Kijev84
15.07.2006, 10:51:35
Witam .
Niektórych moze zadizwić mój post ponieważ jestem technik informatyk z zawodu lecz dawno nie korzytałem z usług serwerowych ponieważ poświęciłem się grafice i fotografji więc zapomnialem i to duzo, a bym chcial postawić serwer ponieważ chcę utworzyć stronę na której będą moje prace i galeria zdjęć.
Więc proszę was znawców tematu o to żebyście mi wytlumaczyli jak mogę postawić serwer i co muszę doinstalować. Narazie serwer bym chciał mieć tylko na swoim komputerze dopuki nie utworzę strony i nie wykupię domeny. Również bym prosił o podanie jakiś ksiązek w formacje pdf lub openoffice abym mógl sobie ściągnąć na kompa i przypomnieć co nie co na temat obslugi serwera. Oraz o parę rad.
Ps: Wiem że Skype korzyta z potu 80 lecz nie wiem czy jeżeli ustawię aby korzystal z innego portu to mi się nie zawiesi ?
mike
15.07.2006, 10:56:33
Cytat(Kijev84 @ 15.07.2006, 11:51 )

(...) Oraz o parę rad.
A ja mam jedną radę.
Skorzystaj z wyszukiwarki na forum. Temat wałkowany często.

Już nie wspomnę o artykule:
Apache i MySQL na Windows.

Ps: Wiem że Skype korzyta z potu 80 lecz nie wiem czy jeżeli ustawię aby korzystal z innego portu to mi się nie zawiesi ?
Skype korzysta z porrtu 80 jako portu alternatywnego i bez problemu możesz wyłączyć tą opcję, inaczej możesz mieć problemy z instalacją Apache'a.
P.S.
Prszę poprawić temat wątku.
Nie jest zgodny z
zasadami panującymi na forum Przedszkole.
nasty
15.07.2006, 11:18:00
Radze sciagnac i zainstalowac
xmapp , i on sie zajmie reszta
Kijev84
15.07.2006, 15:37:46
A ktoś by mógł mi powiedzieć jaką graficzna nakładkę na Apache jest najlepsza i co jeszcze powinienem doinstalować nie wliczając php i sql ?
nasty
15.07.2006, 15:39:25
Cytat
A ktoś by mógł mi powiedzieć jeszcze do jakiego pliku wstawia się plik ze stroną internetową
[folder-xampp]\htdocs\
Ludvik
15.07.2006, 16:24:25
Nakładka graficzna? Jeżeli chodzi Ci o programy typu Apache Monitor, to ten wystarcza raczej. Ja osobiście odpalam Apache ze skrótów z różnymi configami.
Zainstaluj to, czego potrzebujesz... Na początek Apache + php 4.4/5.1 (ze wskazaniem na drugie) + MySQL/PostgreSQL powinno wystarczyć.
Główny folder serwera http znajdziesz w konfiguracji Apache httpd.conf w dyrektywie DocumentRoot. Jak zechcesz zmienić, to zmień też odpowiednio treść znacznika <Directory ścieżka_do_tego_folderu>...
Kijev84
15.07.2006, 17:37:04
Ludvik - dzięki za poradę, zainstalowałem apache_2.0.54-win32-x86-no_ssl oraz php-5.1.4-installer , Mysql nie będę instalował bo uważam że będzie mi nie potrzebny, moja stronka ma tylko zawierać, galerię zdjęć , parę słów o mnie , linki i stronę głowną i tyle więc nic chyba więcej mi nie jest potrzebne, no oczywiście jeszcze doinstaluje Apache Monitor i to wszystko. Najwyżej że macje jakieś sugestie ?
PS: Z kąd można wziąść jakiś program żeby mieć na stronie aktualności, oraz licznik odwiedzin ( roczny )
Ludvik
15.07.2006, 17:43:15
Musisz poszukać odpowiednich skryptów do tego. Na forum jest dużo tematów o tym, musisz tylko poszukać w odpowiednim dziale i ewentualnie google. Mimo wszystko radzę używać tego serwera tylko do własnych celów. Jeżeli chcesz publikować stronę, wykup sobie lepiej konto w poważnej firmie hostingowej.
Cysiaczek
15.07.2006, 17:43:28
http://skrypty.webpc.pl/To od Pana Google

, którego radze zapytac o więcej. W sieci takich skryptów jest ogromna ilość. Czasami trudno się odnaleźć. Jeśli chcesz czegoś więcej na początek, to proponuję jeden z otwartych systemów CMS (np. Joomla).
Pozdrawiam
Gość
20.07.2006, 15:29:10
jakiś ksiązek -> jakichś książek
acztery
20.07.2006, 22:46:39
co do tego portu można też w apachu ustawic port inny np 85 i po sprawie . a jak juz bedzie port 80 to apach musi byc uruchomiony przed skype'm

Witam .
Niektórych moze zadizwić mój post ponieważ jestem technik informatyk z zawodu lecz dawno nie korzytałem z usług serwerowych ponieważ poświęciłem się grafice i fotografji więc zapomnialem i to duzo, a bym chcial postawić serwer ponieważ chcę utworzyć stronę na której będą moje prace i galeria zdjęć.
Więc proszę was znawców tematu o to żebyście mi wytlumaczyli jak mogę postawić serwer i co muszę doinstalować. Narazie serwer bym chciał mieć tylko na swoim komputerze dopuki nie utworzę strony i nie wykupię domeny. Również bym prosił o podanie jakiś ksiązek w formacje pdf lub openoffice abym mógl sobie ściągnąć na kompa i przypomnieć co nie co na temat obslugi serwera. Oraz o parę rad.
Bycie "technikiem informatykiem" nie upoważnia do pisania z takimi błędami. Prosisz o parę rad - proszę bardzo, podam jedną:
http://so.pwn.pl.
Pomijam już gramatykę i ten niezrozumiały sposób pisania ("a bym chciał", etc).
Może się czepiam, ale tego się czytać nie da. Ludzie, trzymajcie jakiś poziom...
mike
22.07.2006, 08:44:57
Zamykam.
Otworzę jak autor napisze mi na PW jaką zasadą złamał i którą moją prośbę olał.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.