Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: keyUp lub keyDown
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Lombi
To chyba jeden z ostatnich problemów (mam nadzieje) biggrin.gif

Ten kod wczytuje zawartość z textarea do iframe tyle że po naciśnięciu na przycisk, a ja chce zeby odczytywał ta zawartość na "żywo" przy każdym dodanym znaku w textarea!
Wiem że służy do tego keyUp i KeyDown (w zależności kiedy ma sie to dziać), ale nie moge tego zlozyc w całość żeby zadziałało sad.gif

1. <script language="JavaScript" type="text/javascript">
  2. function dodaj() {
  3. html = document.getElementById("html").value;
  4. wysiwyg = document.getElementById("edytor");
  5. wysiwyg.contentWindow.document.open();
  6. wysiwyg.contentWindow.document.write(html);
  7. wysiwyg.contentWindow.document.close();
  8. }
  9.  
  10. <textarea id="html"></textarea>
  11. <iframe id="edytor"></iframe>
  12.  
  13. <input type="button" value="dodaj" onclick="dodaj()" />

I gdzie mam to wcisnać questionmark.gif tongue.gif
My4tic
  1. <textarea id="html" onkeyup="dodaj()"></textarea>
Lombi
O losie! Nie pomyślałem o tym sad.gif

Dzięki My4tic exclamation.gif!

Prosze powiedzcie mi jeszcze czemu w tą strone to nie działa?

2. function dodaj() {
  3. document.getElementById("html").value = document.getElementById("edytor").contentWindow.document.body.innerHTML;
  4. }
  5.  
  6. <textarea id="html"></textarea>
  7. <iframe id="edytor" onKeyUp="dodaj()"></iframe>
dawhol
mi działa tzn to z poczatku bo w tym co ty podałes to nie w iframe ma byc to onkeyup tylko w textarea smile.gif

2. function dodaj() {
  3. html = document.getElementById("html").value;
  4. wysiwyg = document.getElementById("edytor");
  5. wysiwyg.contentWindow.document.open();
  6. wysiwyg.contentWindow.document.write(html);
  7. wysiwyg.contentWindow.document.close();
  8. }
  9.  
  10. <textarea id="html" onkeyup="dodaj()"></textarea>
  11. <iframe id="edytor"></iframe>
  12.  
  13. <input type="button" value="dodaj" onclick="dodaj()" />

szkoda tylko ze nie wyświetla php ;p winksmiley.jpg
My4tic
Cytat(Lombi @ 24.08.2006, 13:30 ) *
Prosze powiedzcie mi jeszcze czemu w tą strone to nie działa?

2. function dodaj() {
  3. document.getElementById("html").value = document.getElementById("edytor").contentWindow.document.body.innerHTML;
  4. }
  5.  
  6. <textarea id="html"></textarea>
  7. <iframe id="edytor" onKeyUp="dodaj()"></iframe>

OnKeyUp dopuszcalne jest tylko w takich tagach:

1. <a>, <acronym>, <address>, <area>, <b>, <bdo>, <big>, <blockquote>, <body>, <button>, <caption>, <cite>, <code>, <dd>, <del>, <dfn>, <div>, <dt>, <em>, <fieldset>, <form>, <h1> to <h6>, <hr>, <i>, <input>, <kbd>, <label>, <legend>, <li>, <map>, <object>, <ol>, <p>, <pre>, <q>, <samp>, <select>, <small>, <span>, <strong>, <sub>, <sup>, <table>, <tbody>, <td>, <textarea>, <tfoot>, <th>, <thead>, <tr>, <tt>, <ul>, <var>

W ramkach można używac onload/unload ale akurat tutaj nic Ci to nie da.

Pzdr
dawhol
To ja moze jescze sie zapytac zeby nie zakładac nowego wątku co i gdzie musze dopisac zeby w polu textarea jak pisze kod np. html zeby znaczniki htmla pokolorowały mi sie na jakis kolor (jeden dla wszystkich) smile.gif
Lombi
To pierwsze u mnie tez działa ale chodzi o to zeby i zawarfosc iframe byla przekazywana na bierzaco do textarea biggrin.gif

My4tic nie podwazam twojej wiedzy, ale to działa niestety tylko pod Mozillką:

1. var html = "";
  2. document.getElementById('iframe').contentWindow.document.write(html);
  3. document.getElementById("iframe").contentWindow.document.close();
  4. document.getElementById('iframe').contentWindow.document.designMode = "on";
  5. document.getElementById('iframe').contentWindow.addEventListener("keyup", out, false);
  6.  
  7. function out() {
  8. document.getElementById("out").value = document.getElementById("iframe").contentWindow.document.body.innerHTML;
  9.  
  10. }
  11.  
  12. <iframe id="iframe"></iframe>
  13. <textarea id="out"></textarea>

Niestety nie chce w zaden sposób działać w takiej postaci jak przedstawiłem w mojej drugiej wypowiedzi sad.gif
dawhol
rozumiem Ludvik ze chcesz zeby to w obie strony działało smile.gif tzn edytor edytorem z textarea ale chesz zbeby ci automatycznie jezrzli otworzysz jaks podstrone w iframe zeby ja wczytał do textarea =P tak wywnioskowałem smile.gif z tego co piszesz bo jezeli o to ci nie chodzi to jest ci nie potrzbe =p

A ja dalej ponawiam moje pytanie co do kolorowania w textarea TYLKO znaczników html np na czerwono a zwykly tekst na czarno smile.gif
Lombi
Tak dawhol chodzi mi tylko o to że jeśli zmienie cokolwiek w textarea to zmienia sie w iframe i odwrotnie, nie chodzi o wczytywanie do obu naraz tylko o coś taiego!
Nie chce używać execCommand bo mnie to drażni (wstawia 500 tysięcy znaczków kiedy działa jeden), chce to zrobic recznie i tyle. Jak już obszedłem to bez textarea to przy każdym dodaniu taga np <b> kasuje mi ten badziew aktualną zawartość i wstawia tylko <b> i tak przy każdym przycisku! Tylko się pochlastać exclamation.gif! sad.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.