Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: drop down menu i obrazki
Forum PHP.pl > Forum > PHP
marrrecki
Mam taki problem.

Jak zrobić, żeby zależnie od wybranej opcji z drop down menu wyświetlał mi się obrazek.
Wszystkie dane są pobierane z bazy danych.
Jak to ugryźć?

Mam już zrobione samo pobieranie wartości drop down menu i obrazka. zostało mi utworzenie zależności między nimi.
nospor
Ale ty to chcesz na zywo czy po przeladowaniu strony?
marrrecki
Jak będzie prościej. Przeładowanie strony chyba mi łatwiej pojdzie bo lepiej znam php niz javascript

Za wyświetlenie pull down menu odpowiada taki kod:

1. <?php echo tep_draw_pull_down_menu('id[' . $products_options_name['products_options_id'] . ']', $products_options_array, $selected_attribute); ?>

Jak go przerobić, żeby wstawiał w adres strony numer id 'products_options_id' i id produktu 'products_id' (ma to robić dopiero kiedy użytkownik zmieni zawartość menu)

Przerobiłem to troszke:

1. <?php echo tep_draw_pull_down_menu('<a href = "' . tep_href_link(FILENAME_DEFAULT, '&' . 'aID' . $products_options_name['products_options_id']) . '>' . 'id[' . $products_options_name['products_options_id'] . ']', $products_options_array, $selected_attribute . '</a>');?>

ale nadal nie działa.Założenie jest proste. Ustawiam sobie w linku id opcji (produktu jest już zawarte w FILENAME_DEFAULT - przynajmniej tak mi sie wydaje) dzięki czemu pozniej mogłbym sobie je pobrać i wyświetlić odpowiednie foto.

Cała idea jest taka: mam w bazie zapisane id produktu, id opcji, nazwa zdjęcia po których chce sobie dobrać zdjęcie do cechy/opcji produktu. Jeżeli ktoś kliknie na rozwijane menu i wybierze jakąś opcję to automatycznie załaduje się również obrazek przypisany do tej opcji.

Problem w tym że nie bardzo wiem jak tego dokonać. Mam gotowe wszystko oprócz połączenia wybory cechy i wyświetlenia obrazka.
mike
Czy mógłbys napisać (najlepiej pokazać) co robi funkcja tep_draw_pull_down_menu() ?
Nie znam jej.
marrrecki
przepraszam. już podaje kod funkcji:

1. <?php
  2. function tep_draw_pull_down_menu($name, $values, $default = '', $parameters = '', $required = false) {
  3. $field = '<select name="' . tep_output_string($name) . '"';
  4.  
  5. if (tep_not_null($parameters)) $field .= ' ' . $parameters;
  6.  
  7. $field .= '>';
  8.  
  9. if (empty($default) && isset($GLOBALS[$name])) $default = stripslashes($GLOBALS[$name]);
  10.  
  11. for ($i=0, $n=sizeof($values); $i<$n; $i++) {
  12. $field .= '<option value="' . tep_output_string($values[$i]['id']) . '"';
  13. if ($default == $values[$i]['id']) {
  14. $field .= ' SELECTED';
  15. }
  16.  
  17. $field .= '>' . tep_output_string($values[$i]['text'], array('"' => '&quot;', ''' => ''', '<' => '&lt;', '>' => '&gt;')) . '</option>';
  18. }
  19. $field .= '</select>';
  20.  
  21. if ($required == true) $field .= TEXT_FIELD_REQUIRED;
  22.  
  23. return $field;
  24. }
  25. ?>
nospor
Za bardzo nie rozumiem Twojego problemu, a raczej gdzie tu widzisz problem.

Robisz na select: onchange="submit();"
Co spowoduje ze po wyborze opcji poleci ci formularz.
Teraz w skrypcie lapiesz to co zaznaczono: $_POST['nazwaselecta'], lecisz z tym do bazy i patrzysz jaki obrazek odpowiada Twojej opcji i go pobierasz a nastepnie wyswietlasz.

Pisze tak ogolnikowo bo szczerze powiedziawszy nie chce mi sie wgryzac w Twoj kod ani w strukture bazy.
marrrecki
tu submitem nic nie zdziałam. w ten sposób wywala mnie do koszyka.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.