fjellah
3.09.2006, 14:43:36
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, czemu na mojej stronie(
klik)po IE linki mają taki "egzotyczny" układ. Co ciekawe, pod firefoksem taki problem nie występuje. Bardzo proszę o odpowiedz. Pozdrawiam.
revyag
3.09.2006, 16:41:31
U mnie to w ogóle egzotyka na całego

Główny content przeskakuje na dół.
Poczytaj o box model. O tym, jak ie interpretuje margin i padding. Sądzę że tu jest problem.
Stwórz dla ie osobne style.
s_w_ir
4.09.2006, 10:54:20
w ie jeśli suma jest 100%(menu+content) to czasem IE sie przeliczy i da 100.1% a wtedy strona sie łamie. Daj np 74% i 25% usuń marginy paddingi. Sprawdź co sie dzieje. Jeśli dobrze dodaj paddingi marginy. Sprawdź. Jeśli się psuje to dajesz dodatkwoe divy, tzn:
<div style="74% szerkosc float left"> <div style="100% szerokosci i tu ustawiasz marginy w pixelach i paddingi też"> tekst newsów
</div> <div style="25% szerkosci float right"> <div style="analogicznie do content">menu
</div>
fjellah
4.09.2006, 14:03:55
Cytat
usuń marginy paddingi
Jakie paddingi? Te divy nie mają paddingów, ani marginesów. A co do tego modelu ramkowego:podrzucilibyście mi jakiś przykład? Bo za bardzo nie wiem dla jakiego elementu mam zastosować hacka

I jeszcze jedno: a może winę w tej sytuacji ponosi float? Słyszałem, że IE błędnie to interpretuje. Może position:absolute?
To, że lewy blok w IE przeskakuje na dół, spowodowane jest jego złą szerokością - zmniejsz szerokość lewego bloku.
Z tego co zauważyłem, często tak się dzieje, jak się dodaje menu w postaci listy <ul>, o podobnym wyglądzie, jaki ty zastosowałeś. Możesz spróbować zmniejszyć szerokość listy <ul>, albo dać coś w stylu: margin-right: -1px; (czasami działa) [ten margin-right: -1px zastosuj do stylu li]
Natomiast nie wiem o jaki błąd z linkami Ci chodzi? Mi się raczej wszystko dobrze wyświetla (oprócz wspomnianego wyżej problemu)
s_w_ir
4.09.2006, 19:08:58
No to masz problem, nie masz paddingów, OCH

. Pisałem na wyrost. Zrobiłeś to co Ci pisałem? Ie 6 radzi sobie z floatami. Najpierw zrób strone pod FF i IE6 a później będziesz się matrwił box model hackiem dla IE 5.x i IE6 w trybie Quirks Mode. Daruj sobie position, bo t się to zrobić poprawnie tylko trzeba popróbować!
fjellah
4.09.2006, 20:16:48
Już sobie poradziłem

Dodałem po prostu hacka, który dostarcza inny padding dla linków w IE. Jakby ktoś potrzebował, to wygląda on tak:
Kod
/*\*/
* html #costam{
padding-left: 40px;
padding-top:0;
padding-bottom:1px;
}
/**/
Pozdrawiam i dzięki za pomoc