Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [html] polskie znaki w lightbox
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lucks
załadowałem sobie formularz do lightbox'a i wszyszystko fajnie wygląda, tyle ze wszystkie polskie znaki zastąpione są przez "?"
kodowanie mam ustawione na stronie na windows, zmiany kodowania nie pomagają
jak wyswietlić polskie znaki?
Jim
1. wybij sobie z głowy używanie tego kodowania, użyj ISO-8859-2
2. w jaki sposób wstawiasz dane do lightbox'a
mike
Cytat(Jim @ 28.07.2006, 10:44 ) *
1. wybij sobie z głowy używanie tego kodowania, użyj ISO-8859-2

To jak juz mówisz o wybijaniu z glowy, to wybij sobie z niej ISO-8859-2 tongue.gif
Najlepsze kodowanie do WWW to UTF-8
lucks
wstawiam poprostu class="lbOn"
  1. <?php
  2. <a href="./user_privilages.php?opt=1&gid=".$row['gid']."" class="lbOn">
  3. ?>

i sie formularz ładuje w lightboxie

kodownaie niestety mosi juz zostać jak jest....

nigdzie w samych kodach lightboxa nic nieznalazłem nic o kodowaniu

ale gdyby top był proble z kodowaniem to dla kazdej literki nie powinien być inny znaczek?
ja mam same "?questionmark.gif?"
dawhol
  1. <textarea ENCTYPE="text/plain" wrap="virtual" ... > </textarea>

dodaj to w polu gdzie wpisuje sie tresc do lightboxa smile.gif podejrzewam ze pomoże winksmiley.jpg tzn jak dodasz to to tekst wpisany zostanie dodany do bazy tak jak jest i nic nie zostanie zmienione tzn nie powino byc winksmiley.jpg
lucks
u mnie problem dotyczy danych pobierancy z bazy
w baznie mam zapisane z polskimi znakami

jak wyswietlam w formularzy normalnie to są polskie znaki

kiedy dam przez lightbox to klapa

dodawałem linijke którą podałes w formularzu w którym sie to wyswietla ale nie pomaga
dawhol
JA MIALES WSTAWIC W FORMULARZU GDZIE SIE DO DAJE TEXTY DO LightBOXA A NIE WYSWIETLA winksmiley.jpg ALE JAK MOWISZ ZE W BAZIE MAS NORMALNIE smile.gif A POWIEDZ MI JAK W BAZIE DANYCH MASZ ustawiona "Matoda Porównywania Napisów" jak ja mialem kiedys problem z cmsem tzn z wyswietlaniem zawartosci cmsa z bazy cos podobnego sie dzialo to zmienilem poprostu tamtą metode na "latin2_general_ci" jednak jak to zmienisz to bedziesz musiał od nowa pododawac rekordy do bazy a i takie "kodowanie" musisz dac w kazdej tabeli winksmiley.jpg. Podejrzewam ze to moze pomóc ale nie gwarantuje na 100 % winksmiley.jpg

user_privilages.php jak mozesz to pokaz mi zawartosc tego skryptu smile.gif tzn pliku smile.gif
lucks
user_privilages.php
  1. <?php
  2. $link = mysql_connect("localhost",$myuser,$mypass) or die("Błąd połązenia z bazą");
  3.  $row = @mysql_fetch_array(@mysql_query("SELECT nazwa from groups where gid='$gid'"));
  4.  $nazwa = $row['nazwa'];
  5.  $res = @mysql_query("SELECT uid,CONCAT(nazwisko,' ',imie,' (',login,')') as user,services FROM users WHERE isadmin='0' order by login",$link);
  6.  
  7. while( $row = @mysql_fetch_array($res,MYSQL_ASSOC) ) {
  8. $option .= "<option value="".$row['uid']."">".$row['user']."n";
  9. }
  10. ?>

i formularz:
  1. <form action="admin.php" method="GET" name="privilages">
  2. <p>&nbsp;</p>
  3. <table border="0" width="90%" cellspacing="0" cellpadding="0" style="border-collapse: collapse" bordercolor="#111111">
  4. <tr><td nowrap width="50%">Redaktorzy:&nbsp;&nbsp;</td><td><select name="uid" size="1">
  5. {OPTION}</select></td></tr>
  6. <table border="0" width="90%" cellspacing="0" cellpadding="0" style="border-collapse: collapse" bordercolor="#111111">
  7. <tr><td nowrap width="50%" colspan="2" align="center"><hr color="#000000" size="1"></td></tr>
  8. <table border="0" width="90%" cellspacing="0" cellpadding="0" style="border-collapse: collapse" bordercolor="#111111">
  9. <tr><td colspan=2>&nbsp;</td></tr>
  10. <tr><td align="center"><input type="submit" value=" OK ">&nbsp;<a href="#" class="lbAction" rel="deactivate"><input id='nazwa' type="button" value="Anuluj"></td>
  11. </tr>
  12. <input type="hidden" name="action" value="privilages">
  13. <input type="hidden" name="gid" value={GID}>
  14. <input type="hidden" name="opt" value={OPT}>
  15. </form>
shpyo
problem z kodowaniem?
Polecam zapoznać się z encjami.
lucks
encje nie załątwią sprawy bo dane w bazie mogą być edytowane, a mozna jkoś pobawić sie z kodowaniem dla pojedyńczego diva?
dawhol
w tych plikach jednak nic nie wsukarmy
ale spróbuj to co ci wczesniej radziłem z baza danych.
Jim
czy to się dzieje tylko w lightboxie czy poza nim też? bo jeśli poza nim jest dobrze to nie ma co z bazą kombinować.

czy kod html który jest przekazywany do js posiada nagłówek <head>? jeśli nie to spróbuj dodać je (i dodaj tam też info o kodowaniu winksmiley.jpg )
dawhol
~Jim ale jezeli ligthbox ma wlasna tabelke w bazeie to wystarczy ze do tej tabelki zmieni to "kodowanie" o którym mowilem wczesniej winksmiley.jpg u mnie takie cos poskutkowało smile.gif
lucks
lightobox nie ma własnej tabelki a rekordów w bazie nie da rady wprowadzić od nowa, jest ich za duzo

poza lightboxem wysztko wyswietla sie tak jak powinno

problem rozwiązałem funkcja w php: iconv() - moze komuś sie przyda

w pojedyńcze znaki dałem encje jak radził shpyo

dzięki za zainteresowanie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.