Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Aplikacja do obslugi malej firmy produkcyjnej - pare pytan
Forum PHP.pl > Forum > PHP
PMadej
pisze aplikacje do obslugi fimy jak w temacie. Przyznam sie szczerze ze dopiero zaczynam obcowac z php i mysql'em. W zwiazku z tym mam kilka pytan:

1. Mam modul sprzedazy w ktorym wybieram magazyn pozniej pokazuje mi w tym samym oknie liste produktow z danego magazynu. tabela ta zawiera checkboxy sluzace do wyboru pozycji do wstawienia do faktury.
po wybraniu i kliknieciu submit ma generowac sie kolejna tabelka gdzie pojawia sie tylko wybrane wczesniej produkty i dla nich bede mial pola do wpisania ilosci.

I tu pytanie ... Jak rozwiazac przekazywanie danych z tabeli do tabeli ... za pomoca kolejnych zapytan do bazy danych czy za pomoca tablic generowanych w kolejnych punktach skryptu.
Czy moze utworzyc w bazie danych tabele temp gdzie bym przechowywal te niekompletne jeszcze dane?

2. Jak zrobic zeby dopiero po nacisnieciu przycisku wykonalo sie zapytanie mysql?

Z gory dzieki za pomoc
jono
Myślę, że wszystko można rozwiązać sesjami.
PMadej
Cytat
Myślę, że wszystko można rozwiązać sesjami.

ale czy jest sens przechowywac w sesji cala baze produktow ... ja nie widze przeciez po to jest baza. Chyba ze nie Cie nie rozumiem.
jono
W sesji zapisuj wybrane produkty... Potem łatwo je odtworzysz.
PMadej
zrobilem to troche inaczej:

[php:1:9b1ae69818]<?php
if($pozycje_wybrane!="")
{
$produkty ="";
$zapytanie3 = "SELECT produkty.*, stany_magazynowe.ilosc FROM produkty, stany_magazynowe WHERE ";
while($licznik2<count($pozycje_wybrane))
{
$zapytanie3 .= "produkty.nazwa = '".$pozycje_wybrane[$licznik2]."' AND ";
$licznik2++;
}

$zapytanie3 .= "produkty.nazwa_skr = stany_magazynowe.nazwa_skr_prod";
print ($zapytanie3);
$wynik3= mysql_query($zapytanie3,$dblink);

if($wynik3)
{
echo "jest ok!<br><br>n";
}
else
{
echo "Blad ! <br><br >n";
print("error number :".mysql_errno()."<br />");
print(mysql_error()."<br />");
}
$dbRow4 = mysql_fetch_row($wynik3);

?>[/php:1:9b1ae69818]

co o tym sadzicie??
[Regis]
Hmmm... czemu raz korzystasz z print-a a raz z echo ? biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.