Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z zapytaniam
Forum PHP.pl > Forum > PHP
tumeks
Witam! Mam problem z zapytaniem do MySQL.

1. Zapytanie pokazuje mi nazwę uzytkownika jeśli gracz należy do jakiejś gildii:

1. SELECT u.id, u.nick, u.ulepszone, s.uzytkownik, g.nazwa FROM uzytkownicy AS u, stat_online AS s, gildia AS g WHERE u.idpostaci = '".$row1['id']."' AND g.id = '".$row1['id_gildii']."'

Z góry dziękuje za pomoc smile.gif.

Pozdrawiam
TomASS
A jaki - jeśli można to wiedzieć - masz problem z tym zapytaniem?
tumeks
Tka jka napsiałem wyżej nazwe uzytkownika (u.nick) pokazuje mi tlyko wtedy kiedy któryś z graczy jest w jakiejs gildii.
TomASS
Cytat
tlyko wtedy kiedy któryś z graczy jest w jakiejs gildii.

Nie napisałeś "tylko" w poprzednim poście

Tak to prawda. I co jest w tym źle? tongue.gif

Mogę się jedynie domyśleć, że chcesz pobrać nazwę użytkownika nawet jeśli nie należy do żadnej gildii. Tak?

Czy nie za krótkie zapytanie nam przedstawiłeś?
Ono zrobi iloczyn kartezjański 3 tablic.

Podpowiedź rozwiązania Twojego problemu to: LEFT JOIN

Jeśli pokazałeś nam za mało, to pokaż wszystko - pewnie da się coś jeszcze wykąbinować smile.gif
tumeks
Jets to całe zapytanie które pobiera te dane smile.gif
TomASS
a ile rekordów Ci zwraca?
tumeks
zwraca mi tyle rekordów ile trzeba, lecz tlyko pokazuje mi nazwe uzytnowika jestli gracz jest w jakiejs gildii, jesli nie jest w zadnej gildii do jest poprostu puste pole smile.gif.

Sorka że pisze post pod postem ale tak bedzie lepiej :0

1. SELECT p.id AS pid, p.nazwa, p.id_gildii, p.lvl, p.ostatniawalka, u.id AS uid, u.nick, u.ulepszone, s.uzytkownik, g.nazwa AS gnazwa FROM postacie AS p LEFT JOIN uzytkownicy AS u ON (u.idpostaci=p.id) LEFT JOIN stat_online AS s ON (s.uzytkownik=u.nick) LEFT JOIN gildia AS g ON (g.id=p.id_gildii) ORDER BY 'lvl' DESC LIMIT ".(($wns*$strona)-$wns).",".$wns."

Zapytanie to działa dobrze lecz pobiera mi wszytkie rekordy a pokazuje tylko 40 bo tyle powinno, całe zapytanie pobiera mi 100% proca na serwerku, co tutaj zmienic zbey było dobrze ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.