Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Cos lekkiego, strawnego i przyjemnego :)
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Palli
Odetchnijmy od wielkich swiatowych problemow programistycznych i przejdzmy do banalow smile.gif Jezeli chcialbym stworzyc baze danych z konkretna tabela jaka musze funkcje wybrac? mysql_create_db tworzy baze, a jaka funkcja stworyz mi podana tabele, bez potrzeby zdalnego laczenia sie z baza danych badz innych PHPAdminow. Enybady nołs?
hyper
RTFM!

Masz tutaj liste wszystkich funkcji związanych z MySQL:
http://www.php.net/manual/pl/ref.mysql.php
Palli
rili? smile.gif Albo ja jestem slepy, albo nie widze tam tego... Jezlei ktos ma "bardziej lepsiejsze oka" odemnie moglby mi dac znac? smile.gif
Seth
Kolejny bezsensowny topic angrysmiley.gif angrysmiley.gif
Jak mozesz czlowieku stworzyc tabele w bazie danych jak nie jestes z nia polaczony :!: :!: :!: :!: :!: :!:

haiaw: zamknij ten topic
point6000
Cytat
Kolejny bezsensowny topic  :evil:  :evil:
Jak mozesz czlowieku stworzyc tabele w bazie danych jak nie jestes z nia polaczony :!: :!: :!: :!: :!: :!:

haiaw: zamknij ten topic

Seth spokojnie smile.gif On poprostu pisze nowe funkcje pod mySQL'em niełacząc sie z nim, ponieważ łączenia zajmuje najwięcej czasu to on to poprostu omija laugh.gif

Już to widze nowa telepatyczna baza danych, myslisz i masz smile.gif Już mi sie to podoba

Ale trzeba przyznac że ikonke ma fajna smile.gif
Palli
Nie, nie nie, albo mi juz na muzg te 35 stopni pada, albo ktos tutaj nie czyta uwaznie (ew. 3 mozliwosc - nie sprecyzowalem swojego problemu). Zacznijmy od tego. 1. lacze sie z MySQL 2. tworze baze danych 3. tworze tabele o nazwie 'dupa jasia' z okreslonymi polami. Problem tkwi w niespelnionym aspekcie punku trzeciego. Teraz latwiej skleic?
Palli
Btw: thx za komplementy pod adresem avatara winksmiley.jpg
castor
@all

bla bla... bez sen ...po co to tu ...czego ty tu chesz ...itd..... to wszytsko co potraficie powiedziec?

czy tak trudno mu napisac ze w php nie ma funkcji do tworzenia tabel..
tylko trzeba wyslac SQL z poleceniem do stworzenia:
Kod
CREATE TABLE ...

tak wszystcy o regulamin sie prosza to wpiszcie tez do niego punkt:

Siedz cicho jak masz glupoty pie....lic!
point6000
Niewiadomo czy Palli zrozumie wiec trzeba dodać że:

Kod
CREATE TABLE dupa_jasia (

za_dnia varchar(25) NOT NULL,

w_nocy varchar(25) NOT NULL  

);

No i masz na szczęście, niech ci sie robota Palli w rękach smile.gif
Seth
Castor ales mu wytlumaczyl: CREATE... aaevil.gif
A tak wogole to chyba nie przeczytales pierwszego posta.

Palli zajrzyj tu:
www.mysql.com/doc/C/R/CREATE_TABLE.html
Palli
no wiec tak:

Thx od Castora za LUDZKA odpowiedz, a co do pointa6k to te insynuacje zachowaj dla swoich kumpli, oks?

Chyba, ze tutaj kazdy kto chce porady, lub chce zapytac o cos jest traktowany jak "debil". hmm...
castor
Cytat
Castor ales mu wytlumaczyl: CREATE...  :twisted:  

a co nie straczy?

Cytat

a co tam niby takiego jest co mogl bym przypiac do moiej wypowiedzi??
point6000
Cytat
no wiec tak:

Thx od Castora za LUDZKA odpowiedz, a co do pointa6k to te insynuacje zachowaj dla swoich kumpli, oks?

Chyba, ze tutaj kazdy kto chce porady, lub chce zapytac o cos jest traktowany jak "debil". hmm...

Poprostu sądziłem że jesteś początkujacy po tych pytaniach, i chciałem DOKŁADNIE wytłumaczyć, Jezeli cie w jakikolwiek sposób uraziłem to przepraszam niemiałem tego na celu i przepraszam cie publicznie

Ja Point6000 przepraszam Sz.Palli za to że niesłusznie uraziłem jego godność.
Palli
O to wlasnie mi chodzilo co Castor powiedzial - nie ma takiej funkcji w php ktora tworzyla by tabele, analogicznie tak jak tworzy sie baze danych. Tylko tyle chcialem wiedziec.

