Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pobieranie nazwy kolumn.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Kreton
Mam w bazie kolumny: Imie , Nazwisko, Kolejne Przedmioty.
I teraz zastanawiam się jak zrobić aby zapisać kolejne nazwy tych kolumn do tablicy. Zakładam ze ilość kolum bedzie się zmieniać.

Dorwałem funkcję mysql_fetch_field, która zwraca mi obiekt. Tylko ze mam klasę która ma wyświetlać oceny. Czyli będę miał klasę w klasie. Co wtedy. Jak mam coś takiego wywołać ? stosować 2 razy $zmienna->xxxx-> ? sam nie wiem. A moze jest jakiś inny szybszy i łątwiejszy sposób na wypisanie nazw kolum a potem wrzucenie ich do tablicy ? Nie wiem jak to zrobić . Help

Z góry THX.
Cysiaczek
Nie ma problemu. To się nazywa "delegacja". $obiekt1->obiekt2->dane. To oczywiście pod warunkiem, że chcesz koniecznie obiektowo smile.gif Czy byłoby dużym obciązeniem dla klasy utworzyć w niej składową (array) i do niej pakować wynik mysql_fetch_field ? Pokaż kod.
Kreton
Nie stety kodu jeszcze nie mam. Moge jedynie pokazać jak wygląda tabela i tyle. Co do obiektowości, chce to zrobić w OO poniewaz zamierzam to zrobic ogolnodostępnym kodem do edycji, a uwazam ze jednak OO bedzie najlatwiejsze potem do edycji zarówno dla mnie jak i przyszłych moderów.

Chdzo mi o takie coś : skrypt wypisuje dane w taki sposób:
[Nazwa kolumny]:[dane z wiersza],[Nazwa kolumny_2]:[dane z wiersza]

A w praktyce: Nazwisko : bla bla bla, Matematyka : 1,2,3,4,5, Historia : 3,4,4,4,5
Nie moge z góry ustawić ze wierszowi 3 kolumnie bedzie odpowiadal poski, 4 matematyka bo liczba przedmiotow sie zmienia, i jest rozna w klasach, szkolach itd.

Widze ze temat wygasł troszke. Wiec ponawiam pytanie, czy ma ktoś jakąś ideę, pomysł jak to rozwiązać ?
Cysiaczek
http://pl.php.net/manual/pl/function.mysql-field-name.php - może to pomoże?

Po drugie używaj normalnie $obiekt1->obiekt2->name (zawiera nazwę kolumny w bazie). Jest o tym w manualu.
Kreton
wielkie thx. Ta pierwsza funkcja jest jak njbardziej odpowiedania, co prawda nie daje ona tablicy ale ponizej jest skrypt z jej wykorzystaniem i prezkszalceniem wynikow to tablicy.

Jeszcze raz THX
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.