Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jak usunac pliki..
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
andixxx
hej mam kolejne pytanie:) otoz kiedys zainstalowalem jakis cms u siebie na serwerze.. po wytestowaniu go stwierdzilem ze mi sie kompletnie nie podoba, wiec go usunolem :0 jednakze nie caly! zostalo po nim kilka folderow a w nich podfolderow a wtych podfolderach sa pliki.. ktorych nie moge usunac za nic:| a jak nie mozna usunac tych plikow, to nie moge usunac powyzszych folderow ;/
tc zwraca blad ze nie moze usunac pliku podczas pruby wywalenia ich (zmienic chmoda tez nie) a gdy chcialem usunac plik poprzez sktypt php wywala zawsze Permission denied czyli brak dostepu :0 co mam zrobic z takimi plikami i folderami, ktorych nie da sie usunac, ani nic z nimi zrobic? jak sie ich pozbyc? ma ktos jakis pomysl?

edit: dodam jesczze ze niektore foldery sa niby puste w srodku (wedlug tc) i mozna je usunac... tez na niby smile.gif bo po "usunieciu" ich, dalej sa tam gdzie byly..;/
Lombi
Było instalować smile.gif
A poważnie to na ftp-a wchodzisz przez przeglądarkę? Jeśli tak to może jakiś klijent ftp? Kiedyś miałem podobnie i usunołem to programem bez problemu! Może są gdzieś uktyte pliki z serii .htacces i .htpasswd?
Rafał 40x
instalowales cos z fantastico?
potem usunales pliki z serwera zamiast przez cpanel?

tak to jest jak sie nie czyta co pisze przy instalacji winksmiley.jpg
Gość
w sumie to nie pamietam juz co to bylo:) a na serwer wchodze za pomoca total comandera ;P jak sie tego badziewia pozbyc smile.gif?
mgis
Witam

Ja mam niemalże identyczny problem, a różni się on tym że ja pliki stworzyłem... tongue.gif inaczej, no nie będę tutaj opisywał bo nie o to chodzi ;p

Jest na to jakiś sposób?
qrees
Cytat(mgis @ 24.01.2008, 23:51:05 ) *
Witam

Ja mam niemalże identyczny problem, a różni się on tym że ja pliki stworzyłem... tongue.gif inaczej, no nie będę tutaj opisywał bo nie o to chodzi ;p

Jest na to jakiś sposób?

Problem jest ze źle skonfigurowanym serwerem. Pliki takie można usunąć z poziomu php: rmdir i unlink.
webdice
W TC -> Sieć -> Pokaż ukryte pliki i najprawdopodobniej będziesz mógł usunąć katalogi.
mgis
@webdicepl
zaznaczyłem i nic mi nie daje. Ja mam pliki (nie) do usunięcia, może chodziło ci o katalogi andixxa? w sumie to katalog mógłbym machnąć też...
I oto sprawdzałem przed chwilką: usuwa wszystko ze środka i tylko te pliki zostają

Cytat(qrees @ 24.01.2008, 23:58:40 ) *
Problem jest ze źle skonfigurowanym serwerem. Pliki takie można usunąć z poziomu php: rmdir i unlink.
otóż mam skrypt własnoręczny i juz wpadłem na to żeby nim pojechać ale...
Jakieś błędy? Oto i on:
  1. <?php
  2. $filename = $_GET['xid']; 
  3. if (file_exists($filename)) {
  4. unlink($filename);
  5. echo "Success";
  6. } else {
  7. echo "Access denied";
  8. echo "<br><br>";
  9. echo "Plik najprawdopodobniej nie istnieje.";
  10. }
  11. ?>

Więc? Nadal proszę o wsparcie...
qrees
Jakieś to znaczy jakie?
Mgis90
Cytat(qrees @ 25.01.2008, 10:04:58 ) *
Jakieś to znaczy jakie?
Chodzi mi o to czy ten skrypt działa i czy powinien usunąć te pliki, które mówiłeś że da sie właśnie tą funkcją unlink usunąć. Bo mi jakieś tam pliki usuwa normalnie ale tych nietykalnych nie sad.gif
koderrr
tez mam czasem taki problem

zaloguj sie na jakis pseudo-przegladacz folderow na ftpie i usun sobie tam

jaki net2ftp czy cos podobnego

na wiekszosci kont cos takiego jest
simperium
albo rzeczywiście zaznacz w TC ukryte pliki, a potem - jeśli już wiesz, które to, a nie chcą się usunąć być może będziesz musiał im zmienić atrybuty (zaznaczasz plik, a potem: PLIKI->ZMIEŃ ATRYBUTY)
b_chmura
są to pliki zdalne, usuń je z poziomu php.

np kodem -mgis- - http://example.pl?xid=./sciezka/do/pliku.php
gutek84
Zmien prawa do katalogow!!!
jak masz linuxowy serwer to chmod 777 nazwa_katalogu i usun!
marcio
Tu masz przyklad lecz funckja chmod zadko kiedy dziala
  1. <?php
  2. if(!empty($_POST['file']) && isset($_POST['usun'])) {
  3.  
  4. if(is_writable($_POST['file'])) {
  5. if(@unlink($_POST['file']))
  6. echo('<script>alert("Usunieto plik!!");</script>');
  7. }
  8.  
  9. else if(!is_writable($_POST['file']) && @chmod($_POST['file'], 0777)) {
  10. if(@unlink($_POST['file']))
  11. echo('<script>alert("Usunieto plik!!");</script>');
  12. }
  13. else echo('<center><b style="color:#f00">Nie mozna usunac '.$_POST['file'].'<br>Brak uprawnien</b></center><br>'); 
  14. }
  15. ?>
Mgis90
@koderrr
próbowałem poprzez ten net2ftp i nic to nie daje

@simperium
zaznaczam te 'pokaż ukryte pliki' potem zaznaczam ten plik i wchodzę w pliki>zmień atrybuty, daję tam 777 (zaznaczam wszystko) i wyskakuje: "Nie mogę zmienić atrybutów zdalnych plików!"

@b_chmura
-mgis- to byłem ja i próbowałem już tym skryptem sad.gif

@gutek84
serwer mam na ovh (60free) - nie wiem jaki to jest. Zmieniłem atrybuty katalogu (poprzez TC) na 777 i usunąć nie mogę nadal...

@marcio
zrobiłem sobie marcio.php, zrobiłem odpowiedniego forma do tego, wypełniam i jest: "Nie mozna usunac [tu nazwa jest] Brak uprawnien"

Sorki że tak wymieniam was tutaj ale już sił nie mam ogólnie na to wszystko :/ I dziękuję wszystkim za dobre chęci
b_chmura
wsadź to do katalogu z plikami

1. <?php
  2. $files = scandir('./');
  3.  
  4. foreach($files as $file)
  5. {
  6. if(!is_dir($file) )
  7. {
  8. if($file != 'unlink.php')
  9. {
  10. unlink($file);
  11. }
  12. }
  13. }
  14. ?>

plik w którym będzie powyższy kod nazwij "unlink.php"
Mgis90
Wielkie dzięki! yahoo.gif
Ładnie się wszystko usunęło i został tylko ten skrypt oczywiście ;]

ps. nie mogę znaleźć guziczka 'pomógł'...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.