Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pytanie o wyrażenia regularne i znaki norweskie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
grandman
Bardzo prosze o pomoc (przeszukalem juz wiele tematow na stronach norweskich, po angielsku rowniez)
ale nie moge znalezc jak zrobic wyrazenie regularne ktore zatwierdzi znaki :

-male i duze litery alfabetu czyli [a-zA-z]

oraz norweskie litery - male i duze : øØ æÆ åÅ

napisalem ponizszy skrypt :

1. <?php
  2. if(!ereg("^[a-z]+$", $name1))
  3. {
  4. answerorerror("Wprowadzono nieprawidłowy znak w imieniu i nazwisku (1) !");
  5. }
  6. ?>

chce aby to zawieralo rowniez te 6 liter norweskiego alfabetu,

co do tego potrzebuje, czy zalatwi to tylko php czy musze zmieniac zmienne w Apache dotyczace jezykow i kodowania, pomozcie prosze, mecze sie dosc dlugo...

to pomoze mi na sprawdzenie Imienia i nazwiska po norwesku
deicide
To ja Ci cos powiem z mojego doswiadczenia. Norweskie czy polskie ten sam problem. Wystarczy, że ktoś ma w przeglądarce ustawione inne kodowanie i może dane przez niego wpisane nie zostanął zatwierdzone. Chcesz wszystkie znaki norweskie w każdym kodowaniu dodać? Bezsensu. Lepiej poprostu ograniczyć do tego, aby móc wpisać tylko pewną grupe znaków, bez cyfr i białych znaków (spacji etc.).
karolp
Cytat(grandman @ 18.08.2006, 15:09 ) *
Bardzo prosze o pomoc (przeszukalem juz wiele tematow na stronach norweskich, po angielsku rowniez)
ale nie moge znalezc jak zrobic wyrazenie regularne ktore zatwierdzi znaki :

-male i duze litery alfabetu czyli [a-zA-z]

oraz norweskie litery - male i duze : øØ æÆ åÅ

napisalem ponizszy skrypt :

1. <?php
  2. if(!ereg("^[a-z]+$", $name1))
  3. {
  4. answerorerror("Wprowadzono nieprawidłowy znak w imieniu i nazwisku (1) !");
  5. }
  6. ?>

chce aby to zawieralo rowniez te 6 liter norweskiego alfabetu,

co do tego potrzebuje, czy zalatwi to tylko php czy musze zmieniac zmienne w Apache dotyczace jezykow i kodowania, pomozcie prosze, mecze sie dosc dlugo...

to pomoze mi na sprawdzenie Imienia i nazwiska po norwesku

Zamiast określania zestawu znaków [a-z] możesz użyć \w - oznacza to każdy znak który może należeć do słowa (rozumianego jako słowo nornalnego języka winksmiley.jpg). Przed sprawdzeniem czy imię/nazwisko należą do słów języka norweskiego musisz ustawić locale na norweskie (patrz funkcja set_locale).
Trochę wiecej na temat wyrażeń regularnych: http://uk.php.net/manual/en/reference.pcre...tern.syntax.php
Przejrzyj komentarze użytkowników.

Karol
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.