Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Brak niektórych polskich liter
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Jafa
Witam wszytskich

Mam problem ze swoj± stron± w php ( http://www.jafa.altnet.pl/rar/st_gl_pl.php )
Zastosowałem w tek¶cie skrypt, który konwertuje litery na standard iso 8859-2 i niektóre polskei znaki s± ok, ale mimo to nadal w przegl±darkach zamast niektórych liter (np. ±, ¶) pokazuj± się jakie¶ krzaczki, kwadraciki i tym podobne.

Czy znacie jaki¶ sposób aby temu zaradzić? Proszę Was o pomoc i będ± ogromnie wdzieczny za wszelkie rady i wskazówki smile.gif

Pozdrawiam serdecznie smile.gif
Balon
Kod
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2">

czy to takie trudne ?
Jafa
Stosowałem ten kod :/ i właśnie nie wszytskie litery sie zrobiły
StelOne
witam.Mam dokładnie ten sam problem, dotyczy on liter ± i ¶ ,małych i dużych. A znacznik meta nic nie pomaga sad.gif
Cysiaczek
A wszystko dlatego, że zrobili¶cie tak:
1. ę±¶żĽćńół - zapis do pliku w kodowaniu np. windows-1250
2. Konwersja pliku do ISO-8859-2
3. ę±¶żĽćńół - znów zapis do pliku w kodowaniu windows-1250

Efekt: Znaczki z punktu 3 nie wy¶wietlaj± się poprawnie.
Rozwi±zanie: Ręczna modyfikacja tekstu
Porada: Trzymać się jednego kodowania.

Pozdrawiam,
StelOne
Błąd tkwi w czymś innym albo ja czegoś nie rozumiem. Strony pisze w programiku "ConTEXT" (próbowałem też innych ale w każdym jest ten sam błąd brak ś i ą) . Kod
  1. <META HTTP-EQUIV="Content-Type" Content="tekst/html"; charset="iso-8859-2">
mam umieszczony na każdej stronce , ponieważ zawsze go dołanczam. Dodam jeszcze tyle że nie ma innej metody na poprawienie ą Ą ś Ś jak tylko zaznaczenie tych literek na czyjeś stronce i zamiana metodą kopiuj-wklej. Poprostu nie idzie u mnie wklepać tych liter z klawiatury. Reszta polskich znaków działa poprawnie ale np zamiast dużego Ś wychodzi u mnie takie coś ś nie mam zielonego pojęcia co zrobić żeby w/w literki działały poprawnie sad.gif Dodam jeszcze tylko że ł ó i reszta działa poprawnie.
Cysiaczek
No przeciez piszę, że fakt, iż dodajesz meta w pliki html, nic nie znaczy, jeśli plik ma inne kodowanie - najczęściej to windows-1250 i UTF-8 oraz wspomniane ISO-88859-2. Kodowanie w meta musi być takie samo jak kodowanie pliku. Zobacz jakie kodowanie jest stosowane domyślnie przez ten program i zmień.

Problem może też wystąpić, jeśli przeglądarka jest ustawiona na jakieś konkretne kodowanie - daj na wybór automatyczny, albo zmień ręcznie i zobacz, czy pomogło.

Pozdrawiam.
StelOne
Jedyne opcje dotycz±ce kodowania jakie znalazłem w w/w programie to wybór pomiędzy formatowaniem DOS ; Unicode ; Unix ; Macintosh . Nie wiem może w windzie można to gdzie¶ poprawić. Je¶li możesz to powiedz gdzie i jak, lub w jakim programie Ty piszesz skrypty , bo byc może ten cały "ConTEXT" jest do d*** i powinienem przeskoczyć na co¶ innego. Ewentualnie czy wina może jest po stronie konfiguracji OS?
Cysiaczek
Spróbuj PHPDesigner, PSPad, lub inny z pod¶wietlan± składni± i możliwo¶ci± zapisu w konkretnych kodowaniach.
OS nie ma tu raczej nic do rzeczy, je¶łi inne strony okazuj± sie ok, to problemem jest tylko kodowanie plików.

Pozdrawiam.

Aha. Temat: Najlepszy wedlug was edytor do php
To jest wersja lo-fi głównej zawarto¶ci. Aby zobaczyć pełn± wersję z większ± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.