[$i]</p>"; $wysokosc=$wysokosc+40; } } if ($znalezionych==0){ echo '<p style="margin-top:40px;margin-left:100px;color:black;font-size:12px;">ilosc liczb znaleznionych wynosi 0</p>'; } else{ echo "<p style='margin-top:40px;margin-left:100px;color:black;font-size:12px;'>ilosc liczb znalzenionych to $znalezionych</p>"; } ?>
Problem jest taki że nigdy nie wypisuje liczby szukanej jeśli ona jest w tablicy,oraz nie wypisuje na końcu ile razy liczba się powtórzyła w tablicy.Myśle że to może być efekt zasięgy zmiennych bo mamy zmienną globalną równą 0 i mi zawsze wyświetla wynik właśnie dla tej wartości.Wiem że w function są zmienne lokalne i gdy tam je zmienię ,te zmiany nie będą widoczne w reszcie kodu ale czy to się dotyczy także if'ow switchy while i.t.d?Jakbyście mogli to napiszcię poprawnie ten kod oraz napiszcie dlaczego się tak dzieje.Z góry dzięki
P.S.Nie znacie może jakiegoś tutorialu jak zrobić księge gości na plikach tekstowych?