Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sprawdzanie ile dni pozostało do...
Forum PHP.pl > Forum > PHP
LamaMASTER
Witam,
Potrzebuję sprawdzić ile dni pozostało od dziś do danego okresu. Pobieram z bazy datę w formacie:
rrrr-mm-dd
i muszę porównać ją z funkcją nowd(), która generuje na podstawie funkcji date datę rrrr-mm-dd.
W tym celu mam zrobiony kod:
[php][/php]
Jednak w rezultacie mam coś typu:
-732424 dni
Co jest nie tak?
chomiczek
zamień obie daty na time() odejmij jedna od drugiej a potem wylicz sobie z różnicy ilość dni.
LamaMASTER
Mogę prosić o przykład jak to zamienić na time()? Bo z tego co wiem to ta funkcja pokazuje czas, a czy jak dam time(data) to będzie wporządku? Z resztą to bym i sobie już może poradził smile.gif
chomiczek
Wiesz no trochę mnie rozwaliłeś.. sądze, ze dobry przykład zastosowania i składni funkcji time()" title="Zobacz w manualu php" target="_manual
LamaMASTER
Źle się chyba zrozumieliśmy. Chodziło mi o to jak zamienić odstęp między tymi dwoma datami na czas taki jaki generuje funkcja time(), dzięki któremu będzie można ustalić potem ilość dni (podzielić przez 24 godziny z tego co mi wiadomo).
chomiczek
sugeruje jednak kliknięcie w link, który Ci podałem.. przyda Ci sie jeszcze date" title="Zobacz w manualu php" target="_manual
a róznica jaka powstanie to róznica w sekundach
LamaMASTER
Funkcję time znam, date przecież też (sam mówiłem o nowd()). Time w sekundach - wiadomo. Powiedz mi to, czego jeszcze nie wiem, czyli jak to sobie od strony technicznej wyobrażasz.
nospor
moze to pomoze bo nie wiem oco taka sprawa:
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=29075&hl=liczba+dni
LamaMASTER
Fajny temat, dzięki!
mokry
Myśle, że powinno pomóc. Mam tak u siebie w panelu dla klientów:
  1. <?php
  2. echo "  <td rowspan="2" scope="col">";
  3. $data = $row['datado'];
  4. $data = explode(" ", $data);
  5. $data = explode("-", $data[0]);
  6. $dokonca = mktime(0,0,0,$data[1],$data[2],$data[0]) - mktime(date("H"),
  7. date("i"), date("s"), date("m"),
  8. date("d"), date("Y"));
  9. if($dokonca/(60*60*24) < 0) {
  10. print "<font color="red">Minąl termin trwania uslugi.</font>";
  11. }
  12. else {
  13. print "<font color="#008000">Zostalo ".floor($dokonca/(60*60*24))." dni.</font>";
  14. }
  15.  
  16. echo "</td>
  17. ?>

$row['datado'] to zmienna z bay danych (kolumna "datado" z data w formacie rrrr-mm-dd
Nigger
Mokry, a co jak data nie będzie z przedziału 1970-2038 ?
Trzeba mysql. Przeliczyć na czas uniksowy 2 daty, potem odjać i podzielic przez 60*60*24 i masz liczbe dni ...
mokry
Jeśli chodzi o mnie jak z reszta i chyba o wiele osób to mi nie potrzeba 2038roku, bo zapewne wtedy beda juz calkiem inne techniki, a php prawdopodobnie pojdzie w zapomnienie winksmiley.jpg

Osobiście ja go używam na rok, do pięciu do przodu dla usług hostingowych, domen i innych świadczonych...
LamaMASTER
Dzięki za starania. Jednak ta funkcja nospora wystarczyła zupełnie smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.