Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Postawienie Serwera na Windowsie XP home OEM
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Kijev84
Witam .
Niektórych moze zadizwić mój post ponieważ jestem technik informatyk z zawodu lecz dawno nie korzytałem z usług serwerowych ponieważ poświęciłem się grafice i fotografji więc zapomnialem i to duzo, a bym chcial postawić serwer ponieważ chcę utworzyć stronę na której będą moje prace i galeria zdjęć.
Więc proszę was znawców tematu o to żebyście mi wytlumaczyli jak mogę postawić serwer i co muszę doinstalować. Narazie serwer bym chciał mieć tylko na swoim komputerze dopuki nie utworzę strony i nie wykupię domeny. Również bym prosił o podanie jakiś ksiązek w formacje pdf lub openoffice abym mógl sobie ściągnąć na kompa i przypomnieć co nie co na temat obslugi serwera. Oraz o parę rad.

Ps: Wiem że Skype korzyta z potu 80 lecz nie wiem czy jeżeli ustawię aby korzystal z innego portu to mi się nie zawiesi ?
mike
Cytat(Kijev84 @ 15.07.2006, 11:51 ) *
(...) Oraz o parę rad.

A ja mam jedną radę.
Skorzystaj z wyszukiwarki na forum. Temat wałkowany często. tongue.gif
Już nie wspomnę o artykule: Apache i MySQL na Windows.

Ps: Wiem że Skype korzyta z potu 80 lecz nie wiem czy jeżeli ustawię aby korzystal z innego portu to mi się nie zawiesi ?

Skype korzysta z porrtu 80 jako portu alternatywnego i bez problemu możesz wyłączyć tą opcję, inaczej możesz mieć problemy z instalacją Apache'a.

P.S.
Prszę poprawić temat wątku.
Nie jest zgodny z zasadami panującymi na forum Przedszkole.
nasty
Radze sciagnac i zainstalowac xmapp , i on sie zajmie reszta
Kijev84
A ktoś by mógł mi powiedzieć jaką graficzna nakładkę na Apache jest najlepsza i co jeszcze powinienem doinstalować nie wliczając php i sql ?
nasty
Cytat
A ktoś by mógł mi powiedzieć jeszcze do jakiego pliku wstawia się plik ze stroną internetową

[folder-xampp]\htdocs\
Ludvik
Nakładka graficzna? Jeżeli chodzi Ci o programy typu Apache Monitor, to ten wystarcza raczej. Ja osobiście odpalam Apache ze skrótów z różnymi configami.

Zainstaluj to, czego potrzebujesz... Na początek Apache + php 4.4/5.1 (ze wskazaniem na drugie) + MySQL/PostgreSQL powinno wystarczyć.

Główny folder serwera http znajdziesz w konfiguracji Apache httpd.conf w dyrektywie DocumentRoot. Jak zechcesz zmienić, to zmień też odpowiednio treść znacznika <Directory ścieżka_do_tego_folderu>...
Kijev84
Ludvik - dzięki za poradę, zainstalowałem apache_2.0.54-win32-x86-no_ssl oraz php-5.1.4-installer , Mysql nie będę instalował bo uważam że będzie mi nie potrzebny, moja stronka ma tylko zawierać, galerię zdjęć , parę słów o mnie , linki i stronę głowną i tyle więc nic chyba więcej mi nie jest potrzebne, no oczywiście jeszcze doinstaluje Apache Monitor i to wszystko. Najwyżej że macje jakieś sugestie ?

PS: Z kąd można wziąść jakiś program żeby mieć na stronie aktualności, oraz licznik odwiedzin ( roczny )
Ludvik
Musisz poszukać odpowiednich skryptów do tego. Na forum jest dużo tematów o tym, musisz tylko poszukać w odpowiednim dziale i ewentualnie google. Mimo wszystko radzę używać tego serwera tylko do własnych celów. Jeżeli chcesz publikować stronę, wykup sobie lepiej konto w poważnej firmie hostingowej.
Cysiaczek
http://skrypty.webpc.pl/

To od Pana Google tongue.gif, którego radze zapytac o więcej. W sieci takich skryptów jest ogromna ilość. Czasami trudno się odnaleźć. Jeśli chcesz czegoś więcej na początek, to proponuję jeden z otwartych systemów CMS (np. Joomla).

Pozdrawiam
Gość
jakiś ksiązek -> jakichś książek
acztery
co do tego portu można też w apachu ustawic port inny np 85 i po sprawie . a jak juz bedzie port 80 to apach musi byc uruchomiony przed skype'm
mls
Witam .
Niektórych moze zadizwić mój post ponieważ jestem technik informatyk z zawodu lecz dawno nie korzytałem z usług serwerowych ponieważ poświęciłem się grafice i fotografji więc zapomnialem i to duzo, a bym chcial postawić serwer ponieważ chcę utworzyć stronę na której będą moje prace i galeria zdjęć.
Więc proszę was znawców tematu o to żebyście mi wytlumaczyli jak mogę postawić serwer i co muszę doinstalować. Narazie serwer bym chciał mieć tylko na swoim komputerze dopuki nie utworzę strony i nie wykupię domeny. Również bym prosił o podanie jakiś ksiązek w formacje pdf lub openoffice abym mógl sobie ściągnąć na kompa i przypomnieć co nie co na temat obslugi serwera. Oraz o parę rad.

Bycie "technikiem informatykiem" nie upoważnia do pisania z takimi błędami. Prosisz o parę rad - proszę bardzo, podam jedną: http://so.pwn.pl.
Pomijam już gramatykę i ten niezrozumiały sposób pisania ("a bym chciał", etc).

Może się czepiam, ale tego się czytać nie da. Ludzie, trzymajcie jakiś poziom...
mike
Zamykam.
Otworzę jak autor napisze mi na PW jaką zasadą złamał i którą moją prośbę olał.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.