Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem z marginesem i orientacją strony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
wcg
Witam. Mam do wydruku tabelkę, która aby się cała wyświetliła trzeba zmienić margines lewi i prawy do 5 mm i orientację papieru na poziomą. Czy jest jakiś sposób aby ustawić to w kodzie, tak aby każdemu użytkonikowi prawidłowo się wydrukowała bez konieczności ustawień strony w IE lub innej przeglądarce?
kossa
Drukarka drukuje z przeglądarki to co wyświetla jej się w oknie. Jeśli masz tak szeroką stronę, że nie mieści się na A4 to to jest przyczyna, dlatego musisz tak ułożyć tabelę aby jej wymiary dopasowane były do A4 z marginesem (jedne drukraki mają 0 mm marginesu, inne drukuję z marginesem do kilku mm). Musisz to przwidzieć projektując stonę, która ma się drukować. Możesz też tabelę wrzucać do generowanego w locie .pdf lub .rtf i taki gotowy plik "podawać" Internaucie do wydruku.

Pozdrawiam,
Łukasz
wcg
Teraz tak przeanalizowałem i chyba faktyczne nie da się tego zrobić w taki sposób jak bym chciał. A w pdf tez bedzie to chyba zbytnio skomplikowane.
kossa
Poszukaj na forum, było wiele wątków dot. generowania dokumentów pdf i rtf, nie jest to trudne, były nawet podane prawie pełne przykłady kodu do generowania tych dokumentów.

Łukasz
Athlan
@kossa no tak... można bawić się z pdf'em...

tak się zastanawiałem czasem czy nie lepuiej wygenerować osobny plik, np print.php i tam doprowadzić układ strony do tekiej, jaką obsługiwałaby drukarka... może podam przykład:

http://forum.php.pl/lofiversion/index.php/t50859.html

dopasować do szerokości i śmiga smile.gif

pozdrawiam smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.