Na początku zaznacze, że to nie jest zadanie domowe czy zaległy projekt.
Szukam jakiegoś kodu php, który mógłby mi na przykładzie pokazać w miarę rozsądne zarządzanie aplikacją zgodne z wzorcami, mvc itd.
Idealnie byłoby gdyby taka apliakcja była w miarę mała, tak żeby można ją było ogarnąć, a zarazem żeby prezentowała rozwiązania jakie warto stosować w średnich projektach typu sklep internetowy czy mały cms, żeby nie korzystała z gotowego frameworka. Fajnie gdyby była jakaś dokumentacja z diagramem bazy i/lub klas.
(wiem wiem, tak to tylko w erze

Przeczytałem już sporo o wzorcach projektowych i innych pokrewnych zagadnieniach na różnych serwisach typu php.pl, phppatterns itd. Przeczytałem sporo książek, artów. W obiektówce czuję sie w miarę dobrze - brakuje mi tylko jakiegoś namacalnego przykładu jak to wszystko ze sobą połączyć.
Przykłady z książek/artykułów jakie są, to każdy wie - albo ich nie ma wcale, albo takie na kilka linijek (ostatecznie są to przykłady

Wiem, że jest google i wystarczy znaleźć jakiś projekt opensource typu osCommerce, ale chciałbym wybrać taki, który jest zgodny z "kanonami sztuki" i może troche mniejszy niż osCommerce.
Czy możecie polecić coś konkretnego, co w miarę zgadzałoby się z takim opisem.