Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Formatowanie liczb według pewnych standardów
Forum PHP.pl > Forum > PHP
gump
Witam wszystkich.
Tradycyjnie pisze się tutaj z problemami, tak więc i ja wołam o pomoc...
Stworzyłem fajne narzędzie analizujące przekonwertowane do MySQL DBFy i jest wszystko ładnie pięknie, lecz nie mogę poradzić sobie z BANALNĄ na pewno sprawą formatowania liczb.
Chciałbym, aby liczby większe od tysiąca wyświetlane były ze spacją pomiędzy setkami a tysiącami, setkami tysięcy a milionami itp. (spacja co trzeci znak od końca). Czy jest zaimplementowana funkcja typu printf("%0.2f", "$zmienna"); która wyświetli liczbę w pożądany sposób? Może należy stworzyć całą funkcję od nowa? Dla tych, którzy używają Excella - chodzi mi o odpowiednik formatowania liczbowego w komórkach z zaznaczoną opcją "Użyj separatora 1000 ()".

Będę zobowiązany za Wasze wskazówki!
Pozdrawiam
kurtz
Hej
Cytat
nie mogę poradzić sobie z BANALNĄ na pewno sprawą formatowania liczb.Chciałbym, aby liczby większe od tysiąca wyświetlane były ze spacją pomiędzy setkami a tysiącami, setkami tysięcy a milionami itp. (spacja co trzeci znak od końca).
Uzyj gotowej funkcji [manual:7424c7ba9e]number_format[/manual:7424c7ba9e]

Pozdrawiam
gump
Cytat
Uzyj gotowej funkcji [manual:709a939f78]number_format[/manual:709a939f78]

Dzięki wielkie. Szukałem tej funkcji w manualu, ale nie sądziłem, że nazywa się po prostu number_format (w searchu wpisywałem różne hasła, które jak sądziłem mogą być związane w tym typem formatowania...). Cóż, człek uczy się nontoper biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.