Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php/mysql] Wyswietlani nazwy działu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
zaba12
Witam mam problemik mecze sie z tym juz 3 ładne godziny i nie moge do tego dojść

chce zrobic zeby z tabeli forum_dzialy pokazał tytuł działu a z forum_tematy wyciagał id danego działu w ktorym jest napisany dany post/temat.

oto kod

1. <?php
  2. $q1 = "SELECT * FROM forum_tematy,forum_dzialy WHERE forum_tematy.id='{$_GET['t']}'";
  3. $r1 = mysql_query ($q1);
  4. $row = mysql_fetch_array($r1);
  5. $dzial = $row['forum_tematy.dzial'];
  6. $tytul = $row['forum_dzialy.tytul'];
  7. echo $tytul;
  8. echo 'Forum Dyskusyjne -> '.$tytul.$dzial;
  9. ?>
wolguy
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, ale jeżeli tak chyba trzbeba to inaczej zrobić. Najpierw z tabeli z tematami wyciągasz ID działu dla tego tematu, a później z tabeli z działami/forami wyciągasz tytuł dla wcześniej wybranego ID. (nazwy z phpbb)

Coś w stylu:

1. SELECT forum_id FROM topics WHERE topic_id=$topic

a później

1. SELECT forum_name FROM forums WHERE forum_id=$cat_id
zaba12
nie oto mi chodzi ... i nie phpbb bo ja pisze wlasne forum zaciolem sie tylko wlasnie na tym momencie ... i nie wiem jak to zrobic .... bo juz nie pamietam ..
wolguy
Z tego co napisałeś, chyba masz złą strukturę tabel. Czy w tabeli forum_tematy jest kolumna, w której przechowywane jest ID kategorii?
zaba12
Tak jest nazywa sie dzial.. wlasnie nie moge wycaignac id danego dzialu .. z bazy .
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.