Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: wyciąganie informacji ze zdjęcia cyfrowego
Forum PHP.pl > Forum > PHP
ravo
Znalazłem ciekawe informacje w pewnej galerii internetowej mianowicie właściwości danego zdjęcia typu rodzaj aparatu cyfrowego, ogniskowa, czółość itd. Wiem że dane te są zapisywane we Właściwościach pliku JPG i przypuszczam że twórca galerii nie wpisuje tych informacji ręcznie tylko pobiera automatycznie kodem php z pliku danego wyświetlanego zdjęcia!!

Gdzie można zanaleźć funkcje służące do wyciągania tych informacji z plików zdjęć??
Cysiaczek
Tzw nagłówki EXIF - są dostępne funkcje w php do ich obsługi.
ravo
Gdzie je znajdę i jak one się nazwywają?

Mógłbyś podać jakieś przykłady tych funkcji??
siemakuba
Cytat
Gdzie je znajdę
Pewnie w manualu php.
Cytat
i jak one się nazwywają?
Pewnie mają w nazwie exif.

Gdyby chciało ci się chociaż wejść na stronę php.net i wpisac exif w tamtejszą wyszukiwarkę, już byś wszystko wiedział. Albo google, albo wyszukiwarke na forum.

ehhh..

pozdr.
ravo
nie no sorry ale wolę się zapytać niż błądzić i szukać godzinami to jest nieefektywne cool.gif
siemakuba
Z takim podejściem następym razem nikt ci nie odpowie.
Forum służy do rozwiązywania problemów. Ty nie masz problemu odkąd Cysiaczek napisał ci czego szukać. Od tego momentu masz tylko i wyłącznie lenistwo.
Cytat
nie no sorry ale wolę się zapytać niż błądzić i szukać godzinami to jest nieefektywne
Jak zajrzenie do manuala i wpisanie tam podanej ci na tacy frazy może być mniej efektywne niż napisanie posta na forum i czekanie na odpowiedź?

pozdr.
ravo
OK dzięki w takim razie zamknijcie admini temat albo najlepiej usuńcie bo wstyd - a odpowiedź na moje pytania znalazłem i nie koniecznie w Manualu!!!! bo tam to różnie jest podane!
tzi
  1. <?php
  2. $nazwa = "IM006816.JPG";
  3. $adres = "foto/".$nazwa;
  4. $exif = exif_read_data($adres, 'Exif');
  5. foreach ($exif as $key => $section) 
  6. {
  7. echo"$key --- $section<br>";
  8. }
  9. ?>

Taka kawa na ławe może być?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.