Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [css] Jak rozciagnac diva na cala strone, gdy tekst zajmuje pol ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gość
Witam,
w zwiazku z tym, ze jestem poczatkujacy to pewnie wam pytanie wyda sie banalne, ale ja nie wiem jak to zrobic.
Mam caly content strony w divie, ktory oczywiscie rozciaga sie na odpowiednia dlugosc. Jednak interesuje mnie sposob jak zrobic, zeby nie wpisywac na stale dlugosci diva, tylko zeby zajmowal cala strone (mniej wiecej jej 90% wyskososci) gdy jest nawet jedna linijka teksu, a jak jest ich wiecej niz strona niech sie rozciaga na taka dlugosc, jak caly tekst.
Cysiaczek
Wystarczy użyć
height:90%;

i juz...powinno działać na stałe:)
Gość
Wlasnie tak robilem, ale nie za bardzo chce dzialac, bo tekst wychodzi poza ramy diva (uzywam Firefoxa), dokladniej wyglada to tak:
mam diva, ktorego bgcolor jest bialy i jak tekst sie miesci (czyli nie jest wiekszy niz te 70%) to jest wszystko ok, ale jak jest wiekszy niz to, to tekst jest nalozony na caly kontener i wystaje poza niego.
Cysiaczek
Mam propozycję - pokaż kod, to powalczymy. Bez kodu jak bez zagrychy - ciężko
Gość
Style prezentuja sie tak:
  1. .container {border:1px solid #bbb;width: 85%; margin:auto; position:relative; padding:0px; background-color:#ffffff; height:90%}

A co do tego rozciagania - jak jest zwykly tekst to ladnie rozciaga, problem jest gdy sa tabelki, bo wychodza poza kontener, sa jakby nad nim.
Cysiaczek
  1. .container {border:1px solid #bbb;width: 85%; margin:auto; position:absolute; padding:0px; background-color:#ffffff; height:auto; min-height:100%;}
  2.  
  3. lub
  4.  
  5. .container {border:1px solid #bbb;width: 85%; margin:auto; position:relative padding:0px; background-color:#ffffff; height:auto; min-height:600px;}

Zmiany: musisz dać na position: absolute, aby uzyć procentów - przy relative działa tylko z wartosciami podanymi w px (pikselach).
Gość
Dziwna sprawa, bo pod IE wszystko dziala ok, pod FF nadal ten sam efekt. Jeszcze w dodatku jak zmienilem na absolute to warstwy z innych konternerow sie zaczely na siebie nakladac.
Cysiaczek
No nie wiem - ja mam FF i działa ten styl. Jeśli chodzi o inne warstwy, które sobie odjeżdżają, to nietety, ale musisz tak pokombinować, poustawiać, żeby się nie rozjechały - na to nie ma reguły. Musisz to potem testować, testować... testować

Pozdrawiam.

P.s
Mam nadzieję, że nie użyłeś tych styli razem? To były dwa oddzielne przykłady. tongue.gif
Gość
Heheh, az taki poczatkujacy ze mnie nie jest smile.gif
Znam php, ale robilem w HTML4, a teraz probuje swoich sil w xHTMLu i CSS. Dzieki za rady, bede walczyl do skutku.
Gość
Niestety problem pozostal pod IE, FF wszystko bezblednie dziala, rozszerza diva tak jak chcialem, a ten uparty badzIEw nie. Nie mam pojecia jak to zrobic, bo dopiero zaczynam.
Jeszcze raz przytocze styl to moze ktos mi pomoze:
  1. .container {border:1px solid #bbb;width:85%; margin-left: auto; margin-right: auto; position:relative; padding:0px; background-color:#ffffff; height:auto; min-height:540px;}
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.