Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: strona printer friendly
Forum PHP.pl > Forum > PHP
szymek116
Witam,

mam mały problem a mianowicie mam sobie strone w ktorej sie tworzy krzyżówki, no generalnie wszystko jest ok ale chciałbym żeby po wygenerowaniu krzyżówek dało się je wydrukować tak żeby na każdej stronie były dwie, znam dokładne rozmiary krzyżówek i przypisów do nich, problem leży w tym że rózne drukarki mają rózne ustawienia marginesów i różnie drukuja, czasmi przenoszą mi krzyżówke tak że część tabelki jest na jednej stronie druga część na innej co jest 'troche' kłopotliwe sad.gif jak by ktoś miał jakiś pomysł jak to ugryźć to będe wdzięczny za pomoc.
Coyote
moze utworz z tego pdfa ? znaczy z krzyzowek przed drukiem generur plik .pdf i wtedy dopiero druk
Jarod
Cytat(szymek116 @ 6.08.2006, 09:41 ) *
Witam,

mam mały problem a mianowicie mam sobie strone w ktorej sie tworzy krzyżówki, no generalnie wszystko jest ok ale chciałbym żeby po wygenerowaniu krzyżówek dało się je wydrukować tak żeby na każdej stronie były dwie, znam dokładne rozmiary krzyżówek i przypisów do nich, problem leży w tym że rózne drukarki mają rózne ustawienia marginesów i różnie drukuja, czasmi przenoszą mi krzyżówke tak że część tabelki jest na jednej stronie druga część na innej co jest 'troche' kłopotliwe sad.gif jak by ktoś miał jakiś pomysł jak to ugryźć to będe wdzięczny za pomoc.

Rozumiem, że testujesz na IE, Operze i FF. To nie jest wina drukarki tylko ustawień w przeglądarce (z moich obserwacji tak wynika - testowałem w pracy na kilkunastu różnych). Moja propozycja: Ustaw sobie marginesy w tych przeglądarkach na jakieś sensowne. Wykorzystaj
  1. page-break-before: always;
do łamania strony.
szymek116
z tym page brake był genialny pomysł dokładnie o to mi chodziło smile.gif

tylko teraz kolejny problem, niektóre przeglądarki nie drukują ramek tabel :/ czy jest jakaś opcja żeby to zmienić ?

PS a co do tego pdf, a jest jakaś funkcja żeby całą stronę od razu przerzucić do pdf czy musze wszystko co daje printem do pliku wsadzać odzielnie ?
Jarod
Cytat(szymek116 @ 6.08.2006, 13:43 ) *
tylko teraz kolejny problem, niektóre przeglądarki nie drukują ramek tabel :/ czy jest jakaś opcja żeby to zmienić ?

Które nie drukują? Daj kod sprawdze na którejś z moich.

Cytat(szymek116 @ 6.08.2006, 13:43 ) *
PS a co do tego pdf, a jest jakaś funkcja żeby całą stronę od razu przerzucić do pdf czy musze wszystko co daje printem do pliku wsadzać odzielnie ?

A generowaniu pdf masz przykjelony temat na tym forum
szymek116
np u mie w firefox'sie i IE

ehh a z kodem mam problem bo jest za długi żeby wkleić do posta :/

jak byś miał chwile to możesz wejść na pmian.home.pl/cw , zaloguj sie jako szymek/test wybierz słowniki polski i angielski i wygeneruj krzyżówke to jest to o czym mówie
Jarod
Cytat(szymek116 @ 6.08.2006, 16:11 ) *
np u mie w firefox'sie i IE

ehh a z kodem mam problem bo jest za długi żeby wkleić do posta :/

jak byś miał chwile to możesz wejść na pmian.home.pl/cw , zaloguj sie jako szymek/test wybierz słowniki polski i angielski i wygeneruj krzyżówke to jest to o czym mówie

Plik -> ustawienia strony -> Zakładka opcje formatowania - ptaszkiem "drukuj tło ..." i będzie.

W IE rzeczywiście nie ma. Nie mam czasu zaglądać w kod ale pomyśl o przejściu na divy zamiast tabel.

Ja nie miałem takiego problemu. Obramowanie robiłem za pomocą cssa i wszystko się drukuje. W FF i Operze ( w IE nie mogę tego znaleźć) użytkownik może wybrać czy ma się drukować tło. Jak zrobisz obramowanie za pomocą cssa to będzie się drukować zawsze.
szymek116
tzn, jak zrobie to za pomocą css'a to nie bedzie trzeba uaktywniać tej opcji w przeglądarce ?

PS a o tych div'ach to poczytam bo narazie to nie mam pojeica co to jest smile.gif
Jarod
Cytat(szymek116 @ 6.08.2006, 17:12 ) *
tzn, jak zrobie to za pomocą css'a to nie bedzie trzeba uaktywniać tej opcji w przeglądarce ?

Nie wiem dlaczego tabela jest traktowana jako obraz. Ja na wydruku mam jakieś tam pola z danymi. Te pola są obramowane za pomocą
  1. border: 1px black solid;
i są na wydruku. Drukowanie grafiki i tła jest domyślnie wyłączone.

Cytat(szymek116 @ 6.08.2006, 17:12 ) *
PS a o tych div'ach to poczytam bo narazie to nie mam pojeica co to jest smile.gif

http://nf.hyperreal.info/patrz/pubudka-tablarza/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.