Point - przepraszac nie masz, tylko zastanawiam sie czy kazdego poczatkujacego tak traktujesh... Sz.P - bije ironia z daleka... Ale chyba to nie jest forum prywante, wiec zeby nie zasmiecac 1227395 moj nr gg, a tam mozemy spokojnie pogadac.
Seth
Cytat
...
Cytat

a co tam niby takiego jest co mogl bym przypiac do moiej wypowiedzi??

Czytajac pierwszy post Pallia mozna odniesc wrazenie, ze chce(jak juz wyzej pisalem) stworzyc tabele bez polaczenia sie z baza. Stad wlasnie moja odpowiedz na tego posta.
castor
no tez tak zrozumialem i twa odpowiedz rowniez
.... ale co ma jego pierwszy post do mojej odpowiedzi to nadal cie nie rozumiem :?: :wink:
Palli
Byc moze faktycznie popelnilem blad niekonkretyzujac dokladnie pytania - za zamieszanie sorx.
Seth
Chodzilo mi o to co powiedziales: "Siedz cicho jak masz glupoty pie....lic"
zyxwvu
Oto funkcja php tworząca tabelę napisana przeze mnie smile.gif (Uwaga - mogą być jakieś "Parse error", bo przekonwertowałem to z mego sterownika MySQL smile.gif):
Kod
function mysql_create_table($table,$fields){

$columns = count($fields);         # Ile jest kolumn do dodania

$newtable = 0;

if($fields[$columns][1]=="primary key"){

$query = "CREATE TABLE $table (".$fields[1][1]." ".$fields[1][2]." ".$fields[1][3].",

".$fields[$columns][1]." (".$fields[$columns][2]."))";

$dec = 1;

}else{

$query = "CREATE TABLE $table (".$fields[1][1]." ".$fields[1][2]." ".$fields[1][3].")";

$dec = 0;

}

if(mysql_query($query)){

$newtable = 1;

$howmany++;

}

for($counter=2; $counter <=$columns-$dec; $counter++){

if($fields[$counter][1]!="primary key" && $fields[$counter][1]!="key"){

$query = "ALTER TABLE $table ADD ".$fields[$counter][1]." ".$fields[$counter][2];

if($fields[$counter][3]!=""){

$query .= " ".$fields[$counter][3];

}

$query .= " AFTER ".$fields[$counter-1][1];

}

if($fields[$counter][1]=="primary key" || $fields[$counter][1]=="key"){

if(!$newtable){

$query = "ALTER TABLE $table DROP INDEX ".$fields[$counter][1]."  ADD ".$fields[$counter][1]." (".$fields[$counter][2].")";

}else{

$query = "ALTER TABLE $table ADD ".$fields[$counter][1]." (".$fields[$counter][2].")";

}

}

if(mysql_query($query)){

$howmany++;

}else{

die("MySQL error: error in adding column $fields[$counter][1] to table $table.");

}

}

return $howmany;

}

Funkcja zwraca ilość zainstalowanych poprawnie kolumn, a jako parametry przyjmuje kolejno: nazwę tworzonej tabeli, oraz tabelę pól. Przykładowa wygląda następująco:
Kod
$tabela = array(1=> array(1=>"id", "int(10)", "NOT NULL auto_increment"),

array(1=>"pole_textowe", "varchar(128)", ""),

array(1=>"blobek", "blob", "not null"),

array(1=>"primary key", "id"));

Tak więc tworzymy dwuwymiarową tabelę, przy czym każdy kolejny PIERWSZY indeks oznacza kolejne pole tabeli, a drugi ineks kolejno:
komórka 1 - nazwa pola
komórka 2 - typ pola
komórka 3 - ewentualne dodatkowe opcje (np. auto_increment).
Jeśli komórka 1 ma wartość key, lub primary key, do drugiej komórki wstawiamy nazw pola, któego się to tyczy, a trzecią zostawiamy w spokoju.

Mam nadzieję, że to rozwiąże twój problem, Palli smile.gif.
Palli
Ok, z gory thx za ten "kawalek" kodu - jutro potestuje, bo dzisiaj juz spadam winksmiley.jpg Jeszcze raz thx
Sir Blade
kolejny argument za tym aby powstal nowy dzial typu 'pytania'!!! Wiecej tu zlosliwosci nizli poswiecenia dla zle postawionego pytania !!!
castor
Cytat
Chodzilo mi o to co powiedziales: "Siedz cicho jak masz glupoty pie....lic"

to bylo ogolna propozycja nowego punktu w regulaminie :wink:

zero do bani Seth :wink:
zyxwvu
Do licha, nie kłóćta się. Wściekacie się z tak błachych powodów, a ja mam przerąbane, bo jakiś hacker przejął moje konto pocztowe, www , alias, a na koncie władował index.htm z moimi dokładnymi namiarami (łącznie z IP i telefonem smile.gif). Teoretycznie powinienem być tak wkurzony, że nie wiem, a od miesiąca nie miałem tak dobrego humoru biggrin.gif.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.