Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [js][php] jak zrobic aby pole intup typu password raz pokazywało tekst a raz gwiazdki
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
rlas
witam:)

Proszę o pomoc w następujacej kwestii.

Mam formularz logowania, który znajduje się pod adresem: www.ptp2007.medforum.pl . Chciałbym, aby na początku w polu input typu password był pokazany napis: 'tutaj wpisz swoje hasło', a w momencie gdy zacznie się wpisywać hasło, żeby nie było widoczne, tylko pokazywały sie gwiazdki. Zupełnie nie mam pomysłu jak rozwiązać ten problem, a wiem, że zmienić typu pola w formularzu przy uzyciu javascript nie można.

Może ktoś wpadnie na pomysł i podpowie mi rozwiązanie, będę zobowiązany

--
Pozdrawiam bardzo serdecznie,
Rafał
mike
Cytat(rlas @ 24.08.2006, 12:20 ) *
(...) a wiem, że zmienić typu pola w formularzu przy uzyciu javascript nie można.

1. <script type="text/javascript">
  2. function changeType( object )
  3. {
  4. object.value = '';
  5. object.setAttribute( 'type', 'password' );
  6. }
  7.  
  8. <input type="text" value="Wpisz hasło" onfocus="changeType( this );" />

"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi". - Albert Einstein
rlas
Dziękuję bardzo za pomoc, działa dokładnie tak jak chciałem. A jednak niemozliwe okazało się mozliwe, trzeba tylko wiedzieć jak:)

Pozdrawiam serdecznie
Rafał
mike
P.S.
Następnym razem zajrzyj do źrodła przeglądanej strony tongue.gif
Wszystko tam było jak na tacy smile.gif
rlas
Jednak okazało się, że to rozwiązanie działa dobrze pod Firefox, natomiast IE zgłasza błąd typu: to polecenie nie jest obsługiwane sad.gif
Czy mógłbym prosić ponownie o pomoc? Z góry dziękuję

Pozdrawiam serdecznie,
Rafał
yaro
Spróbuj może:
Kod

object.type= 'password';  // to powinno zadziałać pod ie
object.setAttribute( 'type', 'password' );  // a to jest poprawna składnia wg standardów
rlas
Niestety nie działa, pod IE pojawia się komunikat błędu: Nie można odczytać właściwości: type. To polecenie nie jest obsługiwane. Może ktoś zna inne rozwiązanie?
dr_bonzo
A nie mozesz napisac obok pola input : Haslo?
rlas
Mógłbym, ale klient życzy sobie takiego bajeru sad.gif A ja nie potrafię sprostać jego oczekiwaniom, stąd moja prośba o pomoc

Czy ktoś mogłby mi pomóc? Bardzo proszę!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.