Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: czy jest taki typ zmiennej jak rekord?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
ins@ne
Witam!
Interesuje mnie czy w php jest taki typ zmiennej jak rekord? Odpowiednik rekordu z pascala, w ktorym w polach mozna zapisywac inne zmienne? I jesli jest to w jaki sposob mozna sie do tych pol odwolywac? W manualu po wpisaniu slowa record nie znalazlem niczego takiego (jedynie w bazach danych). Moze jest to pod inna nazwa?
spenalzo
Hmmm... Nie wiem czy o to chodzi, ale w php jest coś takiego jak $$zmienna, czyli zmienne zmienne. Po prostu jest to nazwa zmienna o zmiennej nazwie.
[php:1:83d817f517]<?php
$a="witaj";
$$a="świecie";
echo $$a; // wyświetli "świecie"
?>[/php:1:83d817f517]
adwol
Cytat
Witam!
Interesuje mnie czy w php jest taki typ zmiennej jak rekord? Odpowiednik rekordu z pascala, w ktorym w polach mozna zapisywac inne zmienne? I jesli jest to w jaki sposob mozna sie do tych pol odwolywac? W manualu po wpisaniu slowa record nie znalazlem niczego takiego (jedynie w bazach danych). Moze jest to pod inna nazwa?

Jest tablica, którą możesz indeksować skalarem a wartością może być skalar, inna tablica lub obiekt. Podobnie jest z obiektami.
Po więcej odsyłam do podręcznika, tam wszystko o tablicach i obiektach jest opisane.
Generalnie w złożonej, wielowymiarowej tablicy możesz trzymać naprawdę skomplikowane struktury.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.