Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przykład dobrego programowania w php5
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Object-oriented programming
athabus
Witam,

Na początku zaznacze, że to nie jest zadanie domowe czy zaległy projekt.

Szukam jakiegoś kodu php, który mógłby mi na przykładzie pokazać w miarę rozsądne zarządzanie aplikacją zgodne z wzorcami, mvc itd.

Idealnie byłoby gdyby taka apliakcja była w miarę mała, tak żeby można ją było ogarnąć, a zarazem żeby prezentowała rozwiązania jakie warto stosować w średnich projektach typu sklep internetowy czy mały cms, żeby nie korzystała z gotowego frameworka. Fajnie gdyby była jakaś dokumentacja z diagramem bazy i/lub klas.
(wiem wiem, tak to tylko w erze biggrin.gif )

Przeczytałem już sporo o wzorcach projektowych i innych pokrewnych zagadnieniach na różnych serwisach typu php.pl, phppatterns itd. Przeczytałem sporo książek, artów. W obiektówce czuję sie w miarę dobrze - brakuje mi tylko jakiegoś namacalnego przykładu jak to wszystko ze sobą połączyć.
Przykłady z książek/artykułów jakie są, to każdy wie - albo ich nie ma wcale, albo takie na kilka linijek (ostatecznie są to przykłady biggrin.gif ) - brakuje mi (i myślę, że innym osobom na forum) jakiejś konkretnej, działąjącej aplikacji.
Wiem, że jest google i wystarczy znaleźć jakiś projekt opensource typu osCommerce, ale chciałbym wybrać taki, który jest zgodny z "kanonami sztuki" i może troche mniejszy niż osCommerce.

Czy możecie polecić coś konkretnego, co w miarę zgadzałoby się z takim opisem.
mike
Jeśli chcesz zobaczyć kawałem kabrzdo dobrego kodu to zajrzyj do źórdeł eZ components.
Warto obejrzeć także źródła Mojavi 3.0 lub Symfony
athabus
eZ components jest właśnie na tapecie - znaczy pobrane i od kilku dni zamierzam się tym zająć na poważnie. Ale z tego co się orientuję, to raczej nie jest kompletna apliakacja a zbiór klas.

Ja szukam raczej czegoś na wzór gotowej aplikacji, coś jak wspomniany osCommerce, gdzie można przeglądać proces działania gotowej strony. Z tymże tak jak pisałem, chodzi o to aby apliakcja była w miarę prosta (mało rozbudowana) a zarazem, żeby preznentowała dobre rozwiązania. Wiem, że na małej aplikacji nie wszytsko się da pokazać, ale chodzi mi tu przede wszystkim o:
- zastosowanie mvc w praktyce
- obsługę żądań
- organizację projektu/plików

Mojavi czy Symfony chyba mnie przerasta złożonością sad.gif
bigZbig
W ostatnich wydaniach phpSolutions jest cykl artykulow Pawła Kozłowskiego i Piotra Szarwasa poswiecony wzorcom projektowym. Wzorce omawiane sa na przykladzie budowanego na biezaco frameworka.
Fipaj
bigZbig: te artykuły to niepotrzebne komplikowanie całkiem prostych spraw winksmiley.jpg

http://www.patternsforphp.com/index.php?title=Main_Page
Tutaj bardzo ładnie wytłumaczone niektóre wzorce, choć serwis jest dopiero we wczesnym stadium rozwoju... winksmiley.jpg

http://www.zend.com/php5/contest/contest.php
Wybierz sobie któregoś ze zwycięzców konkursu Zenda... smile.gif
bigZbig
@Fipaj - te artykuły to w gruncie rzeczy całkiem proste rozwiązania tylko trzeba się w nie wczytac, a analiza cudzego, bardzo rozbudowanego kodu bez słowa wprowadzenia jest o wiele trudniejsze.
athabus
Czytałem kilka artykułów w phpSolutions (mam ostatni numer + darmowe artykuły w sieci) i powiem że są bardzo fajne w większości przypadków. Wstępnie chciałem zaprenumerować phpArchitecta, ale po przejżeniu spisu treści, stwierdziłem, że w phpSolutions znajdę więcej dla siebie... tylko ta cena mad.gif

[OT]Czy ja źle szukam, czy w phpSolutions brakuje kodów źródłowych dla większości artykułów? Strasznie mnie to irytuje, bo zazwyczaj listingi są na innej stronie niż ich opisy, przez co strasznie sie to czyta[/OT]
bela
http://www.symfony-project.com/askeet
To jest 24-odcinkowy serial jak zrobic aplikacje do zadawania pytan. Bazuje na Symfony. Aplikacja nieduza.
bigZbig
@athabus - musze sie z Toba zgodzic co do tych kodow i listingow. Do pisma dolanczana jest plyta, a mimo to kody zrodlowe musze sciagac z neta, albo uruchamiac liva. Powiem szczerze zmuszanie mnie do restartowania kompa tylko po to aby wyprobowac opisane w pismie przyklady strasznie mnie wkurza. Jakby nie mozna bylo zrobic katalogu na plycie w ktorym znajdowaly by sie kody zrodlowe oraz zrzut z BD w formie skryptu SQL. Ja nie wiem czy taka praktyka nie ma sluzyc przypadkiem zacheceniu czytelnikow do czestszego odwiedzania strony wydawnictwa? Tak czy inaczej sam stronka tez mnie irytuje, a konkretnie to, ze po logowaniu nastepuje przekierowanie na strone glowna, zamiast na strone z ktorej nastapilo zadanie. Tak wiec po odnalezieniu interesujacych mnie materialow i koniecznosci zalogowania sie w celu ich pobrania musze szukac je jeszcze raz.

