Gość
17.07.2006, 21:05:55
Witam,
w zwiazku z tym, ze jestem poczatkujacy to pewnie wam pytanie wyda sie banalne, ale ja nie wiem jak to zrobic.
Mam caly content strony w divie, ktory oczywiscie rozciaga sie na odpowiednia dlugosc. Jednak interesuje mnie sposob jak zrobic, zeby nie wpisywac na stale dlugosci diva, tylko zeby zajmowal cala strone (mniej wiecej jej 90% wyskososci) gdy jest nawet jedna linijka teksu, a jak jest ich wiecej niz strona niech sie rozciaga na taka dlugosc, jak caly tekst.
Cysiaczek
17.07.2006, 21:10:26
Wystarczy użyć
height:90%;
i juz...powinno działać na stałe:)
Gość
17.07.2006, 21:13:48
Wlasnie tak robilem, ale nie za bardzo chce dzialac, bo tekst wychodzi poza ramy diva (uzywam Firefoxa), dokladniej wyglada to tak:
mam diva, ktorego bgcolor jest bialy i jak tekst sie miesci (czyli nie jest wiekszy niz te 70%) to jest wszystko ok, ale jak jest wiekszy niz to, to tekst jest nalozony na caly kontener i wystaje poza niego.
Cysiaczek
17.07.2006, 21:16:30
Mam propozycję - pokaż kod, to powalczymy. Bez kodu jak bez zagrychy - ciężko
Gość
17.07.2006, 21:22:18
Style prezentuja sie tak:
.container {border:1px solid #bbb;width: 85%; margin:auto; position:relative; padding:0px; background-color:#ffffff; height:90%}
A co do tego rozciagania - jak jest zwykly tekst to ladnie rozciaga, problem jest gdy sa tabelki, bo wychodza poza kontener, sa jakby nad nim.
Cysiaczek
17.07.2006, 21:31:23
.container {border:1px solid #bbb;width: 85%; margin:auto; position:absolute; padding:0px; background-color:#ffffff; height:auto; min-height:100%;}
lub
.container {border:1px solid #bbb;width: 85%; margin:auto; position:relative padding:0px; background-color:#ffffff; height:auto; min-height:600px;}
Zmiany: musisz dać na position: absolute, aby uzyć procentów - przy relative działa tylko z wartosciami podanymi w px (pikselach).
Gość
17.07.2006, 21:42:49
Dziwna sprawa, bo pod IE wszystko dziala ok, pod FF nadal ten sam efekt. Jeszcze w dodatku jak zmienilem na absolute to warstwy z innych konternerow sie zaczely na siebie nakladac.
Cysiaczek
17.07.2006, 21:45:26
No nie wiem - ja mam FF i działa ten styl. Jeśli chodzi o inne warstwy, które sobie odjeżdżają, to nietety, ale musisz tak pokombinować, poustawiać, żeby się nie rozjechały - na to nie ma reguły. Musisz to potem testować, testować... testować
Pozdrawiam.
P.s
Mam nadzieję, że nie użyłeś tych styli razem? To były dwa oddzielne przykłady.
Gość
17.07.2006, 21:52:16
Heheh, az taki poczatkujacy ze mnie nie jest
Znam php, ale robilem w HTML4, a teraz probuje swoich sil w xHTMLu i CSS. Dzieki za rady, bede walczyl do skutku.
Gość
18.07.2006, 00:20:53
Niestety problem pozostal pod IE, FF wszystko bezblednie dziala, rozszerza diva tak jak chcialem, a ten uparty badzIEw nie. Nie mam pojecia jak to zrobic, bo dopiero zaczynam.
Jeszcze raz przytocze styl to moze ktos mi pomoze:
.container {border:1px solid #bbb;width:85%; margin-left: auto; margin-right: auto; position:relative; padding:0px; background-color:#ffffff; height:auto; min-height:540px;}
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.