Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][MySQL] Problem z mysql_query
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Pabl0
Witam. Od pewnego czasu ucze się php a teraz chciałem spróbować z bazami danych. Jednak na samym początku napotkałem problem.
  1. <?
  2. // Łączenie i wybranie bazy
  3. $polaczenie=mysql_connect('localhost','login','hasło');
  4. mysql_select_db('dh6491_dane', $polaczenie) or die(mysql_error()); ?>
  5. polaczenie= <? echo($polaczenie); ?> <br> <?
  6.  
  7. // Tworzenie tabeli
  8. $zapytanie='CREATE TABLE users (id INT NOT NUL AUTO_INCREMENT,
  9. nick VARCHAR(50), email VARCHAR(50), PRIMARY KEY(id))';
  10. mysql_query($zaptanie, $polaczenie) or die(mysql_error());
  11.  
  12. // Wprowadzanie danych do tabeli
  13. $zapytanie='INSERT INTO users (id, nick, email) VALUES (1, Marian, maniek@wiocha.pl';
  14. mysql_query($zaptanie, $polaczenie) or die(mysql_error());
  15.  
  16. // Wyświetlanie wyników
  17. $zapytanie = 'SELECT * FROM users';
  18. $wykonanie = mysql_query($zaptanie, $polaczenie);
  19. while($u = mysql_fetch_array($wykonanie))
  20. {
  21. echo $u[nick].' => '.$u[email];
  22. }
  23. ?>

Wyświetla mi błąd Query was empty przy pierwszym mysql query. Pytałem na innym forum ale tam nie wyjaśnili mi tego tylko podawali 3 razy dłuższy kod. A ja chciałem zacząć od czegoś prostego... tongue.gif
Robię wszystko zgodnie z tutorialem ale nie chce działać. Testowałem to na serwerach www.xcx.pl i www.yoyo.pl. Na tym drugim mam "php my admin" i nawet jak utworzę w nim tabelę nie mogę nic odczytać bo pojawia się ten sam błąd...
Bardzo proszę o pomoc i z góry dziekuje.
nospor
Ale czy to tak trudno zauwazyc, ze zapytanie zapisujesz do zmiennej: $zapytanie
a do mysql_query wkladasz: $zaptanie

$zapytanie nie rowna sie $zaptanie
widzisz roznice?

ps: Witamy na forum smile.gif na przyszlosc bądź bardziej rozgarniety bo sie pogniewamy tongue.gif

edit: i czytaj komunikaty: Query was empty, czyli ze zapytanie jest puste. juz po tym powinienes byl sie czegos domyslac
Pabl0
Sorki faktycznie literówka. Ale po poprawieniu dalej wyskakuje błąd tyle że inny:
"You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '@wiocha.pl' at line 1"

To przez "@" ? Jak w takim razie zapisać maile?
koobs
masz niepoprawne zapytanie akurat przy tym fragmencie dlatego go wskazal, nie mowiac juz o braku apostrofow

1. $zapytanie='INSERT INTO users (id, nick, email) VALUES (1, Marian, maniek@wiocha.pl';

popraw na:
  1. $zapytanie="INSERT INTO users (id, nick, email) VALUES (1, 'Marian', 'maniek@wiocha.pl')";
Pabl0
Łohoho ale byków narobiłem... To jest moja pierwsza próba z bazami danych i odrazu na lamera wyszedłem tongue.gif Hehe dzięki i sorry za kłopot
mariuszn3
Aby szybko wyłapywać tego typu błędy ustaw sobie error reporting na E_ALL (wraz z E_STRICT jesli używasz php5) wtedy php wywaliłby Ci błąd, że zmienna $zaptanie nie została zadeklarowana... to by Ci chyba dużo podpowiedziało smile.gif
thornag
I dodam tylko od siebie ze dobrze jest czasem kopiowac komunikaty bledow, i googlowac. Duzo problemow jest juz rozwiazanych i tylko zaoszczedzi to Twoj czas jaki poswiecisz czekaniu na odpowiedz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.