Co do umieszczania listingow w tekscie to problem ten byl juz poruszany na forum phpSolutions, ale jakos nikt nie wzial sobie tego do serca i dalej czytajac o jakims fragmencie kodu musisz wertowac strony aby go zlokalizowac. Osobiscie bylbym za tym aby omawiane, co wazniejsze fragmenty byly przeplatane z tekstem, a ponadto na koncu artykulu umieszczony caly kod (oczywiscie pod warunkiem ze tematem artykulu nie jest np. kompletny cms winksmiley.jpg )

Pismo ma co prawda charakter specjalistyczny, ale cena jest i tak moim zdaniem za wysoka w stosunku do liczby stron i faktu, ze przynajmniej ostatnio znaczna czesc artykulow to wywiady.
.rh-
Cytat(athabus @ 27.07.2006, 08:48 ) *
Czytałem kilka artykułów w phpSolutions (mam ostatni numer + darmowe artykuły w sieci) i powiem że są bardzo fajne w większości przypadków. Wstępnie chciałem zaprenumerować phpArchitecta, ale po przejżeniu spisu treści, stwierdziłem, że w phpSolutions znajdę więcej dla siebie... tylko ta cena mad.gif

Czy ktos z Was moze prenumerowal architecta w wersji drukowanej? Ciekaw jestem jakie sa koszty tej gazety...

Odnosnie phpSolution. Jest do calkiem przyzwoita gazeta, ale cena za 80 kartek - reklamy - spis tresci - opis programow na plycie, jest troszke za wysoka. Za taka cene okladka powinna byc twardsza.smile.gif
mike
Cytat(.rh- @ 28.07.2006, 21:45 ) *
Czy ktos z Was moze prenumerowal architecta w wersji drukowanej? Ciekaw jestem jakie sa koszty tej gazety...
U mnie w pracy jest subskrypcja pdf + print więc postaram się dokładnie dowiedzieć ile kosztuje, bo tutaj: php|Architect :: PRINT Subscription niestety niwiele piszą:
Cytat
Shipping charges for all other countries will be calculated when you check out and added to the base price of your subscription before you have to provide payment information.
There are no shipping charges for the PDF-only edition of php|a.

Ale niestety nie polecam wersji drukowanej ponieważ w odróżnieniu do wersji pdf jest ona ... czarno-biała.
Podejrzewam że taniej wyjdzie drukować pdf'a niż płacić za przesyłkę.
piczu
@mike_mech podziel sie tymi pdfami smile.gif

seaquest: warn za takie coś i jeszcze inne posty na forum

mike_mech: Chyba śnisz, że pozwolę Ci kraść i jeszcze będę w tym uczestniczył

piczu: nastepna osoba ktora dopatruje sie w tym kradziezy. nie slyszeliscie o kopiach zapasowych?
.rh-
Cytat(mike_mech @ 29.07.2006, 15:06 ) *
U mnie w pracy jest subskrypcja pdf + print więc postaram się dokładnie dowiedzieć ile kosztuje,

Z gory dzieki za informacje.

Cytat(mike_mech @ 29.07.2006, 15:06 ) *
Ale niestety nie polecam wersji drukowanej ponieważ w odróżnieniu do wersji pdf jest ona ... czarno-biała.
Podejrzewam że taniej wyjdzie drukować pdf'a niż płacić za przesyłkę.

Pewnie masz racje. Jesli jest czarno-biala to oczywiscie nie ma powodow by sie nia interesowac, pdf i wlasny druk to stosunkowo tansze rozwiazanie...

Niemniej jednak zalezy mi aby zobaczyc, przeczytac, poprostu lubie zapach druku:)

Pozdrawiam
bigZbig
Cytat(piczu @ 29.07.2006, 21:38 ) *
@mike_mech podziel sie tymi pdfami smile.gif

seaquest: warn za takie coś i jeszcze inne posty na forum

mike_mech: Chyba śnisz, że pozwolę Ci kraść i jeszcze będę w tym uczestniczył

Czy kupujac czasopismo w kiosku i pozyczajac je koledze kradniesz?
mike
No bez przesady ~bigZbig.
Twierdzisz mi że mogę rozsyłać .pdf'y a wszyscy mi je po przeczytaniu zwrócą?
W Regulaminie jest zakaz rozsyłania ich a poza tym porównanie do drukowanej wersji z kiosku jest zbyt wydumane.

Jednym słowem, jak kupisz czasopismo, zrobisz kopię i dasz koledze to nie kradniesz? tongue.gif

Proponuję koniec OT'a na ten temat.
Wróćmy do właściwego tematu wątku.